Valonauhoja pimeässä.

Mitä haluat tietää opinnoistamme?

Opintoneuvonta

Sote-akatemiassa voit suorittaa yksittäisiä opintojaksoja tai laajempia opintokokonaisuuksia. Opintomme sopivat kaikille tieteenalasta tai koulutusalasta riippumatta. Voit opiskella Sote-akatemian opintojaksoja Turun yliopiston tutkinto-opiskelijana tai avoimen yliopiston kautta – tarjontamme on avoinna siis kaikille kiinnostuneille.

Tältä sivulta saat lisätietoja opiskelusta Sote-akatemiassa sekä tavoitat opintoneuvontamme ja voit tutustua ohjeisiin ja Usein Kysyttyihin Kysymyksiin.

Sähköpostineuvonta

Mietitkö juuri itsellesi sopivia opintojaksoja Sote-akatemian tarjonnasta? Onko sinulla kysymyksiä hakuun tai ilmoittautumiseen liittyvistä asioista? Vai haluaisitko lisätietoja opinnoistamme ja niiden suoritustavoista?

Sote-akatemian yleistä opintoneuvontaa ja vastauksia kysymyksiisi on saatavilla sähköpostitse sote@utu.fi


Opintojen infotilaisuus

Järjestämme opintojemme infotilaisuuden kerran vuodessa elo-syyskuun vaihteessa, ennen uuden lukuvuoden alkua. Etäyhteydellä järjestettävässä tilaisuudessa kuulet opiskelusta Sote-akatemiassa sekä saat katsauksen ajankohtaiseen ja tulossa olevaan tarjontaamme. Voit myös esittää kysymyksiä tilaisuudessa tai etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä.

Infotilaisuus on tarkoitettu kaikille Sote-akatemian opinnoista kiinnostuneille – esimerkiksi tutkinto-opiskelijalle ja avoimen yliopiston opiskelijalle tai henkilölle, joka vasta harkitsee Sote-akatemian opintojen suorittamista.


Henkilökohtainen etätapaaminen

Tapaaminen on tarkoitettu kaikille Sote-akatemian opiskelijoille tai opintoja suunnitteleville yliopistolta, avoimesta yliopistosta ja yliopiston ulkopuolelta. Voit tulla esimerkiksi pohtimaan itsellesi sopivaa koulutuspakettia tai vaikkapa varmistamaan jonkin yksityiskohdan omiin opintoihisi liittyen. Etäneuvonta on helposti saavutettavaa, kahdenkeskistä ja luottamuksellista keskustelua opinnoistasi ja suunnitelmistasi.

Tapaamisaikoja on noin kerran viikossa ja löydät ne yliopiston varauskalenterista (linkki alla). Tapaamiseen voi ilmoittautua aikaisiintaan kuukausi ennen ajankohtaa ja varaus on tehtävä viimeistään yhtä arkipäivää etukäteen. Kerro varausta tehdessäsi asiastasi, niin tapaamiseen voidaan pyytää mukaan niitä Sote-akatemian työntekijöitä, jotka pystyvät parhaiten vastaamaan kohdennettuihin kysymyksiisi. Mikäli kaipaat neuvontaa muuna aikana, ota yhteyttä sote@utu.fi.

Tee varaus henkilökohtaiseen etätapaamiseen tästä

Ohjeita opiskeluun ja ilmoittautumiseen

Tutkinto-opiskelijana opiskelu

Turun yliopiston tutkinto-opiskelijana Opintojakso on tarjolla tutkinto-opiskelijoille. voit suorittaa Sote-akatemiassa sekä yksittäisiä opintojaksoja että koota suorituksistasi opintokokonaisuuden.

Opintokokonaisuuksiimme ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan voit suorittaa tarvittavat opintojaksot omassa aikataulussasi ja anoa tämän jälkeen loppumerkintää. Katso lisätietoja vaihtoehdoista Opintokokonaisuudet-sivultamme.

Yksittäisillä opintojaksoilla on omat kiintiönsä, jotka vaihtelevat pienryhmäopetuksen noin 20 opiskelijan kiintiöstä täysin ilman kiintiötä oleviin ja itsenäisesti opiskeltaviin verkkokursseihin.

Yksittäisiä opintojaksoja suorittamaan valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintojaksoille hyväksytyt saavat ilmoittautumisen päätyttyä ohjeet opintojen aloittamiseen.

Yksittäisten opintojaksojen ilmoittautumiset aukeavat syksyn osalta elokuun puolivälissä ja kevään osalta marras-joulukuun taitteessa. Ilmoittautumiset umpeutuvat pääsääntöisesti viikkoa ennen opetuksen alkua. Katso lisätietoja kunkin opintojakson omalta sivulta sekä yliopiston opinto-oppaasta, josta löydät myös opetus- ja ilmoittautumisajat:

Avoimen yliopiston opiskelu

Sote-akatemian avoimen yliopiston opinnot Opintojakso on tarjolla avoimessa yliopistossa. ovat tarjolla kaikille kiinnostuneille ja niistä peritään pieni opintomaksu (lukuvuonna 2024–25 joko 12 tai 15 euroa / opintopiste).

Turun yliopisto avoimen yliopiston opiskelijana voit suorittaa Sote-akatemiassa yksittäisiä opintojaksoja. Jos olet kiinnostunut opintokokonaisuuden suorittamisesta, suorita riittävä määrä yksittäisiä opintojaksoja opintokokonaisuuden ohjeiden mukaisesti ja hae opintokokonaisuusmerkintää.

Yksittäisillä opintojaksoilla on omat kiintiönsä, jotka vaihtelevat pienryhmäopetuksen noin 20 opiskelijan kiintiöstä täysin ilman kiintiötä oleviin ja itsenäisesti opiskeltaviin verkkokursseihin. Yksittäisiä opintojaksoja valitaan suorittamaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintojaksoille hyväksytyt saavat ilmoittautumisen päätyttyä ohjeet opintojen aloittamiseen.

Yksittäisten opintojaksojen ilmoittautumiset aukeavat syksyn osalta elokuun puolivälissä ja kevään osalta marras-joulukuun taitteessa. Ilmoittautumiset umpeutuvat pääsääntöisesti viikkoa ennen opetuksen alkua. Katso lisätietoja kunkin opintojakson omalta sivulta, jossa on linkki myös avoimen yliopiston esittelysivulle.  Yliopiston opinto-oppaasta löydät opetus- ja ilmoittautumisajat:

Kaikille avoimet ja itsenäiset verkkokurssit

Kaikille avoimien MOOC-opintojaksojen MOOC-kurssi. (Massive Online Open Course) sisällöt ovat kaikkien saatavilla: näet kaikki kurssialueiden aineistot ja sisällöt, mutta virallisen suoritusmerkinnän antavat tehtävät avautuvat vain ilmoittautuneille. Oppimisympäristönä toimii Digicampus-alusta, jossa vierailijaksi kirjautumalla pääsee tutustumaan opintojakson materiaaleihin vapaasti. Pääset tutustumaan MOOC-opintojaksojemme sisältöihin kunkin opintojakson omalta kotisivulta löytyvästä linkistä, joka johdattaa sinut suoraan oppimisympäristöön. Opintojaksojen omat kotisivut löydät Opintotarjonta-sivultamme.

Mikäli opintojaksosta haluaa suoritusmerkinnän, sinun tulee olla Turun yliopiston tutkinto-opiskelija tai voit ilmoittautua avoimen yliopiston opiskelijaksi ja maksaa kurssimaksun. MOOC-opintojaksoillemme voi ilmoittautua lyhyttä kesätaukoa lukuunottamatta vuoden ympäri. MOOC-kurssin aloitusosiossa annetaan ohjeet sekä tentteihin ilmoittautumisista että arvosanojen saamisesta rekisteriin.

Itsenäisesti suoritettavat verkkokurssit ovat tarjolla sekä Turun yliopiston tutkinto-opiskelijoille että avoimen yliopiston kautta kenelle tahansa.

Turun yliopisto tutkinto-opiskelijana pääset suorittamaan osaa verkkokursseistamme suoraan omilla Moodle-tunnuksillasi ja osaan ilmoittaudut etukäteen saadaksesi kurssiavaimen ja päästäksesi oppimisympäristöön. Verkkokurssin omalla kotisivulla (ks. Opintotarjonta-sivumme) sekä Pepin opinto-oppaassa kerrotaan ilmoittautumiskäytännöistä tarkemmin.

  • Jos suoritat itsenäistä verkkokurssia, johon et tarvitse etukäteisilmoittautumista, noudata oppimisympäristössä olevia ohjeita: suorita tehtävät, palauta ne arvosteluun ja tee sen jälkeen ilmoittautuminen Pepin opiskelijan työpöydän kautta.
  • Jos suoritat itsenäistä verkkokurssia, johon vaaditaan ilmoittautuminen etukäteen, tee se Pepin opiskelijan työpöydän kautta. Saat sähköpostiisi infokirjeen, jonka kurssiavaimen avulla pääset oppimisympäristöön ja voit tehdä tehtävät.

Avoimen yliopiston opiskelijana pääset suorittamaan itsenäisiä verkkokurssejamme ilmoittautumalla avoimen yliopiston opiskelijaksi ja maksamalla kurssimaksun. Lisätietoja ilmoittautumisesta löydät opintojakson omalta kotisivulta (ks. Opintotarjonta-sivumme).

UKK – Usein Kysytyt Kysymykset Sote-akatemian opinnoista

Kenelle Sote-akatemian opinnot on tarkoitettu?

Opintojamme voi suorittaa sekä avoimessa yliopistossa että Turun yliopiston tutkinto-opiskelijana. Avoin yliopisto on tarkoitettu kenelle tahansa ja sen opinnoista peritään pieni maksu (lukuvuonna 2024–25 se on 12/15 euroa / opintopiste).

Kaikki Turun yliopistossa kirjoilla olevat tutkinto-opiskelijat eli perustutkintoa suorittavat, jatko-opiskelijat sekä tutkinnon täydentäjät, voivat suorittaa opintojamme osaksi tutkintojaan. Tämän voi tehdä suorittamalla yksittäisiä opintojaksoja ja halutessaan koostamalla niistä opintokokonaisuuden.

Yliopistossa Sote-akatemian opinnot sopivat kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa syventävää katsausta suomalaisesta sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalojen (soteko) palvelujärjestelmästä ja sen kehityksestä, toimijoista ja palvelujärjestelmän yhdyspinnoista. Näitä opiskelijoita löytyy kaikista tiedekunnista ja kaikilta aloilta. Palvelujärjestelmän ja sen toimijoiden ja toimintatavan tuntemuksesta on toki hyötyä elämässä yleensäkin!

Soteko-kenttä on valtavan laaja, ja monet meistä työskentelevät tai tulevat työskentelemään aloilla, jotka ovat siihen jotenkin linkityksessä. Esimerkiksi kauppatieteitä tai oikeustieteitä opiskelevat voivat helposti päätyä työhön, jossa käsitellään soteko-kentän asioita (kauppaa, markkinointia, juridiikkaa, henkilöstöä…). Sama pätee esimerkiksi teknisten alojen työntekijöihin kuten ohjelmistoalan tai tekoälyn ammattilaisiin, jotka suuntaavat soteko-alan yrityksiin. Samoin humanistit voivat olla monenlaisissa kulttuuri-, taide- ja opetusalan töissä soteko-kentällä. Ja sitten ovat tietysti ns. perinteiset alat eli lääketieteellisen ja yhteiskuntatieteellisen sekä kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijat. Heistä monet työskentelevät suoraan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä koulumaailman kentillä ja tekevät paljon ammattienvälistä yhteistyötä. Sote-akatemian opinnoissa on paljon moniammatillisuutta käsitteleviä sisältöjä.

Avoimen yliopiston opiskelu on mahdollista kaikille kiinnostuneille.
Kannattaa huomata, että opintojaksot on rakennettu osaksi yliopistotasoista koulutusta. Jonkinlaiset valmiudet akateemiseen kirjoittamiseen, itsenäiseen opiskeluun ja tiedon etsimiseen on siis hyvä omata avoimenkin yliopiston koulutukseen osallistuessaan.

Avoimessa yliopistossa kohderyhmäämme ovat niin ikään kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatus- ja opetusalojen (soteko) palvelujärjestelmästä kiinnostuneet henkilöt. Tällaisia ovat esimerkiksi soteko-alan ammattilaiset, jotka haluavat päivittää osaamistaan tai ovat esimerkiksi vaihtamassa työpaikkaa. Kyseessä voi olla myös vaikkapa yliopistoon pyrkivä henkilö, joka haluaa käyttää sisäänpääsyä edeltävän ajan opiskelemalla soteko-tietoutta. Jokaisella opiskelijallamme on takanaan omanlaisensa tarina!

Opintomme sopivat siis kaikille kiinnostuneille eikä niitä ole suunnattu yksistään sosiaalihuollon, terveydenhoidon tai kasvatus- ja opetusalojen koulutuksessa oleville tai alan ammattilaisille. Heille opinnoistamme on toki erityisesti hyötyä, vaikka sisältömme palvelevatkin kaikkia kiinnostuneita!

Mitä tarkoittaa, että voin opiskella yksittäisiä opintojaksoja?

Sote-akatemiassa ei ole käytössä erillistä ilmoittautumista opintokokonaisuuksiin. Käytännössä siis suoritat aina yksittäisiä opintojaksoja ja jos haluat, voit koostaa niistä itsellesi opintokokonaisuuden ja hakea sille loppumerkintää. Tarjolla on kolme erilaista opintokokonaisuutta, joista saat lisätietoa Opintokokonaisuudet-sivultamme.

Voit siis ilmoittautua mukaan sellaisille opintojaksoille, jotka sinua erityisesti kiinnostavat ilman, että sinun tarvitsee koskaan suorittaa laajempaa opintokokonaisuutta. Meillä opiskelee paljon sekä tutkinto- että avoimen yliopiston opiskelijoita, jotka suorittavat vain muutamia heitä itseää eniten kiinnostavia opintojaksoja. Osa opiskelee pitempään ja hakee lopulta myös opintokokonaisuuden loppumerkinnän täydestä sivuaineesta.

Yksittäisten opintojaksojen ilmoittautumisajankohdat löydät Peppi-järjestelmän opinto-oppaasta (katso Opintotarjonta-sivultamme opintojaksojen omat kotisivut, joilta on linkki kunkin opintojakson Peppi-tietoihin). Ilmoittautumiset aukeavat hyvissä ajoin ja sulkeutuvat viikko ennen opetuksen alkua.

Opintojaksoillamme on toisinaan kiintiö, joka vaihtelee noin 20:sta jopa 150:een. Tutkinto-opiskelijoille ja avoimen yliopiston opiskelijoille on näillä opintojaksoilla omat kiintiönsä. Varasijalle kannattaa aina ilmoittautua, koska usein isosta joukosta voi tulla myös peruutuksia ja saatkin paikan! Lisäksi tarjolla on paljon MOOC- ja 24/7 -verkkokursseja, joilla ei ole kiintiöitä lainkaan.

Mikä on Opiskelija-Moodle?

Kaikki ne opiskelijat, jotka suorittavat Sote-akatemian opintoja, voivat liittyä Opiskelija-Moodleen. Tämä koskee sekä tutkinto-opiskelijoita että avoimen yliopiston opiskelijoita.

Opiskelija-Moodlessa tapahtuu opintoihimme liittyvä yleinen ajankohtainen tiedotus ja sieltä löytyvät linkit opintojaksokohtaisiin ilmoittautumisiin. Esimerkiksi uusista opintojaksoista, jotka tulevat tarjontaan kesken lukuvuoden, tiedotetaan aina myös Opiskelija-Moodlessa. Samoin mahdollisista järjestämistämme tilaisuuksista ja tapahtumista tiedotetaan myös opiskelijoita, mikäli niiden sisältö on erityisesti opiskelijoita kiinnostavaa ja hyödyttävää.

Mitä tarkoittavat Sotesi25, Soteko25, Lanu10 ja MoJo10?

Monitieteinen sosiaali-, terveys- ja sivistysalan opintokokonaisuutemme (min. 25 op) lyhennetään joskus muotoon Sotesi25 tai Soteko25. Sotesi tarkoittaa sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluita ja soteko puolestaan lähes samaa eli sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusaloja.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen 10 op -opintokokonaisuutemme tunnetaan joskus myös lyhenteellä Lanu tai Lanu10. Vastaavasti Monialainen johtaminen uudistuvassa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä – MoJo -opintokokonaisuutemme on joko MoJo- tai Mojo10-opintokokonaisuus. Saatat törmätä näihin erityisesti keskusteluissa mutta joskus myös somekanavissamme!

Sote-akatemiassa on tarjolla kaikkiaan noin 80 op opintoja ja runsaat 30 eri opintojaksoa (tilanne syksy 2024). Tarkempia tietoja opintokokonaisuuksista, joihin opintojaksojamme voit käyttää, löydät Opintokokonaisuus-sivulta.

Opintojakson kiintiö – mitä se tarkoittaa?

Monille Sote-akatemian opintojaksoille on määritelty maksimiosallistujamäärä.

Opintojaksoissa voi olla iso, 150 opiskelijan kiintiö ja osa opintojaksoistamme on kokonaan ilman kiintiötä (itsenäiset MOOC- ja 24/7 -verkkokurssit). Seminaarityyppisillä opintojaksoilla maksimiosallistujamäärä saattaa olla esimerkiksi 15 tai 20 opiskelijaa.

Minimikiintiö puolestaan tarkoittaa, että opintojaksoa ei järjestetä, jos opiskelijoita ilmoittautuu vähemmän kuin ilmoitettu määrä. Sote-akatemian opintojaksoilla minimikiintiö vaihtelee ja on useimmiten 10–15 opiskelijaa.

Mahdollisista minimi- ja maksimikiintiöistä kerrotaan opintojaksokohtaisesti ilmoittautumisen yhteydessä.

Opintojaksoja on niin paljon... Mistä tiedän, mitä minun pitää suorittaa?

Voit poimia laajasta tarjonnastamme itseäsi parhaiten tukevat ja kiinnostavat opintojaksot, ilmoittautua, tehdä suoritukset – ja oppia uutta!

Jos haluat, voit koostaan yksittäisistä opintojaksoista itsellesi myös kokonaisen opintokokonaisuuden. Opintojemme rakenne ja 25 op:n tai 10 op:n opintokokonaisuuksia varten vaadittavat suoritukset löytyvät Opintokokonaisuus-sivultamme.

Valitessasi opintojaksoja kannattaa miettiä omaa osaamistaan ja sen kehittämistä sekä tietysti kiinnostuksen kohteitasi. Vapaasti valittavia opintoja on paljon ja sieltä löydät varmasti itseäkin kiinnostavia mahdollisuuksia! Se, millaista osaamista tarvitset joko tulevassa tai nykyisessä ammatissasi, ratkaisee opiskelijoidemme opintojen suunnan. Opinto-oppaasta löydät opintomme jaoteltuna kolmeen ryhmään: Monialaisen palvelujärjestelmän perusteita, Laajentavia näkökulmia sekä Lapset, nuoret ja perheet.

Jos haluat, voit saapua etätapaamiseen pohtimaan valintojasi. Katso tarkemmat ohjeet ajanvarausta varten tältä samalta sivulta!

Opintojaksojanne löytyy myös pääaineeni opetussuunnitelmasta. Voinko silti suorittaa myös Sote-akatemian opintokokonaisuuden?

Sote-akatemian opintojaksoja löytyy tosiaan osana eri tutkintoja eri tiedekunnissa ja eri laitoksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että jollakin tieteenalalla saatetaan suorittaa joko pakollisena tai vapaavalintaisena opintojaksona yksi tai useampia Sote-akatemian tuottamia opintojaksoja. Tällöin Sote-akatemian opintojakso sidotaan opiskelijan pää- tai sivuaineen tutkintoon eikä kyseistä opintojaksoa voi sisällyttää Sote-akatemian opintokokonaisuuksiin. Yhden opintojakson voi sitoa vain yhteen opintokokonaisuuteen!

Vaikka suorittaisit useampiakin opintojaksojamme oman pää- tai sivuaineesi osana, voit silti  koostaa myös Sote-akatemian 25 tai 10 op:n opintokokonaisuudet! Yhtä ja samaa opintojaksoa et voi sisällyttää kahteen eri opintokokonaisuuteen (pääaineesi tai sivuaineesi + Sote-akatemian opintokokonaisuudet), mutta koska vaihtoehtoja ja valinnaisuutta on opinnoissamme paljon, pystyt koostamaan tarvittavat opinnot muusta tarjonnastamme.

Teillä on useita eri opintokokonaisuuksia (10/25 op) ja niissä on osittain samoja opintojaksoja. Voinko suorittaa useampia Sote-akatemian opintokokonaisuuksia?

Voit suorittaa useampia opiontokokonaisuuksia!

Sekä tutkinto-opiskelijoille ja avoimen yliopiston opiskelijoille tarjolla olevan 25 op:n opintokokonaisuuden lisäksi tarjoamme myös vain Turun yliopiston tutkinto-opiskelijoille tarkoitettua 10 op:n lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvää opintokokonaisuutta sekä 10 op:n laajuista Monialainen johtaminen MoJo -opintokokonaisuutta. Katso tarkempia tietoja Opintokokonaisuudet-sivultamme.

Jos suoritat kaksi tai kolme opintokokonaisuuttamme, huomioithan että et voi sitoa yhtä opintojaksoa kuin yhteen opintokokonaisuuteen. Tutustu siis huolella kaikkien opintokokonaisuuksien sisältöön ja rakenna itsellesi mielekkäät opintokokonaisuudet – yksi tai useampia.

Ja aina voit tietysti suorittaa myös yksittäisiä opintojaksoja eli opintokokonaisuuden loppumerkinnän hakeminenhan ei ole pakollista!

Miten voin opiskella MOOC-opintoja?

Sote-akatemian tarjonnassa on kaikille avoimia verkko-opintojaksoja (MOOC, Massive Online Open Course), joiden sisällöt ovat vapaasti ja maksutta tutustuttavissa. Näistä avoimista verkko-opintojaksoista saa halutessaan myös suorituksen eli opintopisteet joko osaksi Turun yliopiston tutkintoa tai Turun yliopiston avoimen yliopiston kautta.

Jokaisella avoimella verkko-opintojaksollamme annetaan ohjeet ilmoittautumisesta, tenttien ja tehtävien suorittamisesta sekä arvosanojen saamisesta rekisteriin. Yleisesti ottaen MOOCit kuitenkin toimivat seuraavasti:

1. Voit tutustua verkkomateriaaleihin ja kurssiin vapaasti jo ennen opintojaksolle ilmoittautumista.

2. Halutessasi opintojaksosta opintopisteet, ilmoittaudu opintojaksolle kurssialueelta löytyvien ohjeiden mukaisesti.

3. Odota, että saat sähköpostiisi infokirjeen, jossa on ohjeet opintojakson suorittamista koskien. Tutkinto-opiskelijat saavat infokirjeen lähes heti, avoimen yliopiston opiskelijoiden infokirje saapuu sähköpostiin, kun ilmoittautuminen on käsitelty ja tähän voi kulua maksimissaan 12 arkipäivää.

4. Kirjaudu kurssialueelle infokirjeestä saamallasi kurssiavaimella, jotta saat näkyviin opintojakson tentin/tehtävät.

5. Suorita vaadittavat kurssitehtävät. Opintopisteet kirjataan rekisteriisi kurssialueella mainitun aikataulun mukaisesti tai jos opintojaksolla ei ole erikseen mainittuna opintosuoritusten kirjausaikoja, kirjataan suoritus rekisteriin kolmen viikon sisällä suorituksesta.

MOOC-kurssilla ei näy tehtäviä eikä tenttejä, mistä se johtuu?

Ensimmäisenä tarkista, että olet varmasti kirjautunut alueelle kurssiavaimella. Jos alueelle ei ole kirjautunut sähköpostiisi tulleesta infokirjeestä löytyvällä kurssiavaimella, opintojakson tentti/tehtävät eivät tule näkyville.

Infokirjeessä on myös tarkemmat ohjeet, miten pääset syöttämään kurssiavaimen Digicampuksen Moodleen/ Turun yliopiston Moodleen.

Jos olet jo aikaisemmin syöttänyt kurssiavaimen, mutta tehtävät ovat poistuneet näkyvistä, kannattaa varmistaa, että olet kirjautunut sisään Digicampukseen samalla sähköpostilla, jonka kanssa olet kirjautunut Digicampukseen kurssiavainta syöttäessäsi. Esim. Jos kurssille on kirjautunut utu-tunnuksilla ja syöttänyt kurssiavaimen, niin myöhemmin kirjautuessasi vaikkapa vierailijana gmail-sähköpostilla, et näe tenttiä/tehtäviä, koska kirjautuminen on aikaisemmin tehty toisilla tunnuksilla. Tällöin kirjaudu alueelle uudelleen utu-tunnuksilla, jolloin tentin/tehtävien pitäisi jälleen tulla näkyviin.

Milloin MOOC- tai 24/7-opintojaksoni opintopisteet kirjataan opintorekisteriin?

Opintopisteet opintojaksoista kirjataan rekisteriin opintojaksolla mainitun aikataulun mukaisesti tai jos aikataulua ei ole mainittuna, kirjataan tulos rekisteriin kolmen viikon sisällä suorituksesta.

Opintojaksoilla, joissa suoritustapana on pelkkä tentti, opintopisteitä ei useinkaan haeta erikseen, vaan riittää, että olet ilmoittautunut opintojaksolle ja suorittanut tentin.

Opintojaksoilla, jotka sisältävät useampia tehtäviä, suorituksia tai tenttejä on opintojakson lopussa usein lomake, jolla opintopisteitä haetaan ja ilmoitetaan, että opintosuoritukset ovat valmiina arviointiin. Kurssialueilla ohjeistetaan tarkemmin, jos opintopisteitä haetaan erillisen lomakkeen avulla.

Onko MOOC-opintojaksojen suoritusaika rajattu?

MOOC-opintojaksot voit suorittaa täysin omaan tahtiin ajasta ja paikasta riippumatta. Jos olet ilmoittautunut suorittajaksi ja kirjautunut MOOC-opintojaksolle saamallasi kurssiavaimella, tehtävät ovat avautuneet suortettaviksi. Siinä tapauksessa opintoaikaasi koskee rajaus: tutkinto-opiskelijoilla ja avoimen yliopiston opiskelijoilla se on kytketty opiskeluoikeuden kestoon

Huomioithan myös, että opetussuunnitelmakausien vaihtuessa kurssitarjontaan tai opintojakson sisältöön voi tulla muutoksia eli suosittelemme, että suoritat opintojakson valmiiksi aina sen opetussuunnitelmakauden aikana, jona aloitat opintojakson suorittaminen.

Virallisen suorituksen ja opintopisteiden myöntämiseksi sinulla tulee myös olla voimassaoleva opinto-oikeus eli suorita opintojakso valmiiksi ennen opinto-oikeutesi päättymistä.

Mitä eroa on MOOC- ja 24/7-opintojaksolla?

MOOC-opintojakson sisältöihin pääset tutustumaan milloin tahansa. Voit mennä Opintotarjonta-sivultamme jonkin MOOC-opintojakson omalle kotisivulle, jolta löydät linkin oppimisympäristöön. Sieltä löydät kaikki podcastit, videot ja tekstit vapaasti tutustuttavaksi. Mikäli haluat opintopisteitä, sinun tulee ilmoittautua opintojaksolle ja tällöin oppimisympäristössä olevat tehtävät avautuvat suoritettavaksesi. Ohjeet ilmoittautumiseen löydät kunkin MOOC-opintojakson omalta kotisivulta sekä kyseisestä oppimisympäristöstä.

24/7-opintojakso on myös itsenäisesti opiskeltavissa vuoden ympäri, ajasta ja paikasta riippumatta. MOOC-opintojaksosta sen erottaa ilmoittautuminen: ennen kuin pääset lainlaam tutustumaan opintojakson sisältöihin, ilmoittaudut esimerkiksi kotisivuillamme olevien ohjeiden mukaan (ks. Opintotarjonta-sivumme). Tällöin saat samaan aikaan sekä oikeuden suorittaa opintopisteitä että pääsyn oppimisympäristöön.

Ota yhteyttä: sote@utu.fi

Kysy lisätietoja myös meiltä:

Jussi Lehtonen
Jussi Lehtonen koulutuksesta vastaava tutkimuspäällikkö, FT+358 50 326 3735


Koulutuksen kokonaisvastuu ja kehittäminen
> Tuotantotiimi
> Opiskelijaneuvonnan ajanvaraukset

Taru Wester koordinaattori
Avoin yliopisto ja jatkuva oppiminen, Koulutuksen toimiala
+358 50 312 2160