Opiskelun tuki ja terveydenhuolto

Opiskeluhuolto

Avainhenkilöt

Lukion rehtori  Katrina Vartiainen0400 831009
Lukion vararehtori Anu Waltari-Grundström050 3513135
Kanslia, toimistosihteeri Jaana Pirkkalainen050 3297783
Opinto-ohjaaja Jukka Valtanen050 5660932
Opinto-ohjaaja Sini Ilvonen044 502 3341
IB-koordinaattori Marianna Vanhatalo040 5773395
Koulukuraattori Milja Nieminen040 1217139
Opintopsykologi Liisa Ritakallio044 7109627
Psykiatrinen sairaanhoitaja Minna Seppälä050 4711252
Erityisopettaja Jaana Hyvärinen050 5327080
Terveydenhoitaja Vilma Alcenius040 1498500

 

Opiskelijahuoltotyö kuuluu kouluyhteisössä kaikille ja sitä toteutetaan yhteistyössä kotien kanssa. Lukion opiskelijahuoltoryhmään kuuluvat rehtori, opinto-ohjaaja, terveydenhoitaja, erityisopettaja, kuraattori ja psykologi. Opiskelijahuoltoryhmän kokouksiin voi osallistua myös lukiolainen, hänen huoltajansa, ryhmänohjaaja ja aineenopettaja. Opiskelijahuoltoon kuuluu opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Opiskelijahuolto edistää myös koko kouluyhteisön turvallisuutta ja hyvinvointia.

Opinto-ohjaaja

Lukion opinto-ohjaajina toimivat Jukka Valtanen puh. 050 5660932,  jukka.valtanen@utu.fi ja Sini Ilvonen puh. 044 5023341, sini.ilvonen@utu.fi

Opinto-ohjaaja antaa opiskeluun, uranvalintaan, jatkokoulutukseen ja työelämään liittyvää ohjausta. Opinto-ohjaus toteutetaan luokkatunneilla sekä henkilökohtaisen ja ryhmänohjauksen avulla. Opinto-ohjaaja toimii yhteistyössä muiden opettajien ja opiskelijahuoltohenkilökunnan kanssa. Opinto-ohjaukseen sisältyy myös opintokäyntejä jatko-opintotapahtumiin ja korkea-asteen oppilaitoksiin.

Koulukuraattori

Koulukuraattori Karoliina Öhbergin työkuvaan kuuluu opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen ja erilaisten koulunkäyntiongelmien selvittely. Koulukuraattori tekee yhteistyötä huoltajien, opettajien, opiskelijahuollon muun henkilöstön sekä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Tarvittaessa koulukuraattori myös ohjaa oppilaita ja perheitä koulun ulkopuolisen tuen piiriin. Oppilaat ja huoltajat voivat tulla keskustelemaan kuraattorin kanssa henkilökohtaisistakin asioistaan. Kuraattorin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Puh. 040 1217139.

Koulukuraattori auttaa ja tukee opiskelijoita esimerkiksi seuraavissa asioissa:
– opiskeluun liittyvät ongelmatilanteet (esimerkiksi poissaolot, opiskelumotivaation puute ja keskittymisvaikeudet)
– haasteet sosiaalisissa suhteissa (esimerkiksi ristiriidat kotona tai muissa ihmissuhteissa)
– kiusaamistilanteiden selvittely
– tunne-elämään liittyvät asiat
– elämänhallintaan liittyvät asiat
– opintoetuuksiin liittyvä neuvonta ja ohjaus

Opintopsykologi

Opintopsykologin puoleen voi kääntyä psyykkiseen hyvinvointiin, kuten opiskelumotivaatioon ja stressiin liittyvissä kysymyksissä. Opintopsykologina toimii Liisa Ritakallio, puh. 044 7109627, liisa.ritakallio@varha.fi.

Opintopsykologin tehtävät:

  • oppilaiden koulunkäyntiin ja hyvinvointiin liittyvät psykologiset tutkimukset ja arviot
  • opettajien ja OH:n muun henkilöstön konsultointi
  • vanhempien ohjaus ja neuvonta
  • oppilaiden ohjaus ja neuvonta
  • oppilasryhmien ja luokkayhteisöjen toiminnan selvittely
  • koulun toiminnan suunnitteluun osallistuminen yhdessä rehtorien ja OH:n kanssa (esim. kriisitoimintamalli)

Koulun psykiatrinen sairaanhoitaja

Koulun psykiatrisen sairaanhoitajan tehtäviä ovat oppilaiden mielenterveyteen liittyvien, kuten ahdistuneisuuden, masentuneisuuden tai muiden mielialaoireiden hoitaminen tukikäyntien avulla. Käynnit ovat luottamuksellisia. Psykiatrinen sairaanhoitaja toimii yhteistyössä muun opiskeluhuoltoryhmän kanssa.

Vastaanotoille pääsee terveydenhoitajan kautta, joten huolen noustessa yhteydenotto (voi olla oppilaan oma tai huoltajan) ensin terveydenhoitajaan.

Erityisopettaja

Jaana Hyvärinen                                                           jaana.hyvarinen@utu.fi            puh. 050 5327080

Erityisopettaja on opiskelijan tuki oppimiseen ja opiskeluun liittyvissä asioissa silloin kun opiskelijan opiskelukyky on akuutisti, tilapäisesti tai pitkittyneesti heikentynyt esim. fyysisen tai psyykkisen sairauden tai erityisen vaikean elämäntilanteen  vuoksi. Tai kun lukio-opintojen  vaatimien opiskelutaitojen, vastuullisuuden, ajanhallinnan, toiminnanohjauksen tai motivaation kehittyminen vaatii erityistä tukea.

Erityisopettaja tekee lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille lukitestit, joiden perusteella järjestetään tukea ja ohjausta.  Erityisopettaja laatii tarvittaessa lukilausunnot ylioppilastutkintoa varten. Jos opiskelija haluaa erityisjärjestelyjä lukion kokeeseen, hän ottaa itse yhteyttä rehtoriin/opinto-ohjaajaan/aineenopettajaan.

Terveydenhuolto

Terveydenhoitaja Vilma Alcenius  (puh. 040 149 8500)

Terveydenhoitajan huone sijaitsee 1. krs. A-aulan lähellä

  • klo 8–9 vastaanottto ilman ajanvarausta
  • klo 9–  vastaanotto ajanvarauksella

Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on:

  • edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä vahvistaa aikuistumista ja elämänhallintaa
  • tunnistaa erityisen tuen tarve ja ohjata opiskelun aikana tarvittavien tukitoimien piiriin
  • seurata ja edistää opiskeluyhteisön ja –ympäristön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta terveydellisiä oloja

Lukiolaisten terveystarkastukset

Opiskeluterveydenhuoltoa Normaalikoulussa toteuttavat ensisijaisesti kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri. He ohjaavat tarvittaessa myös muiden tutkimus-, hoito- ja kuntoutuspalveluiden piiriin. Terveydenhoitajan tekemään terveystarkastukseen kutsutaan kaikki ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat. Terveydenhoitajan ja koululääkärin yhteiseen terveystarkastukseen kutsutaan lukion II vuosikurssin opiskelijat tai tarvittaessa aikaisemmin.

Terveystarkastuksen avulla pyritään saamaan kokonaiskäsitys opiskelijan terveydestä ja hyvinvoinnista sekä ohjataan opiskelijaa tekemään terveyttä edistäviä valintoja. Huomiota kiinnitetään opiskelijan elämäntilanteeseen, opiskelumotivaatioon ja terveysriskeihin.

Opiskelijan terveydentilaa arvioidaan erityisesti opinnoista selviytymisen kannalta. Kutsuntaikäisille asevelvollisille tehdään 2.asteen lääkärintarkastuksen yhteydessä myös kutsuntoja edeltävä tarkastus.

Uuden opiskelijan olisi tärkeää ilmoittaa opiskelun alussa mahdollisesta perussairaudestaan tai muusta opiskeluun vaikuttavasta oireesta terveydenhoitajalle ja tarvittaessa ryhmänohjaajalle sekä aineopettajalle.

Koulutapaturmat

Koulupäivän aikana sattuneet lääkärinhoitoa vaativat tapaturmat tai äkilliset sairastapaukset hoidetaan osoitteen mukaisella terveysasemalla tai päivystyksessä (TYKS T-sairaala, Savitehtaankatu 1, Turku, keskitetty puhelinneuvonta p.02-313800). Terveydenhoitaja antaa ensiapua koulutapaturmissa sekä äkillisesti koulussa sairastuneille. Koulutapaturman hoito on oppilaille maksutonta. Lisätietoa koulutapaturmien hoitokäytännöstä wilmassa.

Hammashuolto

Hammashuolto toteutuu opiskelijan oman postipiirin mukaisessa hammashoitolassa, minne voi tarpeen mukaan varata ajan. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. Turun keskushammashoitola p. 02-2660 644. Ulkopaikkakuntalaiset hakeutuvat oman kunnan hammashoitolaan.

Opiskelun tuki ja ohjaus
Ohjauksen tavoitteena on tukea opiskelijan kasvua ja kehitystä sekä edistää opiskeluun liittyvien tavoitteiden toteutumista ja ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä. Ohjauksen tavoitteena on myös edistää opiskelijan valmiuksia suunnitella jatko-opintojaan ja elämänuraansa sekä tehdä näihin liittyviä valintoja ja päätöksiä. Ohjaustoimintaan osallistuu koulun opetus-, ohjaus- ja muu asiantuntijahenkilöstö.

Lukion opiskeluhuolto
Opiskeluhuoltotyö kuuluu kouluyhteisössä kaikille ja sitä toteutetaan yhteistyössä kotien kanssa. Turun normaalikoulussa lukion opiskelijahuoltoryhmään kuuluvat rehtori, opinto-ohjaaja, terveydenhoitaja, erityisopettaja, kuraattori ja psykologi. Tarvittaessa opiskelijahuoltoryhmän kokouksiin voi osallistua ryhmänohjaaja tai aineenopettaja.

Opiskeluhuoltoon kuuluu opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Oppilas- ja opiskelijahuollon tavoitteena on myös edistää koko kouluyhteisön turvallisuutta ja hyvinvointia. Kodin ja koulun yhteistyö

Koulun tärkeimmät yhteistyökumppanit opiskelijan opiskelun ja hyvinvoinnin tukemisessa ovat huoltajat. Opiskelijan tarvitsemat tukipalvelut suunnitellaan yhteistyössä opiskelijan itsensä, kodin ja tarvittaessa opiskeluhuollon asiantuntijaryhmän kanssa. Syksyn aikana järjestetään vuosiluokittain kolme huoltajien iltaa, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita ja joissa huoltajat voivat tavata koulun henkilökuntaa.

Ryhmänohjaajat käyvät kehityskeskustelut ryhmänsä opiskelijan kanssa lukuvuoden alussa. Näihin keskusteluihin ovat myös huoltajat tervetulleita. Koulu pyrkii kaikin tavoin kannustavaan ja opiskelijan hyvää itsetuntoa ylläpitävään ja rakentavaan työskentelyilmapiiriin.

Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaaja antaa  opiskeluun, uranvalintaan,             jatkokoulutukseen ja työelämään liittyvää ohjausta. Opinto-ohjaus toteutetaan luokkatunneilla sekä henkilökohtaisen ja ryhmänohjauksen avulla. Opintoohjaaja toimii yhteistyössä muiden opettajien ja oppilashuoltohenkilökunnan kanssa. Opinto-ohjaukseen sisältyy myös opintokäyntejä jatko-opintotapahtumiin ja korkea-asteen oppilaitoksiin.

Tutortoiminta
Tutorit ovat vanhempia lukiolaisia, jotka opastavat ja auttavat lukion aloittavia tutustumaan lukion käytänteihin. Jokaisella ryhmällä on oma nimetty tutor. Tutorilta voi ja kannattaa kysyä aina, kun joku asia askarruttaa. Tutoriksi voi hakea vuosittain keväällä. Toiminnasta saa yhden lukiokurssin ja IB-linjalla CAS-suorituksia. Koulussa toimii myös eri alojen tutoreita, jotka auttavat muita oppilaita esim. tietokoneen käytössä.