Anna Zadkova

Perhevalmentaja Anna Zadkova tukee masennus- ja ahdistusoireista kärsiviä odottajia elämän tärkeässä muutoskohdassa

Raskausajan masennus jää herkästi tunnistamatta, ja tutkittua hoitoa ei ole tarjolla riittävästi. Raskaudenaikaista masennusta ja ahdistusta ja niiden hoitoa onkin tärkeä tutkia ja kehittää, jotta mahdollisimman moni raskaana oleva saisi apua matalalla kynnyksellä. Raskaana olevia tukemalla panostetaan myös vastasyntyneiden ja perheiden hyvinvointiin.

Noin 10–15 prosenttia äideistä kärsii raskaudenaikaisesta tai synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Äidin masennuksen hoidolla on suuri merkitys koko perheen, mutta erityisesti vastasyntyneen hyvinvoinnille.

Anna Zadkovalle aihe on tuttu, sillä hän toimii raskaudenaikaisen masennuksen hoitoon keskittyvässä Yhdessä vahvaksi -tutkimushankkeessa perhevalmentajana. Zadkova on koulutukseltaan terveydenhoitaja ja terveystieteiden maisteri, ja hän on työskennellyt Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa eri projekteissa vuodesta 2015 lähtien.

– Olen aina ollut kiinnostunut lapsiperheiden hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisestä. Tehtävissäni pääsen toteuttamaan yhteiskunnallisesti merkittävää työtä tukemalla raskaana olevien hyvinvointia ja mielenterveyttä. Raskaana olevilla ja vauvoilla on erityinen paikka sydämessäni, Zadkova kertoo.

Yhdessä vahvaksi -tutkimuksessa kehitetään raskausajan masennuksen hoitoa

Yhdessä vahvaksi -tutkimuksessa kehitetään internetin ja puhelimen välityksellä toteutettavaa raskaudenaikaisen masennuksen hoitoa sekä tutkitaan hoidon vaikuttavuutta. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan rekistereistä saatavia terveystietoja ja biologisia tekijöitä, jotka mahdollisesti liittyvät masennusoireiluun ja hoito-ohjelman tehoon, sekä tutkitaan varhaista vuorovaikutusta synnytyksen jälkeen.

Odottavat äidit valikoituvat tutkimukseen neuvolan kautta täytettyään masennusoireita mittaavan EPDS-kyselyn ja annettuaan luvan yhteydenottoon tutkimustarkoituksessa.

– Me perhevalmentajat otamme masennusoireita kokeviin odottajiin yhteyttä puhelimitse, kerromme tutkimuksesta, varmistamme ennalta määritettyjen tutkimuskriteerien täyttymisen ja tarjoamme mahdollisuutta osallistua tutkimukseen, Zadkova avaa.

Yhdessä vahvaksi -ohjelma on parin kuukauden mittainen ja siihen sisältyy viikoittaiset, noin 45 minuutin mittaiset valmennuspuhelut perhevalmentajan kanssa. Puolet tutkittavista osallistuvat hoito-ohjelmaan ja puolet saavat raskausajan hyvinvointia ja itsehoitoa käsittelevän digitaalisen tietopaketin.

– Työskentely masennus- ja ahdistusoireista kärsivien odottajien kanssa on luottamuksellista ja merkityksellistä työtä. Parhaimmillaan saan kulkea heidän rinnallaan elämän tärkeässä muutoskohdassa, mukana ainutlaatuisessa ajanjaksossa tulevan vanhemman elämässä, Zadkova sanoo.

Valmennus tarjoaa keinoja oman hyvinvoinnin tukemiseen

Yhdessä vahvaksi -valmennus on strukturoitu ohjelma, joka perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja taitoharjoitteluun. Anna Zadkova kertoo, että perhevalmentajat tukevat odottajia ohjelman taitojen harjoittelussa, motivoivat, kannustavat ja tarjoavat tietoa.

– Harjoittelemme odottajien kanssa mielialojen tunnistamista sekä niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Havainnoimme kehon tuntemusten, tunteiden, ajatusten ja käyttäytymisen yhteyksiä mielialaan.

Keskustelut pohjautuvat ohjelman teemoihin ja odottajat osallistuvat niihin yksilöllisistä elämäntilanteistaan ja lähtökohdistaan käsin.

– Pohdimme yksilöllisesti odottajan mielialaa tukevia arkisia asioita, kartoitamme tukiverkostoja, harjoittelemme avun pyytämistä sekä työskentelemme ajatusten kanssa. Pyrimme löytämään keinoja, joilla odottaja voi tukea omaa mielialaansa ja hyvinvointiaan raskausaikana ja vauva-arjessa.

Odottajilta myönteistä palautetta ohjelmasta

Zadkovan mukaan odottajat ovat kokeneet hoito-ohjelman hyödylliseksi ja merkitykselliseksi.

– Odottajilta saatu myönteinen palaute ohjelmaan ja valmennukseen liittyen sekä havainnot odottajien voinnin kohenemisesta ovat parasta kiitosta työstäni. Parhaimmillaan hoito-ohjelma on luonut valoa ja uskoa tulevaisuuteen, auttanut odottajia oppimaan uutta itsestään sekä tukenut uskoa pärjäämiseen pienen vauvan vanhempana.

Masennus- ja ahdistusoireista kärsiviä odottajia Zadkova tahtoo kannustaa kertomaan ajatuksistaan läheisille ja neuvolan terveydenhoitajille.

– Raskaudenaikaiset masennus- ja ahdistusoireet ovat yleisiä, eikä niiden kanssa tarvitse kamppailla yksin. Apua ja tukea kannattaa hakea ja ottaa vastaan matalalla kynnyksellä.

Neuvolan terveydenhoitajia Zadkova haluaa puolestaan kiittää tärkeästä yhteistyöstä ja kannustaa kertomaan tutkimuksesta jokaiselle ensikäynnille tulevalle odottajalle.

– Terveydenhoitajat ovat avainasemassa raskausajan mielialaoireiden tunnistamisessa. Ilman heitä tätä tutkimusta ei olisi mahdollista toteuttaa.

Lue lisää:

Yhdessä vahvaksi -tutkimus