Pääsisäänkäynti Kestilään / Kestilä Main Entrance

Vierailijalle

Tervetuloa Kevolle! Tällä sivulla on ohjeita Kevolle saapumiseen sekä tietoa majoituksesta ja muista aseman käytännöistä. Toivomme, että viihdyt Kevolla!

Asemalla tehdään kiinteistöjen korjaustöitä, jotka vaikuttavat käytettävissä oleviin tiloihin sekä majoituksen että tutkimuksen osalta. Muutokset ovat mahdollisia lyhyelläkin varoitusajalla. Pahoittelemme tästä aiheutuvia häiriöitä!

Laboratoriorakennuksen peruskorjaus on alkanut. Maastoon merkityllä työmaa-alueella liikkuminen on kielletty turvallisuussyistä. Varothan työmaan liikennettä myös muualla aseman alueella ja Kevontiellä. Remontti jatkuu vuoden 2024 loppupuolelle asti.

Lue uusimmat tiedot Ajankohtaista – sivultamme.

Sijainti ja tutkimusluvat

Kevon tutkimusasema sijaitsee Utsjoella Kevojärven rannalla Kevon luonnonpuiston rajalla (69°45’N, 27°01’E).

Metsähallituksen hallinnoimassa luonnonpuistossa liikkuminen on sallittu kesäisin vain merkityllä Kevon vaellusreitillä, poikkeuksena kuitenkin aseman lähellä oleva, tutkimukseen tarkoitettu alue. Tälläkin alueella liikkuminen on sallittu vain tutkimus- ja opetustarkoituksissa. Pyydä tarvittaessa lisätietoja henkilökunnaltamme (kevo@utu.fi).

Tutustu luonnonpuiston sääntöihin.

Tutkimusluvat luonnonpuiston alueelle haetaan Metsähallitukselta. Hakemuksen käsittelyyn on varattava aikaa noin kaksi kuukautta.

Yleistietoa tutkimukseen tarvittavista luvista löydät myös INTERACT – hankkeen sivustolta ’Permits and regulations for arctic fieldwork’.

Varaukset ja hinnasto

Sovi vierailustasi etukäteen. Lähetä viesti osoitteeseen varaukset-kevo@utu.fi, otamme yhteyttä ja varmistamme varauksesi.

Ilmoita varauksen yhteydessä saapumisaikasi ja vierailusi kesto.

Neuvotellaksesi aputyövoiman tarpeesta, tarvittavista välineistä ja tiloista sekä muista työskentelyyn liittyvistä seikoista lähetä viestiä osoitteeseen kevo@utu.fi. Autamme mielellämme jo vierailun suunnitteluvaiheessa.

Tutustu hinnastoon ja varausehtoihin.

Majoitus

Asemalla majoitutaan pääsääntöisesti 2-4 hengen huoneissa. Vieraat saavat käyttöönsä vuodevaatteet ja pyyhkeet (vaihto kahden viikon välein). Yhden hengen huoneen voi saada käyttöönsä lisämaksusta, mikäli aseman varaustilanne sen sallii.

Perhemajoitukseen on käytettävissä mökki ja huoneisto. Huoneistomajoituksissa (viikkovuokra), liinavaatteet eivät kuitenkaan kuulu majoituksen hintaan. Voit vuokrata liinavaatesetin (lakanat, iso ja pieni pyyhe) asemalta tai tuoda omat mukanasi. Mainitse tästä varauksen yhteydessä. Huomioi kuitenkin, että aseman sängyissä ei saa käyttää makuupusseja.

Tutkijoiden ja opiskelijoiden vieraat voidaan majoittaa aseman tiloihin vain tilapäisesti. Sovi vieraidesi käynnistä etukäteen.

Lemmikkieläinten kanssa voi majoittua vain rajoitetusti. Ilmoita lemmikistä varauksen yhteydessä.

Tupakointi on kielletty kaikissa sisätiloissa. Turun yliopiston kampukset ovat savuttomia. Asemalla tupakointialueet on sijoitettu laavun ja verstaan läheisyyteen.

Ruokailut

Huom! Ruokalamme on suljettu 2.9. 2022 lähtien.

Majoittuvien vieraiden käytössä on hyvin varusteltuja yhteiskeittiöitä, joissa aterioiden omatoiminen valmistaminen on mahdollista. Utsjoen palveluista löydät lisätietoa sivustolta exploreutsjoki.fi

Ryhmät (min 10 hlö) voivat tilata ruokapalveluita yhteistyöyrityksiltämme (lisätiedot: varaukset-kevo@utu.fi).

Saapuminen ja kulkuyhteydet

Saapuminen

Opastamme saapuvia vieraita tarvittaessa. Jos tarvitset kuljetusta esim. bussipysäkiltä asemalle, varaathan sen etukäteen: varaukset-kevo@utu.fi. Vältäthän saapumista iltaisin tai viikonloppuna varsinkin, jos saavut asemalle ensimmäistä kertaa.

Kulkuyhteydet

Omalla autolla pääset asemalle Kevontien (yksityistie, 4.5 km) kautta. Sovi tien käytöstä varausta tehdessäsi. Varaa Rovaniemi-Kevo ajomatkaa varten kuusi tuntia ja Ivalo-Kevo välille kaksi ajotuntia.

Tilauskuljetukset voivat käyttää Kevontietä, mutta talvisin on hyvä tarkistaa tien kunto henkilökunnalta. Aseman parkkipaikalla on varattu paikoitusalue linja-autolle.

Linja-autoyhteyksiä Kevolle on tarjolla päivittäin, mutta talvikaudella vuoroja on vähemmän. Tarkista aina aikataulut Matkahuollon sivuilta. Aseman kohdalla oleva pysäkki (’Kevo’) sijaitsee valtatien varressa Kevojärven itäpuolella.

Kesäisin pysäkiltä tutkimusasemalle kuljetaan Kevojärven yli veneellä (250 m), talvella jäätä pitkin kävellen tai moottorikelkalla. Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset kuljetusta bussipysäkiltä asemalle tai toivot venettä käyttöösi.

Junalla voit matkustaa Rovaniemelle ja jatkaa rautatieasemalta linja-autolla Ivalon kautta Kevolle (450 km).

Helsingistä on lentoyhteys Ivaloon, mistä voit jatkaa linja-autolla Kevolle (n. 150 km). Norjan puolella läheisin lentokenttä on Kirkkoniemessä (Kirkenes). Lentokentiltä on myös mahdollista vuokrata autoja.

Ilmoittautuminen ja maksut

Täytä saapuessasi ilmoittautumislomake (saatavilla huoneissa, toimistossa ja ilmoitustaululla) ja palauta se mahdollisimman pian toimistoon tai sen oven vieressä olevaan postilaatikkoon. Opiskelijoiden tulee esittää opiskelijakorttinsa toimistossa lomaketta palauttaessa tai viimeistään maksutapahtuman yhteydessä.

Voit maksaa majoituskulusi asemalla toimiston aukioloaikoina maksukortilla, tai pyytää laskun. Ilmoita laskutusosoitteesi viitetietoineen mieluiten jo varauksen yhteydessä sähköpostilla tai selkeästi ilmoittautumislomakkeella. Turun yliopiston pienlaskutuslisä lisätään laskuihin, joiden veroton loppusumma on alle 100 euroa.

Palauta lähtiessäsi huoneesi avain toimistoon tai sen oven vieressä olevaan postilaatikkoon. Palauttamatta jääneestä avaimesta peritään hinnaston mukainen korvaus.

Sauna, veneet ja vapaa-aika

Sauna

Kesäkaudella yhteiset saunapäivät ovat tiistai, torstai ja lauantai. Voit varata toimistosta myös oman maksullisen vuoron aseman rantasaunaan (perhesauna 1,5 h/ryhmäsauna 4 h). Saat henkilökunnalta opastusta saunojen käyttöön.

Saunan lämmittäjä merkitsee vuorot ilmoitustaululle, joka on Kestilän aulassa ruokalan portaiden yläpäässä.

Talvikaudella vieraiden käytössä on maksullinen sähkösauna.

Veneet

Vieraiden käytössä on soutuveneitä. Pyydä opastusta henkilökunnalta ennen ensimmäistä souturetkeä. Muista luonnonpuiston rajat myös veneretkillä rantautuessasi.

Käytä aina pelastus- tai veneilyliivejä. Niitä on saatavilla veneissä ja venerannalla olevassa säiliössä.

Tutkimustarkoituksiin on sovittaessa käytettävissä myös moottoriveneitä.

Muista palauttaa vene paikoilleen ja kiinnittää se hyvin. Kevojärven vedenkorkeus saattaa nousta sateen jälkeen huomattavasti ja kiinnittämätön vene voi lähteä tuuliajolle.

Ethän vie viimeistä venettä rannalta: jätä aina vähintään yksi vene rantaan hätätapauksia varten.

Vapaa-aika

Asemalla on välineitä pallo- ja seurapeleihin. Voit lainata soutuveneitä, polkupyöriä, lumikenkiä, pulkkia ja metsäsuksia. Ilmoitustaululta löydät ohjeita retkeilyyn Utsjoen alueella ja Pohjois-Norjassa.

Laavu on vapaasti käytettävissä. Siellä on mukava viettää iltaa tulistellen pienellä tai isommallakin porukalla.

Asema sijaitsee Kevon luonnonpuiston vieressä. Luonnonpuistossa liikkuminen on kesäisin sallittu vain merkityillä reiteillä. Kevon reitin lähin lähtöpiste on Kenesjärvellä noin 9 kilometrin päässä asemalta. Tutustu luonnonpuiston sääntöihin ja kysy henkilökunnalta lisäohjeita.

Utsjoen palvelut

Utsjoella (18 km Kevon pysäkiltä pohjoiseen) on lähin kauppa, asiamiesposti, pankki (OP), kirjasto, uimahalli, majoituspalveluita ravintoloineen sekä grilli ja baari. Kylätalolla (Giisa) on matkahuollon toimipiste, elintarvikemyymälä, kahvila sekä paikallisten käsitöiden ja muiden tuotteiden myymälä. Kesäisin paikallisia käsitöitä on myynnissä myös Kirkkotuvilla. Lähin pankkiautomaatti on Inarissa.

Kylätalo Giisan infopisteeltä saat myös tietoa retkeilymahdollisuuksista ja virkistyskalastuksesta Utsjoella.

Utsjoen tapahtumista ja vapaa-ajan mahdollisuuksista löydät lisää tietoa kunnan Explore Utsjoki – matkailusivustolta.

Katso myös