Tilat ja kalusto

Tutkimuslaitoksen tutkimus- ja opetustilat sijaitsevat pääosin Seilin saaren päärakennuksella ja sen välittömässä läheisyydessä. Tilat soveltuvat eri kokoisille ryhmille ja ovat muunneltavissa tutkimus-, opetus- ja kokoustarkoituksiin.

Päärakennuksessa ja asuntoloiden yhteydessä sijaitsevat luento- ja kokoustilat (päärakennuksen juhlasali ja asuntoloiden yhteistila) voi varata majoitus- ja ravintolapalveluiden yhteydessä VisitSeililtä.

Työskentely- ja laboratoriotilojen lisäksi tutkimusasema tarjoaa tutkimus- ja opetuskäyttöön erityisesti merentutkimukseen liittyvää välineistöä ja laitteistoa. Asema tarjoaa myös tutkimus- ja opetustarkoituksiin venekuljetus- ja vuokrauspalveluita. Muiden töiden sen mahdollistaessa henkilökuntamme voi myös avustaa maasto- ja laboratoriotyöskentelyssä sekä Seilissä tehtävän tutkimus- ja opetustoiminnan suunnittelussa.

Alla löydät tarkempia tietoja tutkimuslaitoksen tarjoamista tiloista, kalustosta ja palveluista. Mikäli tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä ja kerromme kuinka voimme auttaa.

Tiloihin, laitteistoon ja venekalustoon liittyvät tiedustelut ja varaukset: varaukset-seili@utu.fi

Palvelut tutkimus- ja opetuskäyttöön

Seilin tutkimusasema tarjoaa tutkimus- ja opetustarkoituksiin tiloja, tutkimusvälineitä sekä venekuljetus- ja vuokrauspalveluita.

Asema on auki tutkijoille ja opiskelijoille vuoden ympäri.

Palveluista peritään maksu hinnaston tai mahdollisen sopimuksen mukaan.

Sovithan palveluista hyvissä ajoin etukäteen varmistaaksesi niiden saatavuuden haluamaasi aikaan.

Tutkimuspalvelut

Aseman henkilökunnalta saat tietoa saaren ja saariston olosuhteista sekä tutkimus- ja opetusmahdollisuuksista jo vierailun suunnitteluvaiheessa. Olethan siis hyvissä ajoin yhteydessä suunnitelmistasi!

Seilissä tavaroiden kuljetukseen on käytettävissä maitokärryjä sekä tarvittaessa kaksi mönkijää ja peräkärryjä.

Vuokrattavien moottoriveneiden lisäksi tutkijoiden ja opiskelijoiden käytössä on myös soutuvene sopimuksen mukaan.

Muun työtilanteen sen mahdollistaessa voimme myös avustaa maasto- ja laboratoriotyöskentelyssä.

Erikseen sovittaessa tarjoamme myös näytteenotto- ja huoltopalveluja.

Seilissä vierailessasi käytössäsi on sopimuksen mukaan laboratorio- ja työhuonetiloja.

Päärakennuksella on tietokoneita vieraiden käytettävissä.

Yliopiston tiloissa toimii langaton Eduroam-verkko. Tulostus, skannaus ja kopiointi sisältyvät työtilamaksuun.

Suosittelemme asemalle saapuvia vierailijoita tutustumaan alla olevaan ladattavaan oppaaseen ennen saapumista:

>>Opas tutkijoille ja opiskelijoille (englanniksi, pdf)

Aseman esittelyt

Esittelemme asemaa ja Seilissä tehtävää tutkimusta vieraileville ryhmille sopimuksen mukaan.

Luentosalissa pidettävän esittelyn kesto on noin 30-45 minuuttia. Tämän lisäksi on mahdollista tutustua tiloihin ja tutkimusalueisiin opastetulla kierroksella. Esittelyn ja kierroksen yhteiskesto on noin tunti.

Esittelyjen ajankohdasta on aina sovittava hyvissä ajoin etukäteen.

Kesäkaudella (huhti-syyskuu) esittelyjä on tarjolla pääasiassa arkipäivinä ja virka-aikoina. Muut ajankohdat sopimuksen mukaan. Talvikaudella esittelyjä on Seilissä tarjolla rajoitetusti, joten sovi esittelystä hyvissä ajoin etukäteen.

Aseman esittelyistä ja opastuskierroksista peritään hinnaston mukainen maksu.

Tutkimuslaitoksen historiaan voi tutustua myös vuonna 2014 julkaistusta Seili – Saaristomeren tutkimusta 50 vuotta – juhlakirjasta.

Seilin päärakennuksella tutkimuslaitoksen toimintaa esitellään myös esittein ja vaihtuvin näyttelyin.

Työskentelytilat

Tutkijoiden ja kenttäkurssien käytettävissä olevat tutkimus- ja laboratoriotilat sijaitsevat saaren keskiosissa sijaitsevassa päärakennuksessa sekä sen välittömässä läheisyydessä olevissa laboratoriorakennuksissa.

Tilojen käyttö täytyy varata etukäteen ja niiden käytöstä peritään hinnaston mukainen tilamaksu.

Seilin lähisaarissa sijaitsee myös vain tutkijoiden käyttöön tarkoitettuja majoitus- ja työskentelytiloja, jotka mahdollistavat pitkäaikaisenkin kenttätyöskentelyn häiriöttä ja edullisesti. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Päärakennus

Seilin historiallinen päärakennus. Kuva: Turun yliopiston viestintä/Hanna Oksanen

Luentosali (juhlasali):

Tutkimuslaitos käyttää päärakennuksessa sijaitsevaa luentosalia yhdessä VisitSeilin kanssa. Luentosali soveltuu hyvin kenttäkurssiryhmien ja isompien (>20 hlön) seminaariryhmien kokoustarpeisiin. Suosittelemme varaamaan tilan VisitSeililtä majoitus- ja ruokailuihin liittyvien varausten yhteydessä.

Länsisiipi ja pohjoiskäytävä:

Päärakennuksen länsisiivessä sijaitsee pääosa tutkimuskäyttöön tarkoitetuista työskentely- ja laboratoriotiloista. Tutkimuslaitoksen henkilökunnan käytössä olevien tilojen lisäksi länsisiipi sisältää kaksi akvaariohuonetta, kolme tutkijahuonetta sekä näytteiden käsittelyyn soveltuvan työskentelyhuoneen ja taukohuoneen.

Länsisiiven tutkijahuoneet ovat pääasiallisesti tutkimuslaitoksella toimivien pitkäaikaisprojektien käytössä, joten ota hyvissä ajoin yhteyttä, mikäli tarvitset työskentelytiloja.

Pohjoiskäytävällä sijaitsevat tutkimuslaitoksen henkilökunnan toimistojen lisäksi vierailijoiden vapaassa käytössä olevat tietokonepäätteet. Käytävän varrella on myös merentutkimuksen tarpeisiin varusteltu uutoslaboratorio sekä käänteismikroskoopein varusteltu työskentelyhuone.

Merivesilaboratorio

Päärakennuksen läheisyydessä sijaitseva merivesilaboratorio-rakennus pitää sisällään näytteiden käsittelyyn soveltuvan märkätilan, luokka/seminaarihuoneen, merivesiputkeen yhteydessä olevan, lämpötilasäädeltävän akvaariohuoneen sekä wc/suihkutilan.

Rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla päärakennuksen läheisyydessä, rantasaunalle johtavan polun varrella.

Lisätietoa merivesilaboratorion esitteessä!

Mesokosmos-tutkimustilat

Merivesilaboratorion vieressä sijaitsevassa rakennuksessa ja sen vieressä olevalla terassilla (5m x 5m) sijaitsevat tutkimuslaitoksen kokeelliseen tutkimukseen vuonna 2020-21 saneeratut tutkimustilat. Terassitila on katettu UV-suojatulla PVC-aaltomuovilla. Sisätilassa on  lämpötila- ja valosäädeltävissä oleva märkätila.

Ulko- ja sisätilat ovat varusteltavissa monin eri tavoin, tutkimuksen käyttöön on mm. laaja valikoima erikokoisia akvaariota ja saaveja. Merivesiputkeen yhteydessä oleva läpivirtaussysteemi mahdollistaa esimerkiksi kalakokeiden järjestämisen.

Läheisessä makasiinirakennuksessa on lisäksi käytettävissä kaksi isokokoista, lämpötilasäädeltävää kliimahuonetta.

Majoitus Katava- ja Lammasluodossa

Katavaluoto

Seilissä työskentelevien tutkijoiden ja opiskelijoiden on mahdollista majoittautua ja työskennellä Seilin välittömässä läheisyydessä sijaitsevilla Metsähallituksen omistamilla yksinkertaisilla retkeilymökeillä. Mökit voi vuokrata vuorokaudeksi, viikonlopuksi tai pidemmäksi aikaa.

Mökkien varustukseen kuuluu mm. sängyt 2-6 henkilölle, tyynyjä ja peittoja/vilttejä, pöytä ja tuoleja, puusauna, kuivakäymälä, takka, keittovälineitä ja astioita, kynttilöitä, kaasujääkaappi ja -hella, hiiligrilli. Mökkeihin ei tule sähköä. Juomavettä saa Seilin postilaiturin vesipostista. Soutuvene kuuluu vuokraan. Tutkimuslaitokselta on mahdollista vuokrata myös moottoriveneitä.

Lisätietoa mökkien varustuksista saa henkilökunnalta (varaukset-seili@utu.fi). Katso Katava- ja Lammasluodon majoitushinnat täältä.

Veneet ja muu kalusto

Tutkimuslaitoksen veneet ovat vuokrattavissa venekuljetuksia, meriretkiä ja näytteenottoretkiä varten. Ensisijaisesti otamme vastaan tutkimus- ja opetustoimintaan liittyviä varauksia (mm. tutkimusryhmät, kenttäkurssit, leirikoulut, Seilissä vierailevat kesäkoulut ja muut yliopisto- ja ammattiryhmät), mutta mahdollisuuksien mukaan tarjoamme palveluita myös muille ryhmille!

Veneisiin liittyvät tiedustelut ja varaukset: varaukset-seili@utu.fi

Kaikki meriretket ja venevuokrat laskutetaan hinnaston mukaisesti.

Tutkimusalus r/v Aurelia

Saaristomeren tutkimuslaitoksen tutkimusalus r/v Aurelia on suunniteltu ja varusteltu erityisesti matalissa rannikkovesissä tapahtuvan tutkimuksen tarpeisiin.

Tutkimusalus on vuokrattavissa venekuljetuksia (esim. Seili-Nauvo/Turku), meriretkiä ja näytteenottoretkiä varten. Tutkimusaluksen miehistöön kuuluu kuljettaja ja kansimies. Aluksen suurin sallittu matkustajamäärä on 40 henkilöä.

Lue lisää tutkimusaluksen varustelusta esitteestä (PDF)!


Muut veneet

Minor Range 7600

Tutkimuslaitoksen uusin hankinta, Minor Range 7600 -vene on vuokrattavissa venekuljetuksia, meriretkiä ja näytteenottoretkiä varten. Veneen kuljettajana toimii tutkimuslaitoksen kenttämestari.

  • Pituus 7.5 m
  • Teho 160 hv
  • Henkilömäärä 8

Faster 515

Keskipulpetilla varustettu alumiinivene (Faster 515) on vuokrattavissa sekä venekuljetuksia että itsenäisiä näytteenottoretkiä varten.

  • Pituus 5.1 m
  • Teho 60 hv
  • Henkilömäärä 6

Muut veneet

Lisäksi Seilissä on vuokrattavissa kaksi 5 hv:n perämoottorilla varustettua peltivenettä ja soutuvene.


Muu kalusto

Tavaroiden kuljetukseen tutkimuslaitoksella on käytettävissä kaksi mönkijää, kärryjä sekä traktori.

Laboratoriolaitteet ja tutkimusvälineet

Laboratorio- ja näytteenottolaitteisto

Seilissä työskentelevien tutkijoiden- ja opettajien käytettävissä on laaja valikoima näytteenottimia, mikroskooppeja, laboratoriolasi- ja muovitavaraa, altaita, astioita, seuloja, sihtejä yms.

Mikäli tarvitset tutkimuksessasi tutkimuslaitteita tai -välineitä, sovithan lainasta hyvissä ajoin etukäteen.

Tutkimuslaitoksen kenttätutkimusvälineitä on myös mahdollista vuokrata Seilin ulkopuolelle. Laitevuokrasta ja sen mahdollisesta hinnasta sovitaan tapauskohtaisesti.

Esimerkkejä Seilin laboratorio- ja kenttätutkimuslaitteista (PDF)

Katso myös

Lisätietoja

varaukset-seili@utu.fi Tiedustelut ja varaukset
Katja Mäkinen Erikoistutkija, FT+358 29 450 3705
Jasmin Inkinen Tutkimusteknikko, FM+358 29 450 2539

Yhteistyöverkostot