Vierailijalle

Seilin saari tarjoaa kävijöille monipuolisia elämyksiä niin historian, luonnon kuin tieteen parissa. Seilin saaren toiminnasta vastaavat Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen lisäksi matkailuyritys VisitSeili, maisenmanhoidosta vastaava Metsähallituksen Luontopalvelut, kulttuuri- ja asukasyhdistys Pro Seili-Själö ry ja kiinteistöhuollosta vastaava Turun kiinteistöässä Oy. Saarella sijaitsee myös useita yksityisiä kesäasuntoja. Yksityisiä asuntoja lukuunottamatta saaren rakennukset omistaa ja hallinnoi Turun yliopisto ja Turun yliopistosäätiö (Seili Koy). Metsäalueet ja Kirkkoniemen omistaa sen sijaan Metsähallitus.

Alla löydät hyödyllisiä tietoja Seiliin saapumisesta, palveluista, tietoliikenneyhteyksistä kuin saarella liikkumiseen liittyvistä käytänteistäkin.

Liikenneyhteydet mantereelta saaristoon

Seilin saari sijaitsee noin 7 km merimatkan päässä Nauvon kirkonkylästä ja maateitse noin 55 km päässä Turusta. Matkalla Turusta Seiliin on kaksi meriosuutta: Paraisten ja Nauvon välinen lautta sekä yhteysalus Nauvon vierasvenesatamasta Seiliin. Finferriesin liikennöimä Paraisten ja Nauvon lautta liikennöi säännöllisesti, päivisin noin 15 min välein. Ajoaika Nauvoon Helsingintieltä Saariston rengastielle käännyttäessä on lauttayhteyden kanssa noin 1 tunti. Nauvon ja Seilin välillä yhteysalusliikenne (n. 20 minuutin merimatka) kulkee talvisin ja kesäisin vaihtelevan aikataulun mukaan.

Autolla

Yhteysaluksen lähtösatamaan Nauvoon pääsee Saaristotietä (nro 180), joka haarautuu Turku – Helsinki -moottoritiestä Kaarinassa. Kaarinasta on matkaa Nauvon kirkonkylään noin 40 km, ja välillä on Paraisten – Nauvon lautta, joka kulkee aikataulun mukaisesti (kesällä päiväaikaan noin neljä kertaa tunnissa). Lautta-aikataulut löytyvät helpoiten Finnferriesin Lauttapaikat -sivustolta. Ajomatka Kaarinasta Nauvoon kestää yleensä noin tunnin, mutta sesonkiaikana matka voi viivästyä pitkän lauttajonon vuoksi. Nauvossa yhteysaluslaituri löytyy kirkonkylästä vierasvenesataman vierestä.

Kesällä yhteysalus Östern liikennöi myös Rymättylän Hankaan, jonne ajetaan Turusta Naantalin ohitse tietä nr 189. Rymättylän keskustaan on Turusta matkaa n. 36 km, ja siitä edelleen Airismaan kautta Aaslaluodon Hankaan n. 15 km. Airismaan ja Aaslaluodon välillä liikennöi Finnferrisien lossi (Hämmärönsalmi, Rymättylä).

Huomaathan, että Seiliin ei saa tulla omalla autolla vaan auto on jätettävä parkkiin yhteysaluksen lähtösatamaan.

Linja-autoyhteydet

Turku-Nauvo linja-autoyhteyttä hoitaa TLO Oy linjoilla 901 – 904 (Saaristobussi – Skärgårdsbuss)

Aikataulu 12.8.2019-22.9.2019

Aikataulujen yhteensopivuus linja-autojen jatkoliikennöintiin (Matkahuolto) sekä yhteysalusaikataulun (kts. alla) kanssa on syytä varmistaa huolellisesti.

Yhteysalusliikenne kesällä

Kesäkaudella liikennettä Seiliin hoitavat useat yksityiset yhteydet ja liikennöinti Seiliin ja pois tapahtuu päivittäin.

Nauvossa liikennöinti Seiliin lähtee Nauvon vierasvenesatamasta, Turussa Aurajoen rannasta (Läntinen rantakatu 37) ja Rymättylässä Hankasta. Seilissä yhteysalukset kiinnittyvät postilaituriin, joka sijaitsee noin 500 metrin päässä päärakennuksesta.

Yhteydet Seiliin muuttuvat vähintään kaksi kertaa vuodessa, joten suosittelemme tarkastamaan eri yhteyksien ajallisen yhteensopivuuden ennen matkaan lähtöä.

Kesäkausi 2019

Nauvo-Seili-Hanka (Rymättylä)

Matkustaja-autolautta m/s Östern kulkee Nauvo-Seili-Hanka välillä 3 kertaa päivässä kesäkauden aikana. Aikataulu ja hinnasto löytyvät oheisesta linkistä.

m/s Östern (17.5. – 1.9.2019)

Turku-Seili-Nauvo-Gullkrona

M/s Norrskär liikennöi linjalla Turku–Seili–Nauvo toukokuusta syyskuuhun. Tilausmatkoja järjestetään reittiliikenneaikataulun lisäksi myös muina aikoina. Aikataulut ja hinnasto löytyvät oheisesta linkistä.

m/s Norrskär (11.5-2.9.2019)

Nauvo-Seili

M/s Falkö ajaa myös kesäaikaan sunnuntaisin yhden vuoron Nauvosta Seiliiin.

Kesäkauden aikataulu 17.5-1.9.2019 

m/s Falkön liikennöintiä on mahdollista seurata ajantasaisesti esimerkiksi Marine Traffic-palvelun kautta.


Tilauskuljetukset

Tutkimuslaitokselta voi tarvittaessa tiedustella venekuljetuspalveluita Nauvo-Seili ja Turku-Seili linjoille. Lisätietoja palveluhinnastosta.

Kesäisin tilauskuljetuksia Seiliin järjestää myös Vitharun sekä muutamat taksi- ja charterveneyritykset.

 

Yhteysalusliikenne talvella

Seiliin pääsee yhteysaluksella helposti myös talvisin. Talvikaudella liikennettä hoitaa Varsinais-Suomen ELY-keskus Saaristoliikenteen yhteyksillään. Kesäkauteen verrattuna liikennöinti harvempaa ja vaihtelee päivittäin (kts. alla). 

Nauvossa liikennöinti Seiliin lähtee Nauvon vierasvenesatamasta, Turussa Aurajoen rannasta (Läntinen rantakatu 37) ja Rymättylässä Hankasta. Seilissä yhteysalukset kiinnittyvät postilaituriin, joka sijaitsee noin 500 metrin päässä päärakennuksesta.

Yhteydet Seiliin muuttuvat vähintään kaksi kertaa vuodessa, joten suosittelemme tarkastamaan eri yhteyksien ajallinen yhteensopivuuden ennen matkaan lähtöä.

Talvikausi 2019-2020

Nauvo-Seili

Talvikauden liikennöinnin Nauvo-Seili välillä hoitaa m/s Falkö. Liikennöinti tapahtuu ns. y-vuoroin, joissa liikennevuorot on etukäteen tilattava suoraan alukselta viimeistään edeltävänä iltapäivänä yhteydestä 0400-320 097.

Saaristoliikenteen alusten reitit, aikataulut ja yhteysalusten puhelinnumerot löytyvät myös ELY-keskuksen Saaristoliikenne sekä LAUTTA.NET sivustolta. M/s Falkön hoitama yhteysalusliikenne on maksutonta.

M/s Falkön talvikausi 2.9.2019 – 14.5.2020.

m/s Falkön liikennöintiä on mahdollista seurata ajantasaisesti esimerkiksi Marine Traffic-palvelun kautta.


Tilauskuljetukset

Avovesikaudella tutkimuslaitokselta voi tiedustella venekuljetuspalveluita Nauvo-Seili-Nauvo ja Turku-Seili-Turku välille. Lisätietoja palveluhinnastosta.

Talvikaudella tilauskuljetuksia Seiliin järjestävät myös muutamat taksi- ja charterveneyritykset.

 

 

Palvelut Seilissä

Seilin majoitus-, ravintola-, opastus- ja vierasvenepalveluista vastaa palvelutuottaja VisitSeili (Vitharun Rederi Ab).

Palveluita tarvitsevia tutkijoita, opiskelijoita, kursseja, seminaari-, workshop- sekä kongressiryhmiä pyydetään ottamaan ensiksi yhteyttä palvelutarpeistaan (majoitus, ruokailut, seminaaritilat, saunat, opastukset, vierasvenepalvelut) VisitSeiliin ja varmistamaan saatavilla olevat palvelut ja tilat haluttuna ajankohtana.

Varauksen varmistuttua voi tutkimuslaitokselta tiedustella opetus- ja tutkimusvälineistä ja -palveluista (laboratorio- ja näytteenottovälinevuokraus, opetus- ja tutkimusapu, laitoksen toiminnasta kertovat esitelmät ja asiantuntijaluennot ja venekuljetuspalvelut). Lisätietoja tutkimuslaitoksen tiloista ja kalustosta täällä. Ohjeita kurssinvetäjille- ja osallistujille täällä.

Seilin museokirkkoon voi tutustua joko VisitSeilin opastuskierroksilla tai museokirkon aukioloaikoina.

Kirkkolaiturin vieressä sijaitsee myös Seilin kulttuuri- ja asukasyhdistys Pro Seili-Själö ry:n ylläpitämä kesäkioski.

Tietoliikenneyhteydet

Langaton verkko (Eduroam, UTU Staff ja vierailijaverkko UTU Visitor) toimii päärakennuksessa, tutkimuslaitoksen merivesilaboratoriossa sekä vaihtelevasti myös muissa tiloissa. Lisätietoa ja asennusohjeita täällä.

Päärakennuksella vierailijoiden käytettävissä on myös useita tietokonepäätteitä. Tietokoneluokkien päätteet toimivat yliopiston käyttäjätunnuksilla, mutta verkkoon pääsevät ilman erillisiä tunnuksia myös yliopiston ulkopuoliset vierailijat.

Puhelinliittymistä parhaiten Seilissä toimii Elisa.

Luonnonsuojelualue

Seilin saari on valtakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema-alue ja osa suomalaista kansallismaisemaa. Seilin hospitaali ja kirkko ovat osa Museoviraston ja Ympäristöministeriön valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten ympäristöjen luetteloa. Tämän lisäksi saari kuuluu myös laajaan Seilin saariston Natura2000- ja luonnonsuojelualueeseen ja valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan.

Suojeluohjelmiin kuuluminen luo velvoitteita niin maisemanhoidolle, rakennusten ylläpidolle, tutkimukselle kuin saarella matkailevallekin:

  • Kasvien ja kasvinosien kerääminen sekä eläinten pyydystäminen on Seilissä luvanvaraista ja sallittu vain opetus- ja tutkimustarkoituksissa. Mikäli toimintaasi liittyy Seilissä tapahtuvaa näytteenottoa, ole asiasta etukäteen yhteydessä tutkimuslaitoksen asemanjohtajaan.
  • Maastopalojen ja maaston kulumisen ehkäisemiseksi on Seilissä telttailu ja avotulenteko kielletty. Erikseen merkityillä alueilla, mm. kirkon läheisyydessä, on myös tupakointi kielletty.
  • Jokamiehenoikeuksien mukaisesti marjastaminen, sienestäminen, onkiminen ja pilkkiminen on saarella sallittua.
  • Maaston kulumisen välttämiseksi toivomme kävijöiden pitäytyvän pääasiallisesti sorateiden ja olemassa olevien polkujen varrella.
  • Saarelle ei voi tuoda autoa kuin poikkeustapauksissa. Erityistapauksissa ryhmänvetäjät voivat tiedustella lupaa VisitSeilin ja/tai tutkimuslaitoksen henkilökunnalta.

Liikkuminen saarella

Vierailijat voivat vapaasti liikkua Seilissä luonnonsuojelualueen rajoitukset ja yksityiset piha-alueet huomioiden. Saaren pohjois- ja eteläpäissä olevilla yksityisalueilla sekä keskiosissa sijaitsevilla varasto- ja piha-alueilla liikkumista toivotaan vältettävän. VisitSeilin tuottamia paperikarttoja on saatavissa päärakennukselta.

Päärakennus

Seilin päärakennus on avoin kaikille saarella matkaileville tutkimuslaitoksen länsi- ja pohjoiskäytävällä sijaitsevia laboratorio- ja työskentelytiloja lukuun ottamatta. Päärakennuksen itäsiivestä löytyy VisitSeilin ylläpitämä kahvila ja ravintola. Päärakennukselta löydät myös lisätietoa saaren historiasta ja tutkimuslaitoksen toiminnasta.

Puutiaiset

Vierailijoiden toivotaan huomaavan, että puutiaiset ovat Seilissä yleisiä ja päivittäistä punkkisyyniä suositellaankin kaikille vierailijoille. Lisätietoa puutiaisista ja punkkipinsettejä voi tiedustella päärakennuksesta joko VisitSeilin tai tutkimuslaitoksen henkilökunnalta.

Lisätietoja

Jari Hänninen Johtaja, Apulaisprofessorijarhan@utu.fi
Katja Mäkinen Tutkimusteknikko, FTkamaki@utu.fi

Yhteistyössä