Kaksi iloista pikkutyttöä kaulakkain

Lasten ohjelmat

Lasten ohjelmilla edistetään tehostetusti lasten sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja. Aihealueita ovat: sopiva ryhmäkäyttäytyminen, ystävyystaidot, vihanhallinta- ja ongelmanratkaisutaidot, koulun/ päiväkodin säännöt sekä koulumenestys. Lasten ohjelmiin kuuluvat ennaltaehkäisevä Lasten Dinosauruskoulu ja PienryhmäDino (TerapiaDino).

Ohjelmien tavoitteena on, että lapset oppisivat ymmärtämään tunteita ja sanoittamaan sekä keskustelemaan niistä. Lisäksi tavoitteena on, että lapset oppivat käyttämään tehokkaita ongelmanratkaisustrategioita, hallitsemaan vihantunnetta sekä harjoittelevat ystävyys-, yhteistyö- ja ryhmässä olemisen taitoja.

Lasten Dinosauruskoulu

Tämä 5–8-vuotiaille lapsille suunnattu ennaltaehkäisevä ohjelma sisältää yli 120 piirituokiota ja se voidaan toteuttaa päiväkodissa tai koulussa. Ohjelman tavoitteena on parantaa lasten keskinäisiä suhteita ja opettaa keinoja toimia yhteistyössä kotona, päiväkodissa ja koulussa. Piirituokioita voidaan toteuttaa ryhmässä 2-3 kertaa viikossa 15–20 minuutin ajan. Tuokiot sisältävät yhteisiä ryhmäpohdintoja ja harjoituksia, käsinukkejen avulla teemat tuodaan lähelle lasten kokemusmaailmaa. Kotitehtävien avulla kannustetaan myös vanhempia tukemaan lastensa sääntöjen, sosiaalisten ja ongelmanratkaisutaitojen oppimista yhteistyössä päiväkodin/koulun kanssa. (Materiaalia ei ole saatavilla tällä hetkellä suomenkielisenä).

PienryhmäDino (TerapiaDino)

PienryhmäDino on suunnattu käytöshäiriöisille lapsille, toteutus 2 tuntia viikossa pienryhmässä (6 lasta/ryhmä) 22 viikon ajan. Sisällöt ovat samat kuin Lasten Dinosauruskoulussa. Samaan aikaan järjestetään 22 kerran hoidollinen vanhemmuusryhmä PienryhmäDinoon osallistuvien lasten vanhemmille. Pienryhmää voivat ohjata esim. psykologit, kuraattorit, erityisopettajat ryhmänohjaajakoulutuksen jälkeen.

Lisätietoja:

Päivi Lindberg
Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus
Turun yliopisto
paivi.lindberg@utu.fi
​050 471 4512