Tiedemessut toivat yhteen eri ikäiset oppilaat
Tiedemessut järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Messut suunniteltiin ja toteutettiin osana Opetushallituksen rahoittamaa Kestävä Norssi -hanketta. Tiedemessuja järjestämässä oli joukko Science-linjan ja Kestävä Norssi -hankkeen opettajia, koulun opettajaharjoittelijoita sekä vieläkin isompi joukkio Science-linjan oppilaita. Oman tukensa messuille antoi myös koulumme Tutkoke -työryhmä, jonka työn tuloksena, yläkoululaiset pääsivät kuuntelemaan asiantuntijaluentoja koulumme auditorioon. Iso kiitos mielenkiintoisista ja ikäryhmälle hyvin suunnatuista luennoista Turun yliopiston professori Linnea Karlssonille (kansanterveystiede), dosentti Kari Kaunistolle (biodiversiteettiyksiköstä) sekä professori Virpi Lummaalle (ekologia ja evoluutiobiologia).
Varsinaisena messuareenana toimi kuitenkin yläkoulun liikuntasali. Päivän aikana Turun normaalikoulun perusopetuksen 1-9 -luokkien kaikki oppilaat opettajineen pääsivät vierailemaan siellä. Messuilla oli tarjolla laaja valikoima aktiviteetteja ja tietoa toteutuneista projekteista. Tutkiminen, oppilaiden esitysten seuraaminen, ohjelmointiharjoitukset ja muut aktiviteetit herättivät kiinnostusta luonnon ilmiöitä sekä kestävää tulevaisuutta kohtaan sekä tutustuttivat teknologian mahdollisuuksiin. Messuille osallistuivat myös LUMA-keskus sekä Turun yliopiston oppimisen ja opetuksen tutkimuskeskus CERLI sekä Matikkakeidas. Heidän läsnäolonsa vahvisti messujen antia ja loi oppilaille ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua tiedemaailmaan syvemmin.
LUMA-keskuksen pisteellä riitti vilinää. Huhu kiersi, että pisteeltä saa vaahtokarkkeja.
Cerlin ja Matikkakeitaan pisteellä oppilaita osallistettiin ja haastettiin. Matikkakeidas kysyi, mitä matematiikkaa koulun liikuntasalista löytyy ja CERLI pyysi oppilailta vinkkejä: ”Mitä pitäisi tutkia?”
4a- ja 6a-luokkien pisteellä esiteltiin ohjelmointiosaamista. Pisteellä kävi kova kuhina – onhan tämä nyt tosi mielenkiintoista ja ohjelmoinnillista ajattelua aivan varmasti tarvitaan tulevaisuudessakin.
Myös yläkoulun Science-luokkalaiset esittelivät osaamistaan laajasti. Vai mitä sanot näistä messupisteistä!
Jalkapalloilevalle Varissuolle pienenä bonuksena alakoulun saliin oli hommattu tutka, joka mittasi pallon nopeutta.
Onnistuimme monessa asiassa hyvin, vaikka kysymyksessä olivatkin vasta ensimmäiset Tiedemessumme. Erityisen ilahduttavaa oli jälleen huomata, miten isot ja pienet oppilaat yhdessä toimien saivat aikaiseksi jotakin ikimuistoista ja miten sujuvaa kommunikointi eri ikäisten välillä oli.
Jatketaanko tästä ensi vuonna?