Birgittinordens särskilda drag

 

Klosterordnar har alltid följt en regel som styr deras andliga liv och verksamhet. Under medeltiden uppstod många nya religiösa ordnar, men det fanns endast några få klosterregler. En ny klosterorden antog ofta en befintlig regel anpassad med ett eget tillägg. Regeln var en generell riktlinje, och utöver den hade orden ofta mer praktiska handböcker som specificerade klostrets särdrag.

Det speciella med den version av Sankt Augustinus regel, som följdes av birgittinorden, var att Birgitta hade lagt till en uppenbarelse hon fått från Kristus som en del av regeln. Det som gör birgittinorden unik är också att den utgjorde den enda klosterorden som fick påvligt godkännande under senmedeltiden. Dessutom var det den enda orden som grundades i Norden och sedan spreds söderut.

Abbedissans makt

Det speciella med birgittinorden var abbedissans makt: hon var ledare för hela klostret. I hierarkin stod hon också över ledaren för bröderna, generalkonfessorn. Bröderna hade ibland svårt att acceptera denna maktfördelning. Detta ledde tidvis till interna konflikter inom klostret i Vadstena och inom orden, men dessa avslutades oftast till förmån för abbedissans starka position.

Trots att Birgittas klosterregel hade godkänts år 1370 dröjde det några decennier innan den var ”klar för användning”. Innan nya kloster grundades krävdes ytterligare tillskott för att praktiskt vägleda det birgittinska livet vid sidan av den allmänna regeln. De första tillskotten formulerades av Birgittas biktfader Olavus Petri som, bland annat, bestod av egna handböcker för nunnorna och bröderna, kända som ”Lucidarium” och ”Liber Usuum”.