Pääsisäänkäynti Kestilään / Kestilä Main Entrance

Vierailijalle

Tervetuloa Kevolle! Tällä sivulla on ohjeita Kevolle saapumiseen sekä tietoa majoituksesta, ruokailuista ja muista aseman käytännöistä. Toivomme, että viihdyt Kevolla!

Talvikaudella 2020-2021 palveluitamme on tarjolla rajoitetusti koronavirustilanteen takia. Katso tarkemmat tiedot Ajankohtaista-sivultamme.

Sijainti ja tutkimusluvat

Kevon tutkimusasema sijaitsee Utsjoella Kevojärven rannalla Kevon luonnonpuiston rajalla (69°45’N, 27°01’E).

Metsähallituksen hallinnoimassa luonnonpuistossa liikkuminen on sallittu kesäisin vain Kevon reitillä, poikkeuksena kuitenkin aseman lähellä oleva, tutkimukseen tarkoitettu alue. Tälläkin alueella liikkuminen on sallittu vain tutkimus- ja opetustarkoituksissa. Tutustu luonnonpuiston sääntöihin.

Tutkimusluvat luonnonpuiston alueelle haetaan Metsähallitukselta. Hakemuksen käsittelyyn on varattava aikaa noin kaksi kuukautta.

Varaukset ja hinnasto

Sovi vierailustasi etukäteen. Lähetä viesti osoitteeseen varaukset-kevo@utu.fi, otamme yhteyttä ja varmistamme varauksesi. Voit myös soittaa aseman toimistoon (0400 611818), joka on avoinna kesä-syyskuussa arkisin klo 8-14.

Ilmoita varauksen yhteydessä saapumisaikasi ja vierailusi kesto sekä ruokailut, joihin haluat osallistua ensimmäisinä päivinä. Muista mainita myös mahdollisista ruokailurajoitteista (kasvisruoka, allergiat). Kaikki ryhmien ruokailut ja muut tarvittavat palvelut tulee sopia etukäteen koko vierailun ajaksi.

Neuvotellaksesi aputyövoiman tarpeesta, tarvittavista välineistä ja tiloista sekä muista työskentelyyn liittyvistä seikoista lähetä viestiä osoitteeseen kevo@utu.fi. Autamme mielellämme jo vierailun suunnitteluvaiheessa.

Tutustu hinnastoon ja varausehtoihin.

Majoitus

Asemalla majoitutaan 2-4 hengen huoneissa. Perhemajoitukseen on käytettävissä mökki ja huoneistoja.

Vieraat saavat käyttöönsä vuodevaatteet ja pyyhkeet, mutta jos haluat säästää majoittumisen hinnassa, voit tuoda omat mukanasi.  Mainitse tästä varauksen yhteydessä. Huomioi kuitenkin, että aseman sängyissä ei saa käyttää makuupusseja.

Tutkijoiden ja opiskelijoiden vieraat voidaan majoittaa aseman tiloihin vain tilapäisesti. Sovi vieraidesi käynnistä etukäteen.

Lemmikkieläinten kanssa voi majoittua vain rajoitetusti. Ilmoita lemmikistä varauksen yhteydessä.

Tupakointi on kielletty kaikissa sisätiloissa. Turun yliopiston kampukset ovat savuttomia. Asemalla tupakointialueet on sijoitettu laavun ja verstaan läheisyyteen.

Ruokailut

Aseman ruokalassa on tarjolla aamiainen, lounas ja päivällinen arkisin kenttäkauden (kesä-syyskuu) ajan. Ateriat valmistetaan ja veloitetaan varausten mukaan.

Kevolle saavuttuasi voit  ilmoittautua ruokailuihin ruokailijakansion ohjeiden mukaan. Toivomme kuitenkin, että ilmoitat ensimmäisten päivien ruokailusi majoitusvarauksen yhteydessä. Ruokailijakansion löydät ruokalan ikkunalaudalta.

Ilmoita mahdolliset ruokailurajoitteet (kasvisruoka, allergiat) varauksen yhteydessä tai viimeistään kaksi viikkoa ennen saapumistasi sähköpostilla (varaukset-kevo@utu.fi) tai suoraan keittiöhenkilökunnalle (040-742 4687).

Ruokailuajat maanantaista perjantaihin:
07.45 – 08.30 aamiainen
12.00 – 12.45 lounas
17.00 – 17.45 päivällinen

Lauantaisin ja sunnuntaisin ruokailuja järjestetään vain tilauksesta ryhmille (min. 10 hlö). Talvikaudella keittiö on pääsääntöisesti kiinni, mutta ruokailut ovat saatavissa tilauksesta ryhmille. Löydät tilausruokailujen aikataulut päärakennuksen ilmoitustaululta.

Ruokalassamme on 50 asiakaspaikkaa. Ruokasalin ikkunoista avautuu hieno maisema Kevojärvelle.

Majoittuvien vieraiden käytössä on hyvin varusteltuja yhteiskeittiöitä, joissa iltapalan ja viikonloppuaterioiden valmistaminen on mahdollista.

Saapuminen ja kulkuyhteydet

Saapuminen

Opastamme saapuvia vieraita tarvittaessa. Jos tarvitset kuljetusta esim. bussipysäkiltä asemalle, varaathan sen etukäteen: varaukset-kevo@utu.fi. Vältäthän saapumista iltaisin tai viikonloppuna varsinkin, jos saavut asemalle ensimmäistä kertaa.

Kulkuyhteydet

Omalla autolla pääset asemalle Kevontien (yksityistie, 4.5 km) kautta. Sovi tien käytöstä varausta tehdessäsi. Varaa Rovaniemi-Kevo ajomatkaa varten kuusi tuntia ja Ivalo-Kevo välille kaksi ajotuntia.

Tilauskuljetukset voivat käyttää Kevontietä, mutta talvisin on hyvä tarkistaa tien kunto henkilökunnalta. Aseman parkkipaikalla on varattu paikoitusalue linja-autolle.

Linja-autoyhteyksiä Kevolle on tarjolla päivittäin, mutta talvikaudella vuoroja on vähemmän. Tarkista aina aikataulut Matkahuollon sivuilta. Pysäkki (’Kevo’) sijaitsee valtatien varressa Kevojärven itäpuolella.

Kesäisin pysäkiltä tutkimusasemalle kuljetaan Kevojärven yli veneellä (250 m), talvella jäätä pitkin kävellen tai moottorikelkalla. Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset kuljetusta bussipysäkiltä asemalle tai toivot venettä käyttöösi.

Junalla voit matkustaa Rovaniemelle ja jatkaa rautatieasemalta linja-autolla Ivalon kautta Kevolle (450 km).

Helsingistä on lentoyhteys Ivaloon, mistä voit jatkaa linja-autolla Kevolle (n. 150 km). Norjan puolella läheisin lentokenttä on Kirkkoniemessä (Kirkenes). Lentokentiltä on myös mahdollista vuokrata autoja.

Ilmoittautuminen ja maksut

Täytä saapuessasi ilmoittautumislomake (saatavilla huoneissa, toimistossa ja ilmoitustaululla) ja palauta se mahdollisimman pian toimistoon tai sen oven vieressä olevaan postilaatikkoon. Opiskelijoiden tulee esittää opiskelijakorttinsa toimistossa lomaketta palauttaessa tai viimeistään maksutapahtuman yhteydessä.

Tutustu ruokailijakansioon ja merkitse ruokailusi ohjeiden mukaan. Kansio on ruokalan ikkunalaudalla. Ruokailumaksut perustuvat kansioon merkittyihin varauksiin.

Voit maksaa majoitus- ja ruokailukulusi asemalla toimiston aukioloaikoina (ma-pe 8-14) käteisellä tai maksukortilla, tai pyytää laskun. Ilmoita laskutusosoitteesi viitetietoineen selvästi ilmoittautumislomakkeella tai jo varauksen yhteydessä sähköpostilla. Turun yliopiston pienlaskutuslisä lisätään laskuihin, joiden veroton loppusumma on alle 100 euroa.

Palauta lähtiessäsi huoneesi avain toimistoon tai sen oven vieressä olevaan postilaatikkoon. Palauttamatta jääneestä avaimesta peritään hinnaston mukainen korvaus.

Sauna, veneet ja vapaa-aika

Sauna

Rantasauna lämmitetään kesäkaudella tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Lämmityksestä huolehtivat saunojat itse. Lämmittäjä merkitsee saunavuorot päärakennuksen ilmoitustaululle. Ruokalan portaiden yläpäässä on tätä varten pieni ilmoitustaulu. Opastusta saunan lämmitykseen saat henkilökunnalta.

Yleisten saunavuorojen käyttö kuuluu kenttäkaudella majoituksen hintaan. Voit tarvittaessa varata toimistosta oman maksullisen saunavuoron (perhesauna 2 h/ryhmäsauna 4 h). Merkitse myös oman saunavuorosi aikataulu ilmoitustaululle.

Talvikaudella vieraiden käytössä on maksullinen sähkösauna. Henkilökunnalta saat opastusta sen käyttöön.

Veneet

Vieraiden käytössä on soutuveneitä. Pyydä opastusta henkilökunnalta ennen ensimmäistä souturetkeä. Muista luonnonpuiston rajat myös veneretkillä rantautuessasi.

Käytä aina pelastus- tai veneilyliivejä. Niitä on saatavilla veneissä ja venerannalla olevassa säiliössä.

Tutkimustarkoituksiin on sovittaessa käytettävissä myös moottoriveneitä.

Muista palauttaa vene paikoilleen ja kiinnittää se hyvin, sillä vedenkorkeus saattaa muuttua sateen jälkeen  huomattavasti. Ethän vie viimeistä venettä rannalta: jätä aina vähintään yksi vene rantaan hätätapauksia varten.

Vapaa-aika

Asemalla on pieni pelikenttä ja välineitä pallo- ja seurapeleihin. Voit lainata soutuveneitä, polkupyöriä, lumikenkiä, pulkkia ja metsäsuksia. Ilmoitustaululta löydät ohjeita retkeilyyn Utsjoen alueella ja Pohjois-Norjassa.

Laavulla on mukava viettää iltaa tulistellen pienellä tai isommalla porukalla.

Asema sijaitsee Kevon luonnonpuiston vieressä. Luonnonpuistossa liikkuminen on kesäisin sallittu vain merkityillä reiteillä. Tutustu luonnonpuiston sääntöihin ja kysy henkilökunnalta lisäohjeita.

Utsjoen palvelut

Utsjoella (18 km Kevon pysäkiltä pohjoiseen) on lähin kauppa, asiamiesposti, pankki (OP), kirjasto, uimahalli, majoituspalveluita sekä grilli ja baari. Kylätalolla (Giisa) on matkahuollon toimipiste, elintarvikemyymälä, kahvila sekä paikallisten käsitöiden ja muiden tuotteiden myymälä. Kesäisin paikallisia käsitöitä on myynnissä myös Kirkkotuvilla. Lähin pankkiautomaatti on Inarissa.

Kylätalo Giisan infopisteeltä saat myös tietoa retkeilymahdollisuuksista ja virkistyskalastuksesta Utsjoella.

Utsjoen tapahtumista ja vapaa-ajan mahdollisuuksista löydät lisää tietoa kunnan Saami Village – matkailusivustolta.

Katso myös