Tiedettä ja teatteria FinnBrainin Perhepäivässä

Lauantaina 15.4.2023 FinnBrain-perheet pääsivät kuulemaan niin uusimpia tutkimustuloksia kuin tiedettä teatterin keinoin Hirvensalon monitoimitalossa järjestetyssä Perhepäivässä. Päivän kohokohtia osallistuneille yli kahdellekymmenelle perheelle olivat palautteiden perusteella erityisesti kakan tunnustelu -piste, Grus Grus teatterin esitys Perästä kuuluu sekä lapsillekin suunnatut tutkijoiden tietoiskut. Päivän teemana oli ”Tiedettä ja teatteria”, joka kuvasti tavoitettamme kertoa tieteestä tutkimusperheille helposti ymmärrettävällä ja hauskalla tavalla.

Perheet kiertelivät esitysten välillä osatutkimuksia edustaneilla pisteillä aarrekartan ohjeilla. Useimmat osatutkimukset olivat järjestäneet lapsille hauskoja aktiviteettejä, kuten epäsanan keksimistä tai aivojen piirtämistä, joista sai kerättyä bingoon rasteja. Suuren suosion saaneella kakan tunnustelu -pisteellä niin lapset kuin aikuisetkin uskaltautuivat laittamaan kätensä mystiseen boksiin, josta saattoi tunnustella kakkaa esittäneitä banaaneita tai puurokeitoksia kumihanskan kanssa. Perheiden mukaan erityisesti banaanimuusi tuntui kummalliselta ja simuloi hyvin kakan koostumusta.

Aikuisille pisteet tarjosivat mahdollisuuden keskustella tutkijoiden kanssa FinnBrainin saamista tutkimustuloksista. Osatutkimukset olivat myös tehneet tuloksistaan koosteita postereihin, joista lähtikin liikkeelle mielenkiintoisia keskusteluja esimerkiksi siitä, mitä kaikkea voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti diagnosoida aivokuvantamisella. Myös FinnBrainin kansainvälisestikin uraauurtavat tutkimustulokset suoli-aivoyhteydestä kiinnostivat perheitä.

Lapsille suoli-aivoyhteydestä opetti Grus Grus teatterin esitys Perästä Kuuluu. Vessapainotteisen huumorin ohessa lapset saivat visuaalisesti nähdä, miten aivot ja suoli keskustelivat keskenään vessanpytyn renkaiden läpi puhelinyhteydellä. Aivot ja suoli vaihtoivat kuulumisiaan, välillä kuitenkin yhteys pätki. Myös suolen erilaiset äänet ja sieltä tulleen kakan koostumus saivat lapset nauramaan.

Teatterin ohessa nautittiin karjalanpiirakoista munavoilla sekä aamulla leivotusta pullasta. Näiden lisäksi popparikoneessa juuri valmistunutta popparia oli saatavilla koko tapahtuman ajan. Perheet pääsivät kuulemaan herkkujen syömisen ohessa tietoiskuissa muun muassa biologisen stressin vaikutuksista hyvinvoinnille, itsesäätelyn kehittymisestä, sokerista, perimän vaikutuksista terveyteen sekä unen merkityksestä lasten kehitykselle. Tietoiskut pidettiin lyhyinä ja ymmärrettävinä niin, että myös lapset pystyivät ymmärtämään ne.

Myös tutkimuksen ajanvarauspisteellä kävi paljon innokkaita perheitä. Oli ilo huomata, miten perheet olivat hyvin innostuneita tulemaan tutkimuskäynneille tulevaisuudessakin. Perheet antoivat kiitosta siitä, että tutkimustuloksia oli kerrottu Perhepäivässä ymmärrettävästi, joka osaltaan lisäsi motivaatiota osallistumiseen. Myös lapset olivat innostuneita niin menneistä kuin tulevistakin tutkimuskäynneistä. Lapset saivatkin palautteen annon lisäksi suunnitella unelmiensa tutkimuskäynnin. Ideoita saatiin hyvin monipuolisesti, toiveisiin kuului muun muassa dinosaurusten luiden tutkimista, lemmikkien silittelyä ja VR-laseilla pelattavia pelejä.