Johanna Oivanen

Terveydenhoitajan kysymys voi muuttaa lapsen elämän suunnan

Neuvolan terveydenhoitajan odotetaan tunnistavan monia riskejä ja vaikeuksia niin lapsen kuin perheenkin elämässä. Lasten käytösongelmat ennustavat lukuisia vaikeuksia myöhemmin elämässä, mutta niihin on mahdollista vaikuttaa ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä. Lapsen ja perheen psykososiaalisen toimintakyvyn arviointi on neuvolan keskeisiä tehtäviä.

Neuvolan terveydenhoitaja on tärkeä ihminen perheiden elämässä. Hoitajan tehtäväkenttä on laaja, mutta kaiken ytimessä on perheiden hyvinvoinnin edistäminen.

– Hoitajina meidän tulee miettiä isoa kuvaa: miten lapsi voi, mutta toisaalta myös sitä, miten koko perhe voi. Työssä täytyy osata ajatella koko perheen hyvinvointia ja kaikkea, mikä siihen vaikuttaa. Kysymisen taito on tärkeää terveydenhoitajalle, sanoo Turun Runosmäen äitiys- ja lastenneuvolassa terveydenhoitaja työskentelevä Johanna Oivanen.

Jos hoitaja havaitsee jotakin sellaista, mikä voi vaikuttaa lapsen terveyteen, perhe ohjataan tuen tai hoidon piiriin, kuten vaikkapa fysioterapiaan tai kasvatuksellisen tuen pariin. Lyhyiden vastaanottoaikojen puitteissa tällainen portinvartijan tehtävä voi olla haasteellinen. Siksi perheiden joukosta pyritään seulomaan kyselylomakkeiden avulla ne, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

Voimaperheet-mallin etu on, että työryhmä ottaa yhteyttä perheisiin ja tarjoaa vanhempainohjausta verkon ja puhelimen välityksellä suoraan kotiin ilman lähetettä.

Seulontalomake ja arviointityökalu samassa paketissa

Seulontalomake toimii arviointityökaluna ja puheeksi ottamisen välineenä, ja sen perusteella voidaan tarjota hoitoa ilman pitkiä odotusaikoja. Voimaperheet-neuvolakysely on kehitetty näihin neuvolatyön tarpeisiin.

Voimaperheet-kyselyn käyttäytymisen vaikeuksia koskeva osio seuloo varhaisen avun piiriin ne perheet, jotka saavat suurimman hyödyn vanhempainohjauksesta. Lomake kuuluu myös Oivasen työkalupakkiin.

– Lomake on hyödyllinen, sillä vanhemmat ovat neuvolaan tullessaan miettineet jo valmiiksi lapsen käyttäytymiseen liittyviä haasteita. Tämän jälkeen mahdolliset ongelmat on helpompi ottaa puheeksi vastaanotolla, Oivanen sanoo.

Oivasen mukaan suurin osa hänen perheistään on täyttänyt lomakkeen valmiiksi ennen käyntiä. Jos lomake on unohtunut perheiltä, terveydenhoitaja voi ohjata vanhemmat täyttämään lomakkeen vastaanotolla esimerkiksi sillä välin, kun tekee itse lapsen kanssa leneä.

Lievätkin käytöshaasteet puhututtavat vastaanotolla

Oivasen mielestä vanhemmuuteen liittyy nykyään aiempaa enemmän odotuksia ja paineita. Toisaalta myös vanhempien tietoisuus on kasvanut ja kaikista asioista ollaan valmiita puhumaan avoimesti vastaanotoilla. Myös lasten käytösongelmat puhututtavat neuvolassa.

– On melko yleistä, että nelivuotiaalla on lieviä käytösongelmia. Suurin osa käyttäytymisen haasteista liittyy arjen tavallisiin tilanteisiin, kuten siirtymiin ja syömiseen. Monesti vanhemmat tuovat esiin myös lasten keskinäisiin suhteisiin liittyviä ongelmia, Oivanen kertoo.

Täytetyt lomakkeet terveydenhoitaja postittaa Voimaperheet-työryhmälle. Se laatii kyselylomakkeen pohjalta jokaiselle lapselle Vahvuudet ja vaikeudet -profiilin, joka palautuu neuvolaan käytettäväksi nelivuotiaan lääkärivastaanotolla.

Laajaan nelivuotistarkistukseen liittyy monia eri osioita ja lomakkeita, mutta Oinasen mielestä Voimaperheet-seulonta on kuitenkin tehty helpoksi toteuttaa.

– Täällä Turussa Voimaperheet on havaittu hyödylliseksi ja seulonta sopii luontevasti nelivuotistarkastuksen yhteyteen. Vanhempainohjaukseen osallistuneilta perheiltä on tullut tosi hyvää palautetta. Vanhemmat ovat kokeneet hyötyneensä ohjelmasta ja saaneensa sen avulla tärkeitä työkaluja arkeen.