Erikoistutkija Kaisa Mishinalle ja Voimaperheet-työryhmälle 222 000 euron rahoitus Suomen Kulttuurirahastolta
Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 220 000 tutkimusrahoituksen erikoistutkija Kaisa Mishinalle ja Voimaperheet-työryhmälle. Rahoituksen saaneessa hankkeessa muokataan kulttuurisensitiivistä ja digitaalista vanhempainohjausohjelmaa, jolla pyritään lisäämään maahanmuuttajaperheiden hyvinvointia myönteisen vanhemmuuden avulla.
Suomen Kulttuurirahasto myönsi apurahoja lasten ja nuorten mielenterveyttä tukevaan soveltavaan tutkimukseen. Rahoituksen sai myös erikoistutkija Kaisa Mishina ja Voimaperheet-työryhmä hankkeelle, jossa muokataan kaikille alle kouluikäisten lasten vanhemmille suunnattua Ole läsnä lapsellesi -vanhempainohjausohjelmaa soveltuvaksi eri kulttuurien edustajille, heidän omalla kielellään.
Tarve ohjelmalle on Mishinan mukaan Suomessa suuri etenkin muun kielisille perheille, koska heille ei ole vielä tarjolla vastaavia palveluita. Ohjelmaa tullaan kehittämään yhdessä maahanmuuttaneiden perheiden ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa.
”Maahanmuuttajataustaisten vanhempien suomen kielen taito voi olla heikko, eivätkä kaikki osaa riittävästi myöskään englantia. Kentältä on viestitetty, että tällaista ohjausohjelmaa todella tarvitaan. Kuuntelemme ohjelmaa kehittäessämme siten myös perusterveydenhuollosta sekä hyvinvointialueilta tullutta palautetta.”
Ohjelma kannustaa kehumaan lasta
Suuri osa Suomessa olevista, vanhemmille suunnatuista palveluista perustuu länsimaisen kulttuurin normeihin, ilman tarvittavia kieliversioita, jolloin osa Suomessa asuvista lapsiperheistä jää vaille palveluita. Ole läsnä lapsellesi -ohjelma ohjaa Mishinan mukaan vanhempia myönteiseen vanhemmuuteen.
”Kyseessä on digitaalinen alusta, jolle vanhempi itse hakeutuu. Ohjelma kannustaa vanhempaa positiiviseen vuorovaikutukseen lapsensa kanssa. Tiedetään, että myönteisen vanhemmuuden taidoilla voidaan edistää lapsen, vanhemman ja koko perheen vuorovaikutusta sekä hyvinvointia. Ja mikä oleellisinta, vanhemmat voivat käyttää ohjelmaa omalla kielellään, missä päin Suomea he sitten asuvatkin.”
Mishina ja Voimaperheet-työryhmä pitävät ensiarvoisen tärkeänä, että suomalainen yhteiskunta tukee kaikkien perheiden vanhemmuutta tasa-arvoisesti. Mishinan mukaan heikon kielitaidon omaavat perheet jäävät palvelutarjonnassa herkästi kantaväestön jalkoihin.
”Tätä eriarvoisuutta Ole läsnä lapsellesi -vanhempainohjausohjelma pyrkii vähentämään. Ohjelmaa kehitetään myös siten, että se ottaa maahanmuuttajaperheiden kulttuuriset taustat huomioon. Esimerkiksi ohjelman visuaalisessa ilmeessä on otettu käyttäjien kulttuuriset ominaisuudet huomioon.”
Ongelmiin voidaan tarttua ajoissa
Tilastoista tiedetään, että maahanmuuttajaperheiden lapsilla on kantaväestön lapsia enemmän ongelmia esimerkiksi koulumenestyksessä. Maahanmuuttajaperheiden lapsia sijoitetaan myös suhteessa useammin kodin ulkopuolelle.
”Jotta ongelmiin voitaisiin puuttua, on selvitettävä, mitkä ovat maahanmuuttajaperheiden kiireellisimmät kipukohdat, sekä millaista on olla vanhempana uudessa maassa, jotta voimme parhaiten auttaa ja tukea heitä. ”
Jos Voimaperheet-työryhmän kulttuurisensitiivinen vanhempainohjausohjelma ottaa toivotunlaisesti tuulta alleen, voidaan sillä edistää perheiden hyvinvointia sekä mahdollisesti ehkäistä kouluikäisten ongelmia riittävän ajoissa.
”Vanhemmat ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa, kun mietitään keinoja puuttua ennaltaehkäisevästi kouluiässä alkaviin käytösongelmiin. Siksi on tärkeää suunnata katse vanhemmuuteen.”