Opiskele Norssissa (lu3)

Tämän sivun sisältö: Rehtorin tervehdys, Oppimisen avainasiat, Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, Kun tuntuu vaikealta, Järjestyksenpitotoimet, Ryhmänohjaajat ja kotiluokat, Ryhmänohjaus, Lukion tilat, Tenttihuoneet, Kouluruokala, Wilma, Web-sivusto, Facebook, Autokoulu

REHTORIN TERVEHDYS

HYVÄ LUKIOLAINEN

Tervetuloa aloittamaan uusi lukuvuosi uudistetussa Norssissa, sen yhteisöllisessä ja nuorista välittämisen ilmapiirissä!

Abit rehtorin ohjauksessa

Tämä opinto-opas/Study Guide on sinulle tärkeä: tästä löydät niin työ-ja lomapäivät kuin jaksot ja koeviikot sekä opettajien yhteystiedot. Oppaasta saat selville myös yleisperiaatteet kurssien tai jaksojen arviointikäytänteille ja sen, miten  mahdolliset poissaolot vaikuttavat  opiskeluusi. Lukemalla opasta olet selvillä lukion käytänteistä ja siten tietoinen myös omista oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi.

Lukioaika tulee kysymään sinulta sitkeyttä ja kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn. Se on jatkuvaa oppimista ja kehittymistä. Se on matematiikan tehtäviä, esseitä, yhdessä tekemistä, jakamista, reflektointia – hikistä ja nautinnollista työntekoa pieni askel kerrallaan maailman parhaimpien opettajien opastuksessa ja ohjauksessa.

Lukiolaisten tilat sijaitsevat pääosin rakennuksen 3. kerroksessa. Kaikki luokat ovat muunneltavia, akustisesti hyvin toimivia, valoisia ja modernilla tekniikalla varusteltuja. Sekä luokat että aulat ovat 3. kerroksessa lukiolaisten opiskelukäytössä myös välituntisin ja kouluajan jälkeen aina klo 20.00 saakka. Uskon, että tulemme nauttimaan yhteisistä tiloista.

Mutta lukioaika ei ole vain työtä ja opiskelua. Se on myös uusia ystäviä, yhteisiä juttuja, tapahtumia, tansseja, laulua ja soittoa, wanhoja tansseja, opintoretkiä ja yökoulua jne. Lukioaikaa muistellaankin usein jälkeenpäin elämän kauneimpana jaksona. Sinä itse päätät, minkälainen sinun lukioajastasi tulee. Ole aktiivinen, ole mukana ja osallistu. Tule kertomaan ajatuksesi ja ideasi, niin voimme yhdessä kehittää omaa toimintaamme!

Myönteistä lukioaikaa jokaiselle!

Lukion rehtori 

OPPIMISEN AVAINASIAT

sitoutuminen           tuhansia tunteja työtä          sosiaaliset taidot          ryhmätyötaidot

itsekuri                     itsenäisyys aktiivinen osallistuminen           oma halu

motivaatio               usko itseen                     luottamus

osaaminen syntyy työskentelyllä                 sitkeys                   ystävät                      lepo

 

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

  • Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
  • Opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä opinto-ohjausta
  • Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen muualla suoritetut opinnot, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään oman lukion opetussuunnitelman mukaisia. Päätös opintojen hyväksilukemisesta tulee tehdä ennen mainittujen opintojen aloittamista.
  • Opiskelijalla on oikeus osallistua koulutuksen kehittämiseen
  • Opiskelijoita on kuultava ennen opiskelijoiden asemaan ja opintoihin olennaisesti vaikuttavien päätösten tekemistä
  • Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta.
  • Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

Kun tuntuu vaikealta

Jos sinulla on vaikeuksia opiskelussa tai elämässäsi yleensä tai suunnittelet opintojesi keskeyttämistä, käänny opinto-ohjaajan tai muiden oppilashuoltoon kuuluvien henkilöiden puoleen. Opinto-ohjaajan kanssa voit tehdä jatkosuunnitelmia ja ennen kaikkea etsiä vaihtoehtoisia mahdollisuuksia opintojen jatkamiseksi. Jos opiskelija eroaa koulusta, on hänen tehtävä siitä kirjallinen ilmoitus lukion rehtorille. Alaikäisen puolesta sen tekee huoltaja.

Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos hän on pätevää syytä ilmoittamatta poissa koulusta ja on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa koulunkäyntiä.

Järjestyksenpitotoimet

Opiskelijaa, joka ei noudata lukion järjestysääntöjä, häiritsee opetusta tai käyttäytyy muuten sopimattomasti, voidaan kurinpitokeinoilla ojentaa.

  • Opiskelija voidaan määrätä poistumaan opetustilasta tai koulun yhteisistä tilaisuuksista.
  • Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus.
  • Opiskelija voidaan erottaa lukiosta määräajaksi

Ennen kirjallista varoitusta ja erottamista opiskelijaa on kuultava ja yksilöitävä rangaistuksen aiheuttava teko tai laiminlyönti sekä hankittava tarpeellinen selvitys.

Huom! Tupakkalain mukaan tupakointi on kielletty koulurakennuksessa, koulualueella ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa. On myös itsestään selvää, että päihteiden käyttö on kielletty koulussa.

RYHMÄNOHJAAJAT  JA KOTILUOKAT

1AB1Markus JärvinenC3203
1AB2Linda RaikoC3207
1AB3Reima LaineC1211
1IBRiitta RajalaC1214
1IBkvB3108
2AB1Katrina VartiainenA3009
2AB2Anu Waltari-GrundströmC3204
2AB3Sara EevaC3205
2IBJohanna RaevuoriA3010
2IBkvEevastiina HaavistoB3107
3AB1Sini IlvonenC3206
3AB2Riikka TeirolaB3112
3AB3Juha VänttinenB3105
3IBJenna SalminenA3011
3IBkvElise SalonenC3208

Ryhmänohjaus

Lukiolaiset on jaettu vuositasolla viiteen ohjausryhmään. Jokaisella ryhmällä on ryhmänohjaaja. Ryhmäohjaaja (RO) on lukiolaisen lähiohjaaja koko lukion ajan. RO seuraa ryhmänsä opintojen edistymistä ja auttaa opiskelijoita lukion käytänteissä. Hän pitää opiskelijoidensa kanssa kehityskeskustelut lukuvuosittain ja seuraa poissaoloja sekä niiden syitä. RO pitää RO-tuokiot ja osallistuu ryhmänsä kanssa koulun yhteisten tilaisuuksien järjestelyihin. RO pitää yhteyttä koteihin lukiolaisen asioissa. Ryhmänohjaaja on jokaista lukiolaista varten. Hänen puoleensa kannattaa kääntyä aina, kun jokin asia askarruttaa. Lukiolainen on myös velvollinen osallistumaan RO-tuokioihin, joista tiedotetaan syksyn alussa.

TILAT JA VARUSTEET

Lukion tilat

  1. kerroksen luokat, tenttihuoneet, ja aulat sekä liikuntatilat ja kuntosali ovat opiskelijoiden käytössä koulupäivinä klo 20.00 saakka. Liikuntatilojen ja kuntosalin kohdalla lukiolaiset tarkistavat, ettei tiloja ole varattu opetuskäyttöön.

Tenttihuoneet

  1. kerroksen A-siivessä on kolme pientä tenttihuonetta. Tavoitteena on, että opiskelija ilmoittautuu sähköiseen tenttiin tai kokeeseen itselleen sopivana ajankohtana ja tenttihuoneiden mikrofoni ja kamera hoitavat valvonnan. Järjestelmä odottaa yliopiston valmiutta saada ohjelma toimimaan lukiolaisten kanssa.

Kouluruokala

Lukiolaisten lounasaika on klo 12.45 – 13.15. Jos noudatat jotain tiettyä erikoisruokavaliota, ota yhteys terveydenhoitaja Vilma Alceniukseen, joka välittää tiedot eteenpäin.

TIEDOTUS JA VERKKOPALVELUT

Lukion opiskelijat saavat yliopiston tietoverkon käyttäjätunnuksen ja salasanan, jonka avulla he pääsevät kirjautumaan Normaalikoulun tietoverkkoon, Wilmaan ja verkko-oppimisympäristöihin.

Lukiolaiset voivat tarvittaessa vuokrata koulusta henkilökohtaiset läppärit, jotka ovat osa jokapäiväistä opiskelua lukiossa. Myös omaa läppäriä voi käyttää.

Wilma

Wilmalla opiskelijat tekevät ainevalintansa ja siten oman lukujärjestyksensä. Opiskelijat seuraavat opiskeluaan, kurssiarvosanojaan, poissaolojaan ja tiedotteita Wilmassa. Opiskelijat näkevät Wilmassa myös koeviikon kokeensa. Wilma mahdollistaa myös nopean viestinnän opiskelijoiden ja opettajien välillä. Wilman kautta ilmoittaudutaan uusintakokeisiin ja ylioppilaskokeisiin. Huoltajat saavat omat Wilma-tunnuksensa, joilla he voivat seurata nuoren opiskelua, viestiä opettajien kanssa ja selvittää myös poissaoloja.

www.tnk.utu.fi

Otsikko on koulun www-sivujen osoite. Sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa koulun toiminnasta ja lukiovuoden tapahtumista. Etusivulta pääset lukion sivuille kohdasta Lukio/IB-school. Etusivulta pääset myös  Wilmaan ja Moodle-oppimisympäristöön sekä koulun Facebook-sivulle.

Facebook

Facebook-sivu on tarkoitettu kaikille norssilaisille: opiskelijoille, huoltajille, opettajille, harjoittelijoille tai muuten Norssista kiinnostuneille. Sivuilla voit kirjoittaa ja lukea uutisia tai aloittaa ja osallistua keskusteluihin.

Autokoulu Norssissa

Norssin lukion opiskelijat voivat suorittaa henkilöauton kuljettajatutkinnon omassa koulussaan. Opetuksen järjestää yhteistyösopimuksella CAP-Autokoulu. Autokoulunopettaja Jouni Kolin tavoittaa numerosta 046 9234867 tai sähköpostilla jouni.koli@cap.fi.