Perusopetuksen linjat

Kaksikielinen opetus (suomi-englanti): luokat 1-9

Eri oppiaineiden opetuksessa voidaan käyttää myös muuta kuin koulun opetuskieltä. Tällöin kieli on paitsi opetuksen ja oppimisen kohde, myös väline eri oppiaineiden sisältöjen oppimisessa. Turun normaalikoulussa vieraskielistä opetusta annetaan englanniksi. Keskeinen tavoite on oppilaiden vankka kielitaito. Vähintään 25 % opetuksesta annetaan englannin kielellä. Äidinkieltä ja kirjallisuutta opetetaan vain suomeksi ja opetussuunnitelma on yleisopetuksen suunnitelman mukainen.

Tavoitteet

Vieraskielisen opetuksen tavoitteena on, että oppilas iloitsee englannin kielen oppimisesta. Hän yrittää ymmärtää vieraskielisen viestin ja hänelle kehittyy halu, rohkeus ja taito käyttää alkuvaiheessa vähäistäkin englannin kielen taitoaan. Oppilas kokee englannin luontevaksi osaksi elämäänsä ja pyrkii aktiivisesti oppimaan kieltä ja etsimään keinoja tähän oppimiseen. Oppilas omaksuu sanastoa, sanontoja ja rakenteita sekä pohtii niitä tietoisesti ja selviytyy luokkatasolleen sopivista viestimistilanteista vieraalla kielellä. Oppilas tutustuu vieraisiin kulttuureihin ja kiinnostuu niistä sekä vertailee oman ja vieraan kulttuurin asioita, huomaa eroja ja yhtäläisyyksiä. Oppilas arvostaa myös omaa kulttuuriaan pohjana vieraan kulttuurin ymmärtämiselle.

Arviointi

Vieraan kielen ymmärtämisen karttumista arvioidaan jatkuvasti. Arviointiin osallistuvat lapsi itse, vanhemmat, luokanopettaja, natiiviopettaja ja opetusharjoittelijat. Ensimmäisen luokan alkaessa kartoitetaan lapsen lähtötaso vieraan kielen opiskelulle. Opiskelun edetessä seurataan lapsen asennetta ja motivaatiota kielenopiskelua kohtaan sekä hänen varsinaista kykyään ymmärtää ja tuottaa vierasta kieltä. Arvioinnin välineinä käytetään erilaisia ikätasoon sopivia tehtäviä (esim. erilaisiin väittämiin reagoimista itsearvioinnissa, kuullun ja kuvan yhdistämistä, luetun ymmärtämisen tehtäviä, sanakokeita) ja lapsen edistymistä dokumentoidaan näiden lisäksi äänittämällä lapsen tuotoksia.

Työtavat

Vieraskielisessä opetuksessa pyritään sekä vieraan kielen vahvaan omaksumiseen että tietyn oppiaineen tai oppisisällön tavoitteiden saavuttamiseen. Tätä tukevat monipuoliset työtavat.

Työtapojen avulla kehitetään oppimisen, ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja. Aktiiviset ja kommunikatiiviset työtavat lisäävät paitsi vieraan kielen omaksumista, myös sosiaalisten taitojen hallintaa sekä antavat mahdollisuuden viestinnälliseen vuorovaikutukseen. Vieraskielinen opetus on hyvin usein elämyksellistä ja toiminnallista oppimista (learning by doing), johon olennaisena osana liittyy runsas ja monipuolinen havainnollistaminen eri aisteja käyttäen. Erityisesti alkuopetuksessa oppilaalle tarjotaan mahdollisuus kuulla runsaasti vierasta kieltä, jotta ymmärtäminen ja puheen tuottaminen kehittyisivät. Sadut, leikit, pelit, musiikki, laulut, lorut, kuulokuvat ja draama ovat käytössä olevia lapsilähtöisiä työtapoja. Ylemmillä luokilla kirjoittamisen ja lukemisen korostuessa enemmän hyödynnetään lisäksi kirjallisuutta sen eri muodoissa. Projektit ohjaavat oppilasta hankkimaan ja käyttämään erilaisia tutkimiseen ja oppimiseen liittyviä tietoja ja taitoja.

Luokat 1-2

Painopiste vieraskielisen opetuksen luokilla 1-2 on englannin suullisen viestinnän ja kuullun ymmärtämisen harjaannuttamisessa. Lukemaan ja kirjoittamaan opitaan suomeksi. Äidinkieltä lukuunottamatta vierasta kieltä käytetään opiskelussa aina, kun se on mielekästä.

Vieraskielinen opetus noudattaa käytössä olevia eri oppiaineiden opetussuunnitelmia ja opetuksen sisältöalueet nousevat näiden pohjalta. Vieras kieli tulee eri oppiainessa esille yksinkertaisissa ohjeissa ja eri oppiaineiden peruskäsitteiden opiskelussa. Peruskäsitteitä ovat opiskeltavan asiasisällön keskeinen käsitteistö sekä materiaaleihin, työvälineisiin ja tekniikoihin liittyvät käsitteet.

Vierasta kieltä käytetään luokassa myös tervehdyksissä ja toivotuksissa, luokkarutiineissa (esim. päivänavaustaulu, ruokalistan ja säätilan toteaminen) sekä lauluissa, runoissa, riimeissä ja tarinoissa.

Luokat 3-4

Vieraskielisen opetuksen luokat noudattavat Turun normaalikoulun perusopetuksen ainekohtaisia opetussuunnitelmia. Luokilla 3-4 harjoitellaan edelleen englannin kielessä runsaasti suullista viestintää ja kuullun ymmärtämistä. Lisäksi opetus painottuu tekstin ymmärtämiseen ja kirjalliseen tuottamiseen. Kielen opiskelun piiriin tulevat myös asiatekstit ja  peruskäsitteet eri oppiaineissa.

Englannin tunneilla opittua rakenteita ja sanastoja pyritään aktiivisesti käyttämään muiden oppiaineiden tunneilla. Englannin kieltä käytetään runsaasti luokan päivittäisissä rutiineissa ja oppilaan oma tuottaminen lisääntyy. Oppilas käyttää englantia erilaisissa ryhmätilanteissa, pariharjoitteluissa ja itsenäisissä tuotoksissa.

Luokat 5-6

Englantia käytetään eri oppiaineiden asiasisältöjen ja käsitteiden opetuksessa mm. suullisessa viestinnässä ja kuullun- ja luetunymmärtämisessä. Tavoitteena on lisätä tekstin omaa tuottamista. Englannin kielen sanastoa, rakenteita ja asiasisältöjä käytetään ja yhdistetään muiden oppiaineiden asiasisältöihin mm. erilaisissa projekteissa.

5. ja 6. luokka noudattavat englannin opetuksessa kansallista opetussuunnitelmaa . Tavallisen oppikirjan lisäksi 5. ja 6. luokalla luetaan englanninkielistä kirjallisuutta sekä keskitytään kirjoittamaan monipuolisesti erilaisia tekstejä (esim. satu, mielipide, sähköposti, tietopohjainen teksti). Lisäksi tehdään yhteistyöprojekti jonkin toisen oppiaineen kanssa.

Kuudennen luokan päättöarviointi tehdään kansallisessa opetussuunnitelmassa englannin opiskeluun liitetyn taitotason pohjalta (kuullun ymmärtäminen A2.1, puhuminen A1.3, tekstin ymmärtäminen A2.1 ja kirjoittaminen A1.3), joskin tavoitteena on, että mahdollisimman moni vieraskieliseen opetukseen osallistunut oppilas saavuttaisi kielitaidossaan tämän taitotason.

Luokat 7-9

Kun oppiainesisältöjä aletaan opettaa vieraalla kielellä perusopetuksen 7. luokalla, opetuksessa pyritään ensin huomioimaan oppilaiden lähtötason kielelliset taidot kyseisessä oppiaineessa ja tämän jälkeen kasvattamaan oppilaiden valmiuksia käyttää vierasta kieltä välineenä oppiaineen opiskelussa. Englantia käytetään aineenopetuksessa oppiaineelle soveltuvissa kohdissa ja oppiaineelle soveltuvassa laajuudessa siten, että tavoitteellinen vieraan kielen osuus oppitunneilla on keskimäärin vähintään 25 %. Englannin käyttöaste on huomattavasti suurempi niissä oppilasryhmissä, joissa on paljon kansainvälisen koulutaustan omaavia oppilaita.

Vieraalla kielellä asiasisältöjen oppimisen tavoitteena on, että oppilaat oppivat lukemaan ja tuottamaan asiatekstejä englanniksi käyttäen oppiaineiden keskeisiä käsitteitä ja yhdistämään niitä englannin kielen tunneilla oppimiinsa rakenteisiin. Oppilaille tarjotaan myös paljon tilaisuuksia puhutun vieraan kielen tuottamiseen ja ymmärtämiseen. Näin ollen eri oppiaineiden kaksikielinen opetus pyritään toteuttamaan mielekkäissä ja vaihtelevissa vuorovaikutustilanteissa, joissa oppilas saa tilaisuuksia käyttää vierasta kieltä monipuolisesti. Esimerkiksi vieraalla kiellä oppimisen tukena voidaan käyttää erityisiä tekstin lukemisharjoituksia sekä vieraan kielen tuottamisharjoituksia. Kaksikielisessä opetuksessa pidetään ehdottomasti huolta siitä, että suomenkieliset oppilaat oppivat jatko-opintojen kannalta keskeiset käsitteet myös suomeksi.

Lue lisää:

Science-linja: luokat 1-9

Luokat 1-6

Science-painotteisella linjalla korostuvat perusopetuksen lisäksi erityisesti luonnontieteiden kokeellisten ja tutkivien työtapojen opetteleminen, luontoretket, matematiikan ongelmanratkaisutaitojen kehittäminen ja tietotekniikan hyödyntäminen tiedon etsinnän, jäsentämisen ja muokkaamisen välineenä.

Oppilas voi valita science–painotteisen linjan myös yläkoulussa.

Luokat 7-9

Yläkoulussa luonnontiedeluokalla opiskellaan yhteensä kolme kurssia enemmän luonnontieteitä kuin normaalisti. Luonnontiedeaineita ovat biologia, fysiikka, kemia ja matematiikka. Lisäkursseilla painotetaan kokeellisia työtapoja ja luonnontieteellisen ajattelun sekä ongelmanratkaisutaitojen kehittämistä. Työskentelemme usein parin kanssa tai ryhmässä, jolloin sosiaaliset taidot ja ryhmätyötaidot kehittyvät.

Luonnontieteiden opiskeluun kuuluu oppilaiden oma tutkiva oppiminen, mm. maastossa, laboratoriossa ja opintokäynneillä eri kohteissa. Luonnontiedeluokka sopii hyvin oppilaille, joilla on omakohtainen kiinnostus ympäristöään kohtaan. Kolme lisäkurssia antaa mahdollisuuden tavallista monipuolisempiin ja vaihtelevampiin tapoihin oppia. Hyödynnämme oppimisessa myös jokaisen oppilaan omaa iPadia.

Sciencekurssien ohjelma vaihtelee vuosittain oppilaiden kiinnostuksen ja koulun projektitarjonnan mukaan. Aiempina vuosina oppilaat ovat olleet opintokäynnillä mm. Kakolan vedenpuhdistamolla ja Tiedekeskus Heurekassa. He ovat olleet melomassa ja onkimassa, linturetkellä, ympäristön tilaa tutkimassa järviympäristössä ja tutustumassa energiantuotantoon. He ovat käyneet seuraamassa Mehukatin matkaa mehunvalmistuksessa ja tutkineet entsyymien pyykinpesukykyä sekä toimineet rikosetsivinä. Oppiminenkin voi olla hauskaa!Science-kurssien sisällöt

7. luokka (biologia + kemia)

 Kurssin teema on vesi.

  • Veden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet
  • Veden mekaaninen ja kemiallinen puhdistus
  • Veden kiertokulku (luonnollinen ja talousvesi)
  • Makea ja suolainen vesi, vesivarannot
  • Asiantuntijavierailut koulussa
  • Tutustumiskäynnit luontoon ja erilaisiin laitoksiin

Sidokset Vihreä Lippu -toimintaan

  • Vedenkulutuksen seuranta koulussa ja kotona

 8. luokka (biologia + kemia)

Kurssilla perehdytään biologian ja kemian eri käytännön sovellutuksiin.

  • Biotekniikka
  • Elintarvikekemia
  • Terveyskemia
  • Biokemialliset menetelmät rikostutkinnassa
  • Metsäbiologia
  • Tutustumiskäynnit luontoon ja erilaisiin laitoksiin

Sidokset Vihreä Lippu -toimintaan

  • Paperinkulutuksen seuranta koulussa

9. luokka (matematiikka + fysiikka)

Kurssilla tutustutaan matematiikan normaalin oppimäärän ulkopuolelle jääviin aiheisiin ja niiden sovelluksiin. Fysiikassa syvennytään sähköntuotantoon ja tähtitieteeseen.

  • Ongelmanratkaisu
  • Graafiteoria
  • Matematiikan tietokoneohjelmistot ja/tai graafiset laskimet
  • Sähköntuotanto
  • Tähtitiede
  • Tutustumiskäynnit erilaisiin laitoksiin

Sidokset Vihreä Lippu -toimintaan

  • Koulun sähkönkulutuksen seuranta ja kuvantaminen

Taidelinja: luokat 1-6

  • Luokat 1-6
  • Tekemällä oppimista
  • Tutkimista ja havaintoja
  • Taide-elämyksiä ja itseilmaisua

Medialinja: luokat 1-6

​Mediakasvatuksesta

  • Mediakasvatus on tietoa, taitoa ja tulkintaa vastaanottaa viestintä
  • Mediakasvatuksen tehtävänä on antaa tietoa mediakuluttamisesta ja media-    tuotteiden tekemisestä
  • Näin pyritään siihen, että lapsen tietoisuus mediasta sen eri muodoista lisääntyy ja sen myötä lapselle syntyy kyky ymmärtää mediaa

Luokkien 1-6 opetuksesta

Luokkien 1-3 opetuksessa painotetaan kuvallisen ilmaisun kehittämistä, kuvan tulkintaa ja perusviestintätaitojen oppimista (lukeminen, kirjoittaminen, puhuminen kuunteleminen, kirjallisuus). Luokkien 4-6 opetuksen painopistealueita ovat tiedonhankintataitojen syventäminen ja erilaisten media- ja viestintävälineiden käyttötaitojen oppiminen. Mediakasvatuspainotteinen luokka jatkuu läpi perusopetuksen luokkien 1-6. Vuorovuosina alkavalla mediakasvatuspainotteisen opetuksen linjalla painottuu musiikin oppiaines, jota käytetään integroituna kaikkien aineiden opiskelussa.