Kanoniseringens tid – då kyrkan hade två överhuvuden

Birgittas helgonförklaring, eller kanonisation, ägde rum under en tumultartad tid inom den västliga kyrkan. Påven hade äntligen återvänt till Rom efter den långa Avignon-perioden år 1377, men påven Gregorius XI levde inte länge efter sin återkomst; han avled i mars 1378.

Den nye påven som valdes var ärkebiskopen av Bari, som tog namnet Urban VI. Urban VI var självrådig och instabil. Dessutom drev han en kraftfull reform inom den kyrkliga eliten genom att minska deras betydande privilegier. Bland kardinalerna som var missnöjda med påven uppstod krav på hans avgång. Klyftan mellan dem som stödde Urban VI och dem som motsatte sig honom fördjupades till den grad att en ny påve valdes i Fondi strax söder om Rom i september 1378 och tog namnet Clemens VII.

Från och med detta ögonblick styrdes den västra kristenheten av två påvar, Clemens VII i Avignon och Urban VI i Rom. Situationen komplicerade många kyrkohierarkiska frågor, inklusive genomförandet av kanonisationsprocesser. Trots krisen blev Birgitta dock helgonförklarad relativt snabbt. Detta tyder på att Urban VI och hans anhängare ansåg Birgittas uppenbarelser och rykte vara viktiga som försvarare av Roms auktoritet. Därför var de beredda att stödja helgonförklaringen av någon som var kontroversiell ur den traditionella helighetsaspekten. Urban VIs efterträdare, Bonifatius IX, helgonförklarade slutligen Birgitta år 1391.