Ole läsnä lapsellesi: Digitaalinen myönteisen vanhemmuuden ohjelma 3-vuotiaiden lasten perheille

Tutkimuksessa arvioidaan Ole läsnä lapsellesi -vanhempainohjausohjelman käyttöä. Ohjelma on kehitetty tukemaan ja vahvistamaan myönteisen vanhemmuuden taitoja, vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä lapsen suotuisaa kehitystä. Äiti huomaa, miten hienosti lapsi siivoaa lelut leikin jälkeen laatikkoon.

On näyttöä siitä, että digitaalisesti toteutettava vanhempainohjaus tukee lapsen, vanhemman ja koko perheen hyvinvointia. Yleisten, kohdentamattomien digitaalisten vanhemmuusohjelmien käytöstä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

Vanhemmuuden tuki perheille

Katso video, jossa kerrotaan, mistä Ole läsnä lapsellesi -ohjelmassa ja sen tutkimuksessa on kysymys:

Video: Tussitaikurit Oy / Marker Wizards Ltd

Ole läsnä lapsellesi -vanhemmuusohjelma on 3-vuotiaiden lasten huoltajille suunnattu myönteisen vanhemmuuden maksuton nettiohjelma. Ohjelma perustuu tutkitusti toimiviin vanhemmuuden taitoihin. Johdonmukaisesti käytetyt myönteisen vanhemmuuden taidot voivat edistää lapsen, vanhemman ja koko perheen vuorovaikutusta sekä hyvinvointia.

Ohjelmaa käyttävä huoltaja osallistuu netissä toteutettavan vanhemmuusohjelman käytettävyyden tutkimukseen. Ohjelman käyttöaika on kahdeksan viikkoa ja se on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Ole läsnä -ohjelman animaatiohahmot vanhempi ja lapsi leikkivät yhdessä

Miten ohjelmaan pääsee?

Vuonna 2022 ohjelma on 3-vuotiaiden lasten perheiden käytössä seuraavilla alueilla:  Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Espoo, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, Härkätien sote-palveluiden yhteistoiminta-alue, JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä (Soite), Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Siun sote), peruspalvelukuntayhtymä Selänne, Naantali, Tampere sekä Loimaa ja Oripää.

Ohjelmaa pääsevät käyttämään kaikki perheet, joiden lapsi osallistuu 3-vuotisneuvolaan jonkin edellä mainitun alueen lastenneuvolassa. Osallistumiseen tarvitaan rekisteröitymislinkki ja tutkimusesitteestä löytyvä rekisteröitymiskoodi, jotka huoltaja saa neuvolasta lapsen 3-vuotisterveystarkastuksen yhteydessä.

Jos perhe on jo ehtinyt käydä 3-vuotistarkastuksessa jonkin tutkimusalueen neuvolassa vuoden 2022 aikana ja rekisteröitymiskoodi on jäänyt puuttumaan, huoltaja voi pyytää koodia omasta neuvolastaan.

Miten ohjelma toimii?

Ohjelma on kokonaan digitaalinen ja sen käyttäminen onnistuu missä tahansa tietokoneen tai älylaitteen avulla. Perhe voi luoda käyttäjätunnukset yhdelle tai useammalle huoltajalle samalla rekisteröitymiskoodilla.

Aluksi huoltaja vastaa kyselyihin, jotka käsittelevät perheen taustatietoja ja tilannetta. Ohjelmassa on viisi vanhemmuuden teemaa, joita käsitellään muun muassa lukumateriaalin, kysymysten ja videoiden avulla. Huoltaja arvioi omaa oppimistaan ja saa palautetta ohjelmalta.

Ohjelmaan osallistuminen on luottamuksellista. Ohjelman käytöstä kerättävää tunnistetietoa ei luovuteta ulkopuolisille eikä yksittäisiä perheitä ole mahdollista tunnistaa tutkimustuloksista. Tutkimuksesta on tehty tietosuoja- ja vaikutustenarviointi ja sen toteuttamiseen on saatu Turun yliopiston eettisen toimikunnan puolto sekä organisaatiokohtaiset tutkimusluvat.

 

Vanhemmuuden tuki neuvolassa

Ole läsnä lapsellesi tähtää vanhemmuuden voimavarojen ja myönteisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen, joka tukee lapsen psykososiaalista kehitystä. Tutkimuksen pitkän tähtäimen tavoite on kehittää sote-palvelujärjestelmän perustasolle digitaalisia palveluja, jotka tukevat lapsen ja perheen hyvinvointia ja psykososiaalista toimintakykyä.

Ole läsnä lapsellesi -vanhemmuusohjelman tutkimus toteutetaan lastenneuvolan ja yliopiston yhteistyönä. Näin voidaan tavoittaa koko ikäryhmän huoltajat sekä tukea neuvolan perhetyötä ja neuvolalle asetettua lapsen ja perheen psykososiaalisen toimintakyvyn arviointitehtävää. Myönteinen vanhemmuus ja sen tukeminen ennaltaehkäisevät lapsen tunne- ja käytösongelmia, jotka ovat merkittävä kansanterveydellinen haaste.

Tutkimus on avoin kaikille perheille, joiden lapsi saapuu 3-vuotistarkastukseen tutkimukseen osallistuvissa kunnissa. Terveydenhoitaja kertoo huoltajille tutkimuksesta neuvolakäynnin yhteydessä ja antaa heille tutkimusesitteen, joka ohjaa digitaaliselle ohjelma-alustalle.

Terveydenhoitajan ohjesivusto löytyy täältä.

Miksi digitaalista?

Ole läsnä lapsellesi on suunniteltu huomioimaan lapsiperheiden kiireinen arki ja ylittämään perinteisen vanhempaintuen ongelmia, joita ovat korkeat kustannukset, pitkät välimatkat, perheiden arkeen liittyvät järjestelyt ja leimautumisen pelko.

Lisätietoja

Kysyttävää? Lähetä sähköpostia työryhmälle osoitteeseen olelasna@utu.fi