Birgittas Rom

Birgitta anlände till Rom år 1349. År 1350 firades ett jubileumsår, eller ett så kallat heligt år i staden. Under detta jubileum strömmade fromma pilgrimer såsom Birgitta till staden, eftersom besök i vissa romerska kyrkor gav full förlåtelse för synderna under det året.

År 1350 var Rom mycket annorlunda än år 1300. För det första hade kungen av Frankrike hamnat på kollisionskurs med påven Bonifatius VIII, och 1309 ”kapade” kungen påvestolen och flyttade den till Avignon. Från och med då styrde påvar den kristna världen från Frankrike, inte Italien. Rom blev utfattigt och drabbades hårt då den omfattande påvliga byråkratin inte längre anställde den romerska befolkningen. För det andra hade digerdöden, även känd som den svarta döden, som uppskattas ha dödat upp till hälften av Europas befolkning på vissa platser, nyligen härjat på den italienska halvön. I tätbefolkade större städer som Rom var pesten förmodligen särskilt förödande.

En utarmad helig stad

När Birgitta anlände till Rom var staden i en försämrad situation. De tätt samlade pilgrimsmassorna som kom i hopp om att få sina synder förlåtna vid apostlarnas gravar förbättrade inte armodet. I Birgittas ögon var situationen absurd; den heliga staden utan sin jordiska ställföreträdare, påven, var ofullständig. Birgitta hade själv bidragit till att år 1350 utropades som jubileumsår. Hennes uppenbara önskan var att detta speciella år även skulle få påven att känna det nödvändigt att återvända till Rom. Men så blev det inte.

Tack vare olika åtgärder – troligtvis även påverkan från Birgittas uppenbarelser – var påve Urban V äntligen redo att återvända till Rom år 1367. Hans besök var dock kortvarigt: Italien, och särskilt Rom, verkade osäkert för påven, och han tillbringade större delen av sin tid i Italien norr om Rom, i Montefiascone, där han skyddades av en modern fästning. Trots varningarna från två betydande mystikerkvinnor, Birgitta och Katarina av Siena, återvände Urban V till Avignon år 1370. Han dog snart efter sin återkomst dit.