Kasvun voimaa: Täydennyskoulutus varhaiskasvatuksen henkilöstölle

Kasvun voimaa -ohjelma on varhaiskasvatuksen tiimeille suunnattu digiavusteinen täydennyskoulutus. Ohjelman tavoitteena on vähentää lasten käytösongelmia tarjoamalla varhaiskasvatuksen henkilöstölle keinoja lasten myönteiseen ohjaamiseen ja toimintatapojen yhtenäistämiseen tiimeissä.

Käytösongelmien ennaltaehkäisy lapsuudessa vähentää myöhemmässä iässä esiintyviä ongelmia ja niistä koituvia haitallisia vaikutuksia yksilölle ja yhteiskunnalle Ennaltaehkäisyn kohdentaminen varhaiskasvatukseen on tarpeellista, koska varhaiskasvatus on perheen ohella lapsen keskeinen kasvuympäristö.

Kasvun voimaa -ohjelma on osa Voimaperheet-tutkimuskokonaisuutta, jota toteuttaa Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus. Tutkimuskokonaisuudessa kehitetään ja tutkitaan varhaisia matalan kynnyksen etähoito-ohjelmia sekä eri väestöryhmille kohdennettuja, mielenterveyttä edistäviä ohjelmia.

Projekti sai Suomen Akatemian rahoituksen vuosille 2024-2025.

Koulutuksen sisältö

Kasvun voimaa -projektissa kehitetään varhaiskasvatuksen tiimeille suunnattua täydennyskoulutusta, joka toteutetaan digitaalisessa oppimisympäristössä. Koulutuksen osana toteutettavalla videovälitteisellä tiimivalmennuksella tehostetaan tiimien arkitilanteiden suunnittelua ja tehokkaaksi todettujen myönteisten kasvatusmenetelmien käyttöönottoa.

Koulutukseen osallistuvat varhaiskasvatuksen tiimit pääsevät itsenäisesti tutustumaan kuuden teeman itseopiskelumateriaaliin Kasvun voimaa-sivustolla.

Teemat käsittelevät:

  • Toimivan tiimityön rakentamista
  • Myönteisen huomion ja ohjauksen keinoja
  • Aktiivista ryhmäyttämistä ja kaveritaitojen vahvistamista
  • Ennakointia ja suunnittelua lapsiryhmän kanssa
  • Itsesäätelyn keinoja
  • Huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä

Itseopiskelumateriaali sisältää luettavaa aineistoa eri teemoista sekä niihin liittyviä tehtäviä.

Lisäksi osallistujat saavat käyttöönsä VR-lasit, joilla he katsovat 360-videoita aidoista tilanteista varhaiskasvatuksessa. Osallistujat pääsevät näin havainnoimaan varhaiskasvatuksen arkisia tilanteita uudella tavalla ja tarkastelemaan niitä myös lasten näkökulmasta.

Tiimivalmennuksella tuetaan koulutuksen teemoissa opittavien taitojen johdonmukaista siirtämistä arkeen ja työstetään kuhunkin teemaan liittyviä tiimikohtaisia konkreettisia tehtäviä ja tavoitteita. Tiimivalmennus toteutetaan etänä videon välityksellä ja kaikki tiimin jäsenet osallistuvat siihen samanaikaisesti.

Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa tiimitasoisesti myönteisten ohjausmenetelmien käyttöönottoa lapsiryhmässä. Koulutus kestää kokonaisuudessaan noin kolme kuukautta.

Ohjelman pilotointi ja tutkimus

Vuonna 2024 Kasvun voimaa -täydennyskoulutusta ja siihen kytkeytyvää tutkimusta pilotoidaan kolmessa varhaiskasvatustiimissä. Pilotin tarkoituksena on selvittää ohjelman käytettävyyttä ja tunnistaa kehityskohteita.

Keväällä 2025 ohjelman vaikuttavuutta aletaan tutkia satunnaistetun vertailukokeen (RCT) avulla.

Lisätietoa:

Katja Toivonen
Projektiasiantuntija
puh. 050 469 8681
kasvunvoimaa@utu.fi

Lisätietoa tutkimuksesta:
Laura Kortesoja
yliopisto-opettaja
puh. 050 477 1437
laura.kortesoja@utu.fiLogot: Turun yliopisto Voimaperheet, Invest, Itla

Lue lisää: