Hae meille 22.2.–22.3.
Turun normaalikoulussa toimii Turun normaalikoulun lukio sekä IB-lukio, jossa on sekä kansallinen että kansainvälinen linja. Molempiin lukioihin haetaan kevään 2022 yhteishaussa.
Turun normaalikoulu avaa sinulle ainutlaatuisia mahdollisuuksia. Meillä on vahvan ammattitaidon omaava opettajakunta ja halu olla koulutuksen kärkijoukoissa. Opetuksessa otamme luotevasti käyttöön uusia menetelmiä sekä kehitämme uudenlaisia oppimismuotoja. Opetukseen sisältyvät retket ja erilaiset tutustumiskäynnit tuovat vaihtelua ja mahdollisuuksia uudenlaiseen oppimiseen.
Teemme tiivistä yhteistyötä Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan kanssa. Tulevat opettajat suorittavat meillä opetusharjoittelunsa ja näin meillä on mahdollisuus tarjota opiskelijoillemme laajempi tuki sekä uusin tutkittu tieto oppilaidemme hyödyksi. Normaalikoulun nimi tuleekin siitä, että yliopiston kouluna normaalikoulut ovat perinteisesti olleet normin, mallin, antavia.
Lukiomme sijaitsevat Turun Varissuolla. Tilamme peruskorjattiin ja uudistettiin muutama vuosi sitten: opiskelemme nyt uudenaikaisissa, toimivissa ja monipuolisissa tiloissa. Opiskelijoille on varattu runsaasti tilaa sekä yhteisiä oppimistuokioita että taukoja varten.
Varsissuolle on erinomaiset ja tiiviit Föli-linjan bussiyhteydet Turun muista osista sekä lähikunnista. Muualta muuttaville tarjolla on myös Turun ylioppilaskyläsäätiön opiskelija-asuntoja.
Lue lisää Norssin lukiostamme
Kansalliselle linjalle opiskelijat valitaan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon mukaan.
Lukion toiminta pohjautuu laajaan ja monipuoliseen yleissivistykseen ja opiskelu antaa erinomaiset valmiudet jatko-opintoihin.
Lukio haastaa opiskelijansa omasta elämästään vastuullisiksi ja rakentavalla tavalla kriittiseen ajatteluun kykeneviksi nuoriksi. Lukion toiminta rakentuu keskinäiselle kunnioitukselle korostaen viestintä- ja yhteistyötaitoja erilaisten ihmisten kanssa.
OPPIMISEN AVAINASIAT
- oppimisen ilo ja motivaatio
- yhteistyötaidot
- omat tavoitteet
- oman työskentelyn suunnittelu
- vastuunottaminen
- aktiivinen osallistuminen
- luottamus omiin taitoihin ja sinnikkyys
- ystävät, vapaa-aika ja lepo
OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
- Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
- Opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä opinto-ohjausta
- Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen muualla suoritetut opinnot, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään oman lukion opetussuunnitelman mukaisia. Päätös opintojen hyväksilukemisesta tulee tehdä ennen mainittujen opintojen aloittamista.
- Opiskelijalla on oikeus osallistua koulutuksen kehittämiseen
- Opiskelijoita on kuultava ennen opiskelijoiden asemaan ja opintoihin olennaisesti vaikuttavien päätösten tekemistä
- Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta.
- Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
Kun tuntuu vaikealta
Jos sinulla on vaikeuksia opiskelussa tai elämässäsi yleensä tai suunnittelet opintojesi keskeyttämistä, käänny opinto-ohjaajan tai muiden oppilashuoltoon kuuluvien henkilöiden puoleen. Opinto-ohjaajan kanssa voit tehdä jatkosuunnitelmia ja ennen kaikkea etsiä vaihtoehtoisia mahdollisuuksia opintojen jatkamiseksi.
Jos opiskelija eroaa koulusta, on hänen tehtävä siitä kirjallinen ilmoitus lukion rehtorille. Alaikäisen puolesta sen tekee huoltaja.
Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos hän on pätevää syytä ilmoittamatta poissa koulusta ja on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa koulunkäyntiä.
Järjestyksenpitotoimet
Opiskelijaa, joka ei noudata lukion järjestysääntöjä, häiritsee opetusta tai käyttäytyy muuten sopimattomasti, voidaan kurinpitokeinoilla ojentaa.
- Opiskelija voidaan määrätä poistumaan opetustilasta tai koulun yhteisistä tilaisuuksista.
- Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus.
- Opiskelija voidaan erottaa lukiosta määräajaksi
Ennen kirjallista varoitusta ja erottamista opiskelijaa on kuultava ja yksilöitävä rangaistuksen aiheuttava teko tai laiminlyönti sekä hankittava tarpeellinen selvitys.
Huom! Tupakkalain mukaan tupakointi ja nuuskan käyttö on kielletty koulurakennuksessa, koulualueella ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa. On myös itsestään selvää, että päihteiden käyttö on kielletty koulussa.
TILAT JA VARUSTEET
Lukion tilat
Kolmannen kerroksen luokat, tenttihuoneet, ja aulat ovat opiskelijoiden käytössä koulupäivinä klo 16.00 saakka. Abiturientit saavat jäädä kouluun klo 18 asti. Kuntosali ei ole toistaiseksi käytössä.
Tenttihuone
Kolmannen kerroksen A-siivessä on pieni tenttihuone. Tavoitteena on, että opiskelija ilmoittautuu sähköiseen tenttiin tai kokeeseen itselleen sopivana ajankohtana ja tenttihuoneiden mikrofoni ja kamera hoitavat valvonnan.
Kouluruokala
Lukiolaisten lounasaika on klo 12.45 – 13.15. Jos noudatat jotain tiettyä, sairaudesta johtuvaa erikoisruokavaliota, ota yhteys terveydenhoitaja Vilma Alceniukseen, joka välittää tiedot eteenpäin. Kasvisruokailijat ym. ilmoittavat keittiöön suoraan.
TIEDOTUS JA VERKKOPALVELUT
Lukion opiskelijat saavat yliopiston tietoverkon käyttäjätunnuksen ja salasanan, jonka avulla he pääsevät kirjautumaan Normaalikoulun tietoverkkoon, Wilmaan ja verkko-oppimisympäristöihin.
Lukiolaiset voivat tarvittaessa vuokrata koulusta henkilökohtaiset läppärit, jotka ovat osa jokapäiväistä opiskelua lukiossa. Myös omaa läppäriä voi käyttää. Maksuttoman lukion piiriin kuuluvat saavat koulusta lainakoneen.
Wilma
Wilmalla opiskelijat tekevät ainevalintansa ja siten oman lukujärjestyksensä. Opiskelijat seuraavat opiskeluaan, kurssiarvosanojaan, poissaolojaan ja tiedotteita Wilmassa. Opiskelijat näkevät Wilmassa myös koeviikon kokeensa. Wilma mahdollistaa myös nopean viestinnän opiskelijoiden ja opettajien välillä. Wilman kautta ilmoittaudutaan uusintakokeisiin ja ylioppilaskokeisiin. Huoltajat saavat omat Wilma-tunnuksensa, joilla he voivat seurata nuoren opiskelua, viestiä opettajien kanssa ja selvittää myös poissaoloja.
www.tnk.utu.fi
Otsikko on koulun www-sivujen osoite. Sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa koulun toiminnasta ja lukiovuoden tapahtumista. Etusivulta pääset lukion sivuille kohdasta Lukio/IB-school. Etusivulta pääset myös Wilmaan ja Moodle-oppimisympäristöön sekä koulun Facebook-sivulle.
Facebook-sivu on tarkoitettu kaikille norssilaisille: opiskelijoille, huoltajille, opettajille, harjoittelijoille tai muuten Norssista kiinnostuneille. Sivuilla voit kirjoittaa ja lukea uutisia tai aloittaa ja osallistua keskusteluihin.
Lukion tapahtumia kannattaa seurata Instagramissa: turun_norssin_lukio. Myös opiskelijakunta viestittää Instagramin kautta.
Autokoulu Norssissa
Norssin lukion opiskelijat voivat suorittaa henkilöauton kuljettajatutkinnon omassa koulussaan. Opetuksen järjestää yhteistyösopimuksella CAP-Autokoulu.
Lisätietoja autokoulukurssin kustannuksista ja muista asioista antaa tarvittaessa Elina Noponen, puh. +358 44 7431382, elina.noponen@cap.fi.
Lue lisää IB-lukiostamme
MISSION STATEMENT
Our aim is to support the students’ growth towards internationally minded, caring and reflective builders of sustainable future.
We encourage students to explore knowledge across a range of disciplines in local and global context.
We emphasize communication and cooperation, and respect honesty and open-mindedness.
In our multicultural environment, we foster human and cultural diversity.
Valintareitit IB-lukioon
IB-lukiossa on kaksi linjaa; kansallinen ja kansainvälinen.
Opiskelija, jolla on suomen tai ruotsin kielellä suoritettu suomalaisen perusopetuksen päättötodistus, hakee toisen asteen yhteishaun kautta kansalliselle IB-linjalle Turun normaalikouluun.
Opiskelija, jolla on ulkomailla suoritettu perusopetuksen päättötodistusta vastaava tutkinto ja hyvä akateeminen englannin kielen taito, hakee ensisijaisesti kansainväliselle linjalle Turun kansainvälisen koulun valintamenettelyn kautta.
Linjat eroavat toisistaan kieliopintojen osalta. Kansallisen linjan opiskelija opiskelee äidinkielenään suomea tai ruotsia, kansainvälisen linjan opiskelija opiskelee englantia. Kansainvälisen linjan opiskelijat eivät opiskele lainkaan ruotsia vaan suomea vieraana kielenä.
Pääsykokeessa kansalliselle linjalle hakeva opiskelija suorittaa kokeet suomen/ruotsin, englannin ja matematiikan kokeet. Kansainväliselle linjalle hakeva opiskelija suorittaa englannin ja matematiikan kokeet.
Kansalliselle linjalle hakeva, löydät lisätietoa alla olevilta olevilta sivuilta.
Kansainväliselle linjalle hakeva, siirrythän Turun kansainvälisen koulun sivuille.
IB:lle valinnan perusteet ja pääsykoe
- IB-linjalle
haetaan kevään 2022 yhteishaussa.
- Ota yhteyttä opinto-ohjaaja Jukka Valtaseen, jukka.valtanen at utu.fi, jos tarvitset lisätietoja tai jos haluat vierailla lukiossamme.
- Opiskelijavalinta perustuu valintakokeeseen ja perusopetuksen päättötodistuksen painotettuun lukuaineiden keskiarvoon.
- Valintakoe järjestetään pe 22.4. 2022 klo 10.00-12.30 Turun normaalikoulussa.
- Todistuksesta huomioidaan lukuaineiden keskiarvo siten, että matematiikan, englannin ja äidinkielen arvosanat painotetaan kertoimella 2.
- Kansainväliset hakijat hakevat IB-linjalle Turun kansainvälisen koulun hakulomakkeella. Näiden hakijoiden tulee ennen hakemista olla yhteydessä Turun kansainvälisen koulun rehtoriin Mirjam Rasmus, mirjam.rasmus@utu.fi.
Ulkomailta hakeminen
- Jos hakijalla ei ole suomalaista perusopetuksen päättötodistusta, hänen tulee ennen yhteishaun alkamista olla yhteydessä lukion vs. rehtori Anu Waltari-Grundströmiin, anuwal@utu.fi.
Valintatulosten julkistaminen
- Yhteishaun valintatulokset julkaistaan Opintopolussa kesäkuussa 2022.
