Tilat ja kalusto

Tutkimuslaitoksen tutkimus- ja opetustilat sijaitsevat Seilin saaren päärakennuksella ja sen välittömässä läheisyydessä. Tilat soveltuvat eri kokoisille ryhmille ja ovat muunneltavissa tutkimus-, opetus- ja kokoustarkoituksiin. Päärakennuksessa ja asuntoloiden yhteydessä sijaitsevat luento- ja kokoustilat (päärakennuksen juhlasali ja asuntoloiden yhteistila) voi varata majoitus- ja ravintolapalveluiden yhteydessä VisitSeililtä.

Tilojen lisäksi tutkimuslaitos tarjoaa Seilissä vieraileville tutkijoille, opettajille, opiskelijoille, matkailijoille ja ryhmille tutkimusvälineitä sekä venekuljetus- ja vuokrauspalveluita vuoden ympäri. Henkilökuntamme myös avustaa tarvittaessa maasto- ja laboratoriotyöskentelyssä ja Seilissä tehtävän tutkimus- ja opetustoiminnan suunnittelussa.

Alla löydät tarkempia tietoja tutkimuslaitoksen tarjoamista tiloista, kalustosta ja palveluista. Mikäli tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä ja kerromme kuinka voimme auttaa.

Palvelut

Tarjoamme Seilissä vieraileville tutkijoille, opettajille, opiskelijoille, matkailijoille ja ryhmille tiloja, tutkimusvälineitä sekä venekuljetus- ja vuokrauspalveluita vuoden ympäri. Henkilökuntamme myös avustaa tarvittaessa maasto- ja laboratoriotyöskentelyssä ja tutkimus- ja opetustoiminnan suunnittelussa.

Palveluista peritään maksu hinnaston tai mahdollisen sopimuksen mukaan. Sovi palveluista hyvissä ajoin etukäteen varmistaaksesi niiden saatavuuden haluamaasi aikaan.

Kuljetuspalvelut

Tarjoamme kuljetuspalveluja moottoriveneillä, mönkijällä ja jäätalvina myös moottorikelkalla ja hydrokopterilla. Vieraiden käytössä on myös soutuveneitä sopimuksen mukaan.

Tutkimuspalvelut

Aseman henkilökunnalta saat tietoa saaren ja saariston olosuhteista ja tutkimus- ja opetusmahdollisuuksista jo vierailun suunnitteluvaiheessa. Voimme myös avustaa maasto- ja laboratoriotyöskentelyssä ja tarjoamme myös näytteenotto- ja huoltopalveluja.

Seilissä vierailessasi käytössäsi on laboratorio-, verstas- ja työhuonetiloja. Asemalla on hyvät tietoliikenneyhteydet sekä tietokoneita vieraiden käytettävissä. Tulostus, skannaus ja kopiointi sisältyvät työtilamaksuun.

>>Opas tutkijoille ja opiskelijoille (englanniksi, pdf)

Aseman esittelyt

Esittelemme asemaa ja Seilissä tehtävää tutkimusta vieraileville ryhmille sopimuksen mukaan. Luentosalissa pidettävän toiminnan esittelyn kesto on noin 30 minuuttia. Tämän lisäksi on mahdollista tutustua tiloihin ja tutkimusalueisiin opastetulla kierroksella. Esittelyn ja kierroksen yhteiskesto on noin tunti.

Esittelyjen ajankohdasta on aina sovittava hyvissä ajoin etukäteen. Kesäkaudella (huhti-syyskuu) esittelyjä on tarjolla pääasiassa arkipäivinä ja virka-aikoina. Muut ajankohdat sopimuksen mukaan. Talvikaudella esittelyjä on Seilissä tarjolla rajoitetusti, joten sovi esittelystä hyvissä ajoin etukäteen.

Aseman esittelyistä ja opastuskierroksista peritään hinnaston mukainen maksu.

Tutkimuslaitoksen historiaan voi tutustua myös vuonna 2014 julkaistusta Seili – Saaristomeren tutkimusta 50 vuotta – juhlakirjasta.

Seilin päärakennuksella tutkimuslaitoksen toimintaa esitellään myös esittein ja vaihtuvin näyttelyin.

Työskentelytilat

Tutkijoiden ja kenttäkurssien käytettävissä olevat tutkimus- ja laboratoriotilat sijaitsevat päärakennuksessa sekä sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevissa laboratoriorakennuksissa. Tilojen käyttö täytyy varata etukäteen ja niiden käytöstä peritään hinnaston mukainen tilamaksu.

Seilin lähisaarissa sijaitsee myös vain tutkijoiden käyttöön tarkoitettuja majoitus- ja työskentelytiloja, jotka mahdollistavat pitkäaikaisenkin kenttätyöskentelyn häiriöttä ja edullisesti. Tiloihin on mahdollista tuoda lemmikkejä. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Päärakennus

Luentosali (juhlasali):

Tutkimuslaitos käyttää luentosalia yhdessä VisitSeilin kanssa. Luentosali soveltuu hyvin kenttäkurssiryhmien ja isompien (>20 hlön) seminaariryhmien kokoustarpeisiin. Tila varustetaan VisitSeilin/tutkimuslaitoksen toimesta ryhmän tarpeiden mukaan.

Länsisiipi ja pohjoiskäytävä:

Länsisiivessä sijaitsee pääosa tutkimuskäyttöön tarkoitetuista työskentelytiloista. Tutkimuslaitoksen henkilökunnan käytössä olevien tilojen lisäksi länsisiipi sisältää kaksi akvaariohuonetta, kolme tutkijahuonetta sekä näytteiden käsittelyyn soveltuvan työskentelyhuoneen ja kahvihuoneen. Länsisiiven tutkijahuoneet ovat pääasiallisesti tutkimuslaitoksella toimivien pitkäaikaisprojektien käytössä, joten ota hyvissä ajoin yhteyttä, mikäli tarvitset työskentelytiloja.

Pohjoiskäytävällä sijaitsevat tutkimuslaitoksen henkilökunnan toimistojen lisäksi vierailijoiden vapaassa käytössä olevat tietokonepäätteet. Käytävän varrella on myös merentutkimuksen tarpeisiin varusteltu uutoslaboratorio sekä käänteismikroskoopein varusteltu työskentelyhuone.

Merivesilaboratorio

Merivesilaboratorio pitää sisällään laboratorion, luokka/seminaarihuoneen, merivesiputkeen yhteydessä olevan akvaariohuoneen sekä wc/suihkutilan. Rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla päärakennuksen läheisyydessä, rantasaunalle johtavan polun varrella.

Lataa merivesilaboratorion esite!

Mesokosmos-tutkimustilat

 

Sairaalan entisessä sikala-rakennuksessa ja sen vieressä sijaitsevalla 5m x 5m -kokoisella terassilla sijaitsevat tutkimuslaitoksen kokeelliseen tutkimukseen saneeratut tutkimustilat. Terassitila on katettu UV-suojatulla PVC-aaltomuovilla. Sisätilassa on  lämpötila- ja valosäädeltävissä oleva märkätila. Ulko- ja sisätilat ovat varusteltavissa monin eri tavoin, tutkimuksen käyttöön on mm. laaja valikoima erikokoisia akvaariota ja saaveja. Merivesiputkeen yhteydessä oleva läpivirtaussysteemi mahdollistaa esimerkiksi kalakokeiden järjestämisen. Läheisessä makasiinirakennuksessa on lisäksi käytettävissä kaksi isokokoista kliimahuonetta ja -20 ° C arkkupakastimia. 

Sikalan yhteydessä oleva terassialue uudistui kauttaaltaan vuonna 2020-21!

 

Majoitus Katava- ja Lammasluodossa

Katavaluoto

Seilissä työskentelevien tutkijoiden ja opiskelijoiden on mahdollista majoittautua ja työskennellä Seilin välittömässä läheisyydessä sijaitsevilla Metsähallituksen omistamilla yksinkertaisilla retkeilymökeillä. Mökit voi vuokrata vuorokaudeksi, viikonlopuksi tai pidemmäksi aikaa.

Mökkien varustukseen kuuluu mm. sängyt 2-6 henkilölle, tyynyjä ja peittoja/vilttejä, pöytä ja tuoleja, puusauna, kuivakäymälä, takka, keittovälineitä ja astioita, kynttilöitä, kaasujääkaappi ja -hella, hiiligrilli. Mökkeihin ei tule sähköä. Juomavettä saa Seilin postilaiturin vesipostista. Soutuvene kuuluu vuokraan. Tutkimuslaitokselta on mahdollista vuokrata myös moottoriveneitä.

Lisätietoa mökkien varustuksista saa henkilökunnalta. Katso Katava- ja Lammasluodon majoitushinnat täältä.

Veneet ja muu kalusto

Tutkimuslaitoksen alukset ovat vuokrattavissa niin  venekuljetuksia, meriretkiä kuin näytteenottoretkiä varten. Retket ja vuokrat laskutetaan hinnaston mukaan.

Tutkimusalus r/v Aurelia

Saaristomeren tutkimuslaitoksen tutkimusalus r/v Aurelia on suunniteltu ja varusteltu erityisesti matalissa rannikkovesissä tapahtuvan tutkimuksen tarpeisiin. Tutkimusalus on vuokrattavissa venekuljetuksia, meriretkiä ja näytteenottoretkiä varten. Tutkimusaluksen miehistöön kuuluvat kuljettaja ja kansimies. Aluksen suurin sallittu matkustajamäärä on 40 henkilöä.

Lataa tutkimusaluksen esite!


Muut alukset

Seili 5

 • Pituus 11 m
 • Teho 200 hv
 • Miehistö: kuljettaja ja kansimies
 • Matkustajamäärä 23
 • Matkanopeus 15 solmua

Seili 1

 • Finmar Magnum-moottorivene
 • Pituus 8 m
 • Teho 200 hv
 • Henkilömäärä 10
 • Matkanopeus 23 solmua

Seili 2

 • Belmar 585 ht-vene
 • Pituus 5.85 m
 • Teho 90 hv
 • Henkilömäärä 5
 • Matkanopeus 30 solmua

Faster 515

 • Alumiinivene keskipulpetilla
 • Pituus 5.1 m
 • Teho 60 hv
 • Henkilömäärä 6

Faster 445

 • Alumiinivene sivupulpetilla
 • Pituus 4.4 m
 • Teho 40 hv
 • Henkilömäärä 5

Muut veneet

Lisäksi Seilissä on kaksi 5 ja 6 hv:n perämoottorilla varustettua peltivenettä ja soutuvene.


Muu kalusto

Hydrokopteri ja moottorikelkka ovat käytettävissä jäätalvina.

Tavaroiden kuljetukseen tutkimuslaitoksella on käytettävissä kaksi mönkijää, kärryjä sekä traktori.

Laboratoriolaitteet ja tutkimusvälineet

Laboratorio- ja näytteenottolaitteisto

Seilissä työskentelevien tutkijoiden- ja opettajien käytettävissä on laaja valikoima näytteenottimia, mikroskooppeja, laboratoriolasi- ja muovitavaraa, altaita, astioita, seuloja, sihtejä yms. Mikäli tarvitset tutkimuksessasi tutkimuslaitteita tai -välineitä, sovithan lainasta hyvissä ajoin etukäteen.

Sopimuksen mukaan voimme myös valmistaa joitain tutkimustarvikkeita. Toiveenamme on kuitenkin, että tutkijat hankkivat tarvitsemansa pientavaran itse.

Tutkimuslaitoksen kenttätutkimusvälineitä on mahdollista vuokrata Seilin ulkopuolelle. Laitevuokrasta ja sen hinnasta sovitaan tapauskohtaisesti.

Esimerkkejä Seilin välineistöstä (pdf)

Katso myös

Lisätietoja

Katja Mäkinen Tutkijatohtori/tutkimusteknikko+358 29 450 3705

Yhteistyöverkostot