Birgittas reliker, relikvarier och bilder
Centrum för Birgittas kroppsliga närvaro var naturligtvis Vadstena kloster, där hennes heliga kropp var placerad i ett relikskrin och hennes skalle i ett eget relikvarium. Mindre Birgitta-reliker vördades i flera andra kyrkor, och till exempel fanns det silverrelikvarier som representerade Birgittas hand i både Lunds och Linköpings domkyrkor. Dessutom måste det i varje birgittinkloster finnas åtminstone en Birgitta-relik.
Utöver reliker var Heliga Birgitta närvarande i nordiska kyrkor genom sina bilder. Hon förekommer fortfarande i många väggmålningar och altarskåp tillsammans med andra skyddshelgon. I kyrkor i Finland och Sverige har det funnits över 350 bilder av Birgitta. Hon framställs vanligtvis i nunneklädsel med en bok och penna, ofta sittande skrivande vid ett skrivbord eller fördjupad i en bok.
Birgitta i Finland
I Finland påminner medeltida stenkyrkor om Birgitta. Ibland är skyddshelgonet för en kyrka osäkert, men det antas finnas åtminstone några kyrkor som är tillägnade Birgitta, såsom i Tuulos, Padasjoki, Lempäälä, Vihti, Nådendal, Halikko och Lemland. Dessutom upprätthåller medeltida helgonskulpturer med koppling till Birgitta (enligt Elina Räsänens uppskattning finns det nu 29 sådana skulpturer) och kyrkomålningar hennes minne. En viktig plats för minnet är också Nådendals kloster. Genom århundradena har Birgitta konkret kopplats till klostret och dess ruiner. Zacharias Topelius nämner i sin bok “Vårt land” (1875) hur “lättlurade” människor fortfarande antar att Birgitta styr över klostrets område.