Vierailijalle | Tervetuloa Seiliin
Seili on avoinna ympäri vuoden niin tutkijoille kuin vierailijoille. Saarelle pääsee kulkemaan yhteysaluksella päivittäin Nauvosta. Kesäkaudella yhteysalusliikennettä on myös suoraan Turusta sekä Naantalin Rymättylästä. Matkailupalveluista saarella vastaa Visit Seili.
Seilin saari tarjoaa kävijöille monipuolisia elämyksiä niin historian, luonnon kuin tieteen parissa. Seilin saari on etenkin kesäkaudella matkailijoiden suosima vierailukohde.
Saarella on paljon nähtävää omatoimisille matkaijoille, mutta se on myös oiva kohde esimerkiksi työpaikkojen virkistyskäyttöön sekä konferenssikäyttöön – ympäri vuoden.
Kaikessa Seilin saaren vierailutoiminnasta vastaa matkailuyritys VisitSeili.
Majoituksen voit varata alta. Varmistathan majoitusta varatessasi, että yhteysliikenneaikataulut sopivat yhteen majoitusvarauksesi kanssa.
Seili tutkimusryhmille: Jos haluat vierailla saarella tutkimusyhteistyössä, tutustu ensin tutkimuslaitoksen palveluihin
Seili Turun yliopiston yksiköille: VisitSeilin majoitushinnasto Turun yliopiston yksiköille
Tutustu Seiliin ja Saaristomeren tutkimuslaitokseen
Tee virtuaalikierros Seilissä ja tutustu Seilin luontoon, historiaan ja Saaristomeren tutkimuslaitoksen tiloihin. Kierros on katsottavista näytöltä tai VR-laseilla.
Alla löydät hyödyllisiä tietoja Seiliin saapumisesta, palveluista, tietoliikenneyhteyksistä kuin saarella liikkumiseen liittyvistä käytänteistäkin.
Liikenneyhteydet mantereelta saaristoon
Seilin saari sijaitsee noin 7 km merimatkan päässä Nauvon kirkonkylästä ja maateitse noin 55 km päässä Turusta. Matkalla Turusta Seiliin on kaksi meriosuutta: Paraisten ja Nauvon välinen lautta sekä yhteysalus Nauvon vierasvenesatamasta Seiliin. Finferriesin liikennöimä Paraisten ja Nauvon lautta liikennöi säännöllisesti, päivisin noin 15 min välein. Ajoaika Nauvoon Helsingintieltä Saariston rengastielle käännyttäessä on lauttayhteyden kanssa noin 1 tunti. Nauvon ja Seilin välillä yhteysalusliikenne (n. 20 minuutin merimatka) kulkee talvisin ja kesäisin vaihtelevan aikataulun mukaan.
Katso paraisten ja Nauvon välinen lautta-aikataulu:
> Finnferries Parainen – Nauvo
Autolla
Yhteysaluksen lähtösatamaan Nauvoon pääsee Saaristotietä (nro 180), joka haarautuu Turku – Helsinki -moottoritiestä Kaarinassa. Kaarinasta on matkaa Nauvon kirkonkylään noin 40 km, ja välillä on Paraisten – Nauvon lautta, joka kulkee aikataulun mukaisesti (kesällä päiväaikaan noin neljä kertaa tunnissa). Lautta-aikataulut löytyvät helpoiten Finnferriesin Lauttapaikat -sivustolta. Ajomatka Kaarinasta Nauvoon kestää yleensä noin tunnin, mutta sesonkiaikana matka voi viivästyä pitkän lauttajonon vuoksi. Nauvossa yhteysaluslaituri löytyy kirkonkylästä vierasvenesataman vierestä.
Kesällä yhteysalus Östern liikennöi myös Rymättylän Hankaan, jonne ajetaan Turusta Naantalin ohitse tietä nr 189. Rymättylän keskustaan on Turusta matkaa n. 36 km, ja siitä edelleen Airismaan kautta Aaslaluodon Hankaan n. 15 km. Airismaan ja Aaslaluodon välillä liikennöi Finnferrisien lossi (Hämmärönsalmi, Rymättylä).
Huomaathan, että Seiliin ei saa tulla omalla autolla vaan auto on jätettävä parkkiin yhteysaluksen lähtösatamaan.
Linja-autoyhteydet
Turku-Nauvo linja-autoyhteyttä hoitaa TLO Oy linjoilla 901 – 904 (Saaristobussi – Skärgårdsbuss Turku-Nauvo-Korppoo-Houtskär)
>>Aikataulut (Linkki Seutu+-sivuille)
>>Aikataulut nähtävillä myös Seutu+ reittioppaasta
Aikataulujen yhteensopivuus linja-autojen jatkoliikennöintiin (Matkahuolto) sekä yhteysalusaikataulun (kts. alla) kanssa on syytä varmistaa huolellisesti.
Yhteysalusliikenne kesällä
Kesäkaudella liikennettä Seiliin hoitavat useat yksityiset yhteydet ja liikennöinti Seiliin ja pois tapahtuu päivittäin.
Nauvossa liikennöinti Seiliin lähtee Nauvon vierasvenesatamasta, Turussa Aurajoen rannasta (Läntinen rantakatu 37) ja Rymättylässä Hankasta. Seilissä yhteysalukset kiinnittyvät postilaituriin, joka sijaitsee noin 500 metrin päässä päärakennuksesta.
Yhteydet Seiliin muuttuvat vähintään kaksi kertaa vuodessa, joten suosittelemme tarkastamaan eri yhteyksien ajallisen yhteensopivuuden ennen matkaan lähtöä.
Kesäkausi
Nauvo-Seili-Hanka (Rymättylä)
Matkustaja-autolautta m/s Östern kulkee Nauvo-Seili-Hanka välillä 3 kertaa päivässä kesäkauden aikana. Ajankohtainen aikataulu ja hinnasto löytyvät oheisesta linkistä.
>>m/s Innamo täydentää m/s Östernin yhteyksiä kesäkaudella sunnuntai-iltaisin
Turku-Seili-Nauvo
Saaristolinja m/s Norrskär liikennöi linjalla Turku–Seili–Nauvo toukokuusta syyskuuhun. Tilausmatkoja ryhmille järjestetään reittiliikenneaikataulun lisäksi myös muina aikoina.
m/s Sommarskär liikennöi myös välillä Seili – Nauvo jaksolla kesä-elokuussa
Ajantasaiset lisätietoja ja aikataulut: vitharun.fi
Alusten liikennöintiä Saaristomerellä on mahdollista seurata ajantasaisesti esimerkiksi Marine Traffic-palvelun kautta.
Tilauskuljetukset
Tutkimuslaitokselta voi tarvittaessa tiedustella venekuljetuspalveluita Nauvo-Seili ja Turku-Seili linjoille. Lisätietoa palveluhinnastosta.
Kesäisin tilauskuljetuksia Seiliin järjestää myös Vitharun sekä muutamat vesibussi-, sekä taksi- ja charterveneyritykset.
Yhteysalusliikenne talvella
Seiliin pääsee yhteysaluksella helposti myös talvisin. Talvikaudella liikennettä hoitaa Varsinais-Suomen ELY-keskus Saaristoliikenteen yhteyksillään. Kesäkauteen verrattuna liikennöinti harvempaa ja vaihtelee päivittäin (kts. alla).
Nauvossa liikennöinti Seiliin lähtee Nauvon vierasvenesatamasta. Seilissä yhteysalukset kiinnittyvät postilaituriin, joka sijaitsee noin 500 metrin päässä päärakennuksesta.
Yhteydet Seiliin muuttuvat vähintään kaksi kertaa vuodessa, joten suosittelemme tarkastamaan eri yhteyksien ajallinen yhteensopivuuden ennen matkaan lähtöä.
Huomaathan, että Seiliin ei saa tulla omalla autolla vaan auto on jätettävä parkkiin yhteysaluksen lähtösatamaan.
Talvikausi
Nauvo-Seili
Talvikauden liikennöinnin Nauvo-Seili välillä hoitaa m/s Innamo. Liikennöinti tapahtuu ns. y-vuoroin, joissa liikennevuorot on etukäteen varattava viimeistään edeltävänä iltapäivänä.
Saaristoliikenteen alusten reitit, aikataulut ja yhteysalusten puhelinnumerot löytyvät myös ELY-keskuksen Saaristoliikenne sekä LAUTTA.NET sivustolta. M/s Innamon hoitama yhteysalusliikenne on maksutonta.
>>m/s Innamo kevät-syksy- ja talvikausi
Huom! Finferriesin yhteysalusten varausjärjestelmä löytyy 6.5.2024 alkaen osoitteessa booking.finferries.fi.
Varausjärjestelmässä varataan paikka matkustajille, ajoneuvoille ja rahdille aikaisintaan kaksi viikkoa ennen toivottua lähtöä.
Lisätietoa järjestelmän käyttöönotosta löytyy Finferriesin kotisivulta.
Lisätietoja aluksesta ja ajantasaiset liikennetiedotteet >> m/s Innamo.
Huomaathan, että talvisin yhteysalus liikennöi Seiliin ja Nauvoon joskus myös joustavin aikatauluin. Suosittelemme tarvittaessa seuraamaan yhteysaluksen liikennöintiä ajantasaisesti Marine Traffic-palvelun kautta sekä saapumaan lähtölaituriin hyvissä ajoin.
Tilauskuljetukset
Avovesikaudella tutkimuslaitokselta voi tiedustella venekuljetuspalveluita Nauvo-Seili-Nauvo ja Turku-Seili-Turku välille. Lisätietoja palveluhinnastosta.
Talvikaudella tilauskuljetuksia Seiliin järjestävät myös muutamat taksi- ja charterveneyritykset.
Palvelut Seilissä
Majoitus ja ruokailu
Seilin majoitus-, ravintola-, opastus- ja vierasvenepalveluista vastaa palvelutuottaja VisitSeili (Vitharun Rederi Ab). Näitä palveluita tarvitsevia tutkijoita, opiskelijoita, kursseja, seminaari-, workshop- sekä kongressiryhmiä pyydetään ottamaan ensiksi yhteyttä palvelutarpeistaan (majoitus, ruokailut, seminaaritilat, saunat, opastukset, vierasvenepalvelut) VisitSeiliin ja varmistamaan saatavilla olevat palvelut ja tilat haluttuna ajankohtana.
Tutkimus- ja opetuspalvelut
Majoitus ja ruokailuvarausten varmistuttua voi tutkimuslaitokselta tiedustella sen tarjoamista tiloista, opetus- ja tutkimusvälineistä ja -palveluista. Lisäohjeita kenttäkurssien vetäjille- ja osallistujille täällä.
Nähtävää
Seilin hospitaaliajasta kertova museohuone on nähtävissä päärakennuksella. Vierailijat voivat päärakennuksella myös tutustua saaren historiaan ja tutkimukseen Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön näyttelyssä. Näyttelyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Seilin museokirkkoon voi tutustua joko VisitSeilin opastuskierroksilla tai museokirkon aukioloaikoina.
Kirkkolaiturin vieressä sijaitsee Seilin kulttuuri- ja asukasyhdistys Pro Seili-Själö ry:n ylläpitämä kesäkioski.
Tietoliikenneyhteydet
Langaton verkko (Eduroam, UTU Staff ja vierailijaverkko UTU Visitor) toimii päärakennuksessa, tutkimuslaitoksen merivesilaboratoriossa sekä vaihtelevasti myös muissa tiloissa. Lisätietoa ja asennusohjeita täällä.
Päärakennuksella vierailijoiden käytettävissä on myös useita tietokonepäätteitä. Tietokoneluokkien päätteet toimivat yliopiston käyttäjätunnuksilla, mutta verkkoon pääsevät ilman erillisiä tunnuksia myös yliopiston ulkopuoliset vierailijat.
Puhelinliittymistä parhaiten Seilissä toimii Elisa.
Luonnonsuojelualue ja tutkimusluvat
Seilin saari on valtakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema-alue ja osa suomalaista kansallismaisemaa. Seilin hospitaali ja kirkko ovat osa Museoviraston ja Ympäristöministeriön valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten ympäristöjen luetteloa. Tämän lisäksi saari kuuluu myös laajaan Seilin saariston Natura2000- ja luonnonsuojelualueeseen ja valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan.
Suojeluohjelmiin kuuluminen luo velvoitteita niin maisemanhoidolle, rakennusten ylläpidolle, tutkimukselle kuin saarella matkailevallekin:
- Kasvien ja kasvinosien kerääminen sekä eläinten pyydystäminen on Seilissä luvanvaraista ja sallittu vain opetus- ja tutkimustarkoituksissa. Mikäli toimintaasi liittyy Seilissä tapahtuvaa näytteenottoa, ole asiasta etukäteen yhteydessä tutkimuslaitoksen johtajaan Jari Hänniseen.
- Maastopalojen ja maaston kulumisen ehkäisemiseksi on Seilissä telttailu ja avotulenteko kielletty. Erikseen merkityillä alueilla, mm. kirkon läheisyydessä, on myös tupakointi kielletty.
- Koirat on pidettävä kytkettyinä kaikkina vuodenaikoina.
- Jokamiehenoikeuksien mukaisesti marjastaminen, sienestäminen, onkiminen ja pilkkiminen on saarella sallittua.
- Maaston kulumisen välttämiseksi toivomme kävijöiden pitäytyvän pääasiallisesti sorateiden ja olemassa olevien polkujen varrella.
- Saarelle ei voi tuoda autoa kuin poikkeustapauksissa. Erityistapauksissa ryhmänvetäjät voivat tiedustella lupaa VisitSeilin ja/tai tutkimuslaitoksen henkilökunnalta.
Liikkuminen saarella
Vierailijat voivat liikkua Seilissä vapaasti luonnonsuojelualueen rajoitukset ja yksityiset piha-alueet huomioiden. Saaren pohjois- ja eteläpäissä olevilla yksityisalueilla sekä keskiosissa sijaitsevilla varasto- ja piha-alueilla liikkumista toivotaan vältettävän. Saaren keskiosissa yksityisalueet on merkitty pääsääntöisesti piha-alue kyltein.
Luonto- ja patikointipolut
Tutkimuspolku (1,6 km) kulkee saaren eteläosan rehevissä lehdoissa, perinnemaisemissa ja rantakallioilla. Polun opasteet kertovat luonnonhoidon suunnittelusta ja tutkimuksesta Saaristomerellä.
Patikointireitti ”Länsilenkki” (1,7 km) kiertää nimensä mukaisesti saaren länsipuolta vaihtelevissa metsä- ja rantamaisemissa.
Kirkkoniemen polku (0,5 km) tutustuttaa museokirkon ympäristöön. Polku vie kirkkokallioiden päälle josta avautuu näkymä Airiston suuntaan.
Vierailijoiden toivotaan noudattavan karttaan merkittyjä reittejä. Reitit ovat helppokulkuisia, mutta osin mäkisiä. Lisätietoa reiteistä myös osoitteessa Luontoon.fi
Päärakennus
Seilin päärakennus on avoin kaikille saarella matkaileville tutkimuslaitoksen länsi- ja pohjoiskäytävällä sijaitsevia laboratorio- ja työskentelytiloja lukuun ottamatta.
Päärakennuksen itäsiivestä löytyy VisitSeilin ylläpitämä kahvila ja ravintola.
Päärakennukselta löydät myös lisätietoa saaren historiasta ja tutkimuslaitoksen toiminnasta.
Puutiaiset
Vierailijoiden toivotaan huomaavan, että puutiaiset ovat Seilissä yleisiä ja päivittäistä punkkisyyniä suositellaankin kaikille vierailijoille. Lisätietoa puutiaisista ja punkkipinsettejä voi tiedustella päärakennuksesta joko VisitSeilin tai tutkimuslaitoksen henkilökunnalta.
>>Tutustu Seiliin ja muuhun saaristoon virtuaalikierroksella
Seilin saaren toiminnasta vastaavat Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen lisäksi matkailuyritys VisitSeili, maisenmanhoidosta vastaava Metsähallituksen Luontopalvelut, kulttuuri- ja asukasyhdistys Pro Seili-Själö ry ja kiinteistöhuollosta vastaava Turun kiinteistöässä Oy. Saarella sijaitsee myös useita yksityisiä kesäasuntoja. Yksityisiä asuntoja lukuunottamatta saaren rakennukset omistaa ja niitä hallinnoi Seilin kiinteistöosakeyhtiö (Kiinteistö Oy Seili), jonka osakkaita ovat Turun yliopisto ja Turun yliopistosäätiö. Seilin metsäalueita ja Kirkkoniemeä sen sijaan hallinnoi Metsähallitus.