Heidi Hakanen.

Ihmeelliset vuodet -konkari Heidi Hakanen innostuu ammattilaisena kehittymisestä ja vanhempien palautteesta

Heidi Hakanen on työskennellyt Ihmeelliset vuodet -menetelmän parissa lähes kaksi vuosikymmentä ja hän on kouluttautunut sekä vanhemmuusryhmänohjaajaksi että menetelmäohjaajaksi. Hakanen kertoo artikkelissa Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmistä Helsingin perheneuvoloissa.

Heidi Hakasella on 30 vuoden työkokemus sosiaalityöstä. Hakanen on työskennellyt lastensuojelussa ja viimeiset vuodet Itä-Helsingin johtavana sosiaalityöntekijänä, jonka tehtäviin kuuluu moniammatillisen työryhmän johtaminen ja koko perheneuvolatoiminnan johtamiseen osallistuminen. Hän toimii myös esihenkilönä perheneuvolan sosiaalityöntekijöille.

– Perheneuvolassa aloitin vuonna 2006. Pääsin silloin perheneuvolan erikoistumiskoulutukseen ja siellä oli Eeva Arosen luento käytösongelmien hoitamisesta ja Ihmeelliset vuodet -menetelmästä. Kun kuulin ohjelmasta, minulle tuli heti olo, että sen avulla voidaan oikeasti auttaa perheitä, Hakanen kertoo.

Hakanen kouluttautui Ihmeelliset vuodet -ryhmänohjaajaksi ja lähti ensimmäisten joukossa Suomessa ohjaamaan vanhemmuusryhmiä Itä-Helsingin perheneuvoloissa.

– Pidimme kollegani kanssa kumpikin hyvät puheenvuorot omille esihenkilöillemme ja saimme vakuutettua heidät, että Ihmeellisiin vuosiin kannattaa satsata. Johdon tuella varmistettiin se, että olemme saaneet koulutettua suuren joukon perheneuvolan työntekijöistä Ihmeelliset vuodet -ryhmänohjaajiksi ja että vanhemmuusryhmiä järjestetään Helsingissä säännöllisesti.

Ihmeellisissä vuosissa lähes kaksi vuosikymmentä mukana ollut Hakanen on ollut rakentamassa Helsinkiin aktiivista verkostoa Ihmeelliset vuodet -osaajista. Johdon sitoutumisen lisäksi Hakanen pitää tärkeänä, että työntekijät eivät vaihdu liian tiuhaan.

– Meillä on onneksi pysyvyyttä ja siksi olemme voineet tehdä pitkäjänteistä työtä ohjelman juurruttamiseksi. Olemme jakaneet Helsingin kolmeen alueeseen, joilla kaikilla on omat Ihmeellisistä vuosista vastaavat vastuuhenkilöt. Me tarjoamme menetelmäohjausta omille työntekijöillemme ja lisäksi meillä on tosi aktiivinen verkosto, jossa jaetaan viisautta ja kokemuksia, Hakanen kertoo.

Brosyyreistä aitoon vanhemmuuden tukeen

Heidi Hakanen on nähnyt pitkällä urallaan monia muutoksia suomalaisessa palvelujärjestelmässä. Hänen mielestään hoitokulttuurimme on monella tapaa oire- yksilö- ja lapsikeskeinen.

– Voisi jopa sanoa brosyyrikeskeinen. Lasten käytösongelmiin liittyy usein huonon vanhemmuuden kokemus, jos vanhemmat esimerkiksi saavat kielteistä palautetta päivähoidosta. Vanhemmuutta ei tueta tällä hetkellä tarpeeksi.

Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmät on tarkoitettu päiväkoti- ja alakouluikäisten käytöksellään oireilevien ja käytöshäiriöisten lasten vanhemmille. Ryhmissä autetaan vanhempia saamaan käyttöön uusia myönteisiä kasvatuksen keinoja. Pitkäjänteisellä lapsen hyvän käytöksen vahvistamisella ja huonon käytöksen sammuttamisella saadaan aikaan muutoksia lapsen käytöksessä.

Hakasen mukaan Ihmeellisten vuosien vahvuus on juuri siinä, että ryhmissä panostetaan vanhemmuuteen.

– Vanhemmuuden voimavaroihin panostaminen on tärkeää, koska lasten käytösongelmien juurisyy on usein vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksessa. Se on myös kustannustehokasta ja sillä säästetään erikoissairaanhoidon resursseja.

Toisena Ihmeelliset vuodet -menetelmän vahvuutena Hakanen näkee sen strukturoidun rakenteen.

– Erityisesti isät ovat tykänneet vanhemmuusryhmistä, koska niissä on selkeä rakenne ja käytännönläheinen ote. Ryhmästä vanhempi saa työkaluja, mutta myös kannustavan ohjaajan pohtimaan kanssaan niiden soveltamista omassa tilanteessaan, Hakanen sanoo.

Ammattilaisena kehittyminen ja vanhempien palaute innostavat

Heidi Hakanen kertoo, että kaikkien näiden vuosienkin jälkeen Ihmeellisten vuosien anti ei tyhjene ammattilaisena kehittymisessä.

– Jokainen ryhmä tarjoaa uusia näkökulmia ja jokaiselta vanhemmalta oppii käytösongelmista ja vanhemmuudesta. Tässä työssä oppii paljon käytösongelmista ja se on auttanut myös muissa tehtävissä. Työ voi olla haastavaa, mutta todella palkitsevaa.

Hakanen kertoo, että vanhemmuusryhmiin osallistuneilta tulee todella paljon palautetta, mikä myös innostaa työssä.

– Joka viikko saadaan palautetta ja se on lähes aina hyvää. Moni on sanonut, että voitte olla ylpeitä tästä ohjelmasta. Osa harmittelee ryhmän loppumista. Erityisesti jäi mieleen erään vanhemman palaute, jossa hän kertoi, että lapsella on yhä omat haasteensa, mutta vanhempi itse on eri ihminen, jolla on lehmän hermot, Hakanen naurahtaa.

 


Mikä minua innostaa Ihmeelliset vuodet -menetelmässä

”Ryhmänohjaajana yksi asia, mikä minua Ihmeelliset Vuodet -vanhemmuusohjelmassa innostaa, on sen monipuolisuus ja elävyys. Menetelmä tarjoaa vanhemmille hyvin erilaisia tapoja vastaanottaa tietoa muun muassa lukemalla, kirjoittamalla, katsomalla esimerkkivideoita kasvatustilanteista, kuuntelemalla toisia ryhmäläisiä ja harjoittelemalla uusia toimintatapoja rooliharjoituksissa.

Erityisesti elämyksellisillä rooliharjoituksilla voi saada uudenlaista ymmärrystä ja kokemusta siitä, miltä niin vanhemman kuin lapsen toiminta tuntuu ja näyttää toisen näkökulmasta. Lisäksi vanhemman kynnys ottaa uusia toimintatapoja käyttöön madaltuu, kun sitä pääsee kuivaharjoittelemaan ryhmässä. 

“Vanhempien kasvutarinoita on ollut upeaa päästä seuraamaan sivusta.”

Monessa ryhmässä on ollut upeaa huomata vertaistuen suuri voima. Ryhmäläiset tarjoavat toisilleen arvokkaita luovia ratkaisuja kasvatustilanteisiin sekä hyväksyvää ymmärrystä siihen, että vanhemmat eivät ole ainoita, joilla on haastavia tilanteita lastensa kanssa.

Ryhmä mahdollistaa myös vanhemman itsereflektiokyvyn kehittymisen. Näitä vanhempien kasvutarinoita on ollut upeaa päästä seuraamaan sivusta. Uskon, että kestävimpiä muutoksia vanhemmuudessa syntyy juurikin silloin, kun vanhemmat kykenevät tarkastelemaan ja muokkaamaan omaa toimintaansa ja suhtautumistaan lapseen.”

Kaisa Hallberg
Perheneuvolapsykologi, Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmänohjaaja