Tule vierailemaan yliopistolle!

Toisen asteen pajat

Turun yliopistolla järjestettävissä työpajoissa oppilaat eri luokka-asteilta pääsevät tutustumaan laboratoriotyöskentelyyn ja syventämään osaamistaan käytännön töiden kautta. Työpajat linkittyvät opetussuunnitelmiin ja tukevat myös opettajien täydennyskoulutusta.

Syksyllä 2024 olemme varanneet maksuttomien pajojen kiintiöstä toisen asteen ryhmille 15 pajaa!

Maksuttomien paja-aikojen mentyä täyteen pystymme järjestämään lisäpajoja maksullisina. Kunkin pajan hinnan, joka riippuu pajan pituudesta, löydät kunkin pajan tiedoista.

Pajat ovat hieman eri mittaisia ja niihin mahtuu mukaan vaihteleva määrä opiskelijoita. Katso jokaisen pajan kesto ja maksimiosallistujamäärä pajan tiedoista.

Kiintiöt

Jotta eri kouluryhmillä olisi mahdollisimman kattava mahdollisuus tulla käymään pajoissamme, olemme asettaneet kiintiöitä siitä, miten pajoja saa varata.

  1. Koulukohtainen kiintiö: otamme kultakin koululta maksimissaan kolme ryhmää per lukukausi maksuttomiin pajoihin. Mikäli lokakuussa maksuttomia pajoja on edelleen varaamatta, kiintiönsä jo käyttäneiltä kouluilta saa varata lisää pajoja. Suosittelemme puhumaan koululla ennen pajan varaamista siitä, mitkä ryhmät tänä lukukautena pajoihin teiltä tulisivat. Näin meidän ei tarvitse perua pajoja varaamisen jälkeen.
  2. Ikäryhmäkohtainen kiintiö: tänä syksynä järjestämme alakouluryhmille 35 pajaa, yläkouluryhmille 15 ja toisen asteen ryhmille 15.
  3. Yksi opiskelijaryhmä voi tulla pajoihin vain kerran lukuvuoden aikana. Jos ryhmä siis tulee nyt syksyllä käymään, kevään pajat jätetään muille ryhmille, jotta mahdollisimman monella oppilaalla on mahdollisuus käydä pajoissa. Tämä kiintiö on nimen omaan opiskelijaryhmäkohtainen: yksi opettaja voi halutessaan tulla useamman ryhmän kanssa pajoihin, koulukohtaisen kiintiön rajoissa. Mikäli kävit ryhmäsi kanssa maksuttomassa pajassa viime lukuvuonna, voit tulla samojen opiskelijoiden kanssa tänä lukuvuonna uudestaan. Toivoisimme sinun kuitenkin ennemmin vinkkaavan pajoista kollegalle, jonka ryhmä ei ole meillä vielä käynyt!

Maksullisia pajoja järjestämme täysin kiintiöistä riippumatta mille tahansa ryhmälle.

Pajojen varaus

Koska tiedämme, että toisen asteen vierailut eivät taivu erityisen hyvin tai ollenkaan ennalta annettuihin aikatauluihin, nämä pajamme varataan aina sähköpostilla ja niiden ajankohta sovitaan tapauskohtaisesti. Jos siis haluat varata ryhmällesi pajan, ole yhteydessä Matleenaan hemtuo@utu.fi. Kerro viestissä koulusi, minkä pajan haluaisit, kuinka suuri ja minkälaisen kurssin ryhmä teitä olisi tulossa ja milloin pajan ryhmälle haluaisit, mielellään ainakin muutama vaihtoehtoinen aika. Katsotaan yhdessä, milloin saisimme teille pajan järjestymään sekä omiemme, tilojen että teidän aikataulujen puitteissa.

(Voit halutessasi kurkata alta jo varattujen pajojen kalenteria: matikkapajaa ei voida järjestää yhtä aikaa muiden matematiikka- ja tekoälyteemaisten pajojen kanssa ja elektroforeesi- ja aurinkokennotyöt vaativat LUMA-labran käytön, joten niitä ei voida pitää (matikkapajoja lukuunottamatta) muiden pajojen kanssa yhtä aikaa. Eläinmuseokierrosta puolestaan ei voida pitää samanaikaisesti Luonnon monimuotoisuus -pajan kanssa, sillä tässä pajassa vieraillaan myös eläinmuseolla. Fysiikan ja kemian harjoitustöiden aikataulut sen sijaan eivät ole riippuvaisia muiden järjestämiemme pajojen aikataulusta. Jos tämä kaikki kuulostaa vaikealta, voit hyvin myös laittaa viestiä ja yksinkertaisesti ehdottaa teille sopivia aikoja!)

Pajat yliopistolla

Geenitutkimusta elektroforeesilaitteistolla

Työpajassa opiskelijat tutustuvat bioteknologian tutkimukseen geelielektroforeesilaitteistolla. Opiskelijat pääsevät valmistamaan itse agaroosigeelin ja testaamaan näytteiden ajon laitteistolla. Samalla opitaan käyttämään mikropipettejä ja tutustutaan elektroforeesin toimintaan. Näytteinä tutkitaan erilaisia DNA-pätkiä ja kuinka niiden erot näkyvät geeliajossa. Tutkittavia kohteita ovat esimerkiksi sirppisoluanemia tai DNA-sormenjäljet.

Saman työn voi tehdä myös omalla koululla varaamalla elektroforeesilaitteen lainaan. Lue työstä lisää laitteiston esittelysivulta. Samalta sivulta voit tarkistaa, milloin laite on lainassa. Koska meillä on vain yksi laite, pajaa ei voida järjestää laitteen ollessa lainassa.

Työpajan kesto on 2 tuntia ja maksimiryhmäkoko 15.

Maksullisena tämän pajan hinta on 124 euroa (sis. alv) per ryhmä.

Yhteys opetussuunnitelmaan

Työpaja tukee vuoden 2019 lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden vuosiluokkien 1-3 matematiikan tavoitteita seuraavilta osin.

Laaja-alaisesta osaamisesta
Opetusta annetaan erilaisissa oppimisympäristöissä ja monipuolisilla työmenetelmillä
Opetuksessa perehdytään biologian ja sitä lähellä olevien tieteenalojen kieleen, käsitteistöön ja tapoihin rakentaa tietoa. Biologian opetus harjaannuttaa opiskelijaa tutkimuksellisuuteen sekä monitieteiseen ja luovaan työskentelyyn vaihtelevissa oppimisympäristöissä.
Yleisistä oppimistavoitteista paja tukee sitä, että opiskelija
ymmärtää, että biologinen tieto perustuu tutkimukseen ja että Suomessa tehdään merkittävää alan tutkimusta
ymmärtää biologisen tiedon ja siihen perustuvien sovellusten merkityksen innovaatioissa sekä erilaisten ongelmien ratkaisuissa
saa kokemuksia, jotka syventävät kiinnostusta biologiaa ja sen opiskelua kohtaan
tuntee biologiseen tietoon perustuvia sovelluksia
suunnittelee ja toteuttaa yksin tai ryhmässä kokeellista työskentelyä monipuolisissa oppimisympäristöissä, kuten maastossa, laboratoriossa ja virtuaalisissa ympäristöissä
saa mahdollisuuden perehtyä biologian sovelluksiin vierailun, korkeakouluyhteistyön tai työelämäyhteistyön kautta paikallisella tai kansainvälisellä tasolla.
Tavoitteet ja sisällöt moduulista BI6
Opiskelija syventää tietoja nukleiinihapoista ja niiden ominaisuuksista sekä tietää, miten niitä voidaan hyödyntää geenitekniikassa.
Opiskelija osaa selittää esimerkkien avulla biotekniikan keskeisimpiä sovelluksia ja innovaatioita sekä perustella niiden merkityksen jalostuksessa, lääketieteissä, teollisuudessa sekä ympäristönsuojelussa.
DNA:n monistaminen, pilkkominen ja palojen erottelu
DNA:n sisältämän informaation selvittäminen
geenien siirto- ja muokkausmenetelmät
DNA-tietoon perustuva yksilön ja lajien tunnistus

 

Väriaineaurinkokennon valmistaminen

Työpajassa opiskelijat pääsevät valmistamaan itse väriaineaurinkokennon, joka on uutta tulevaisuuden aurinkokennotekniikkaa. Tutustumme aurinkokennon toimintaperiaatteeseen sekä valon että värien ominaisuuksiin. Tässä yhteydessä oppilaat mittaavat aurinkokennon väriaineen UV-Vis spektrin spektrofotometrilla. Työpajan päätteeksi oppilaat mittaavat valmistamansa aurinkokennon virran ja jännitteen sekä laskevat kennon hyötysuhteen.

Työpaja on monitieteellinen yhdistäen kemiaa, fysiikkaa, sähkötekniikkaa sekä nanoteknologiaa käytännönläheisellä tavalla.

Työpajan kesto on 2 tuntia ja maksimiryhmäkoko 15.

Maksullisena tämän pajan hinta on 124 euroa (sis. alv) per ryhmä.

Aurinkokennot valmistetaan tutkimuskäyttöön tarkoitetuista tarvikkeista, joten niitä ei voi viedä kotiin. Halutessaan opettaja voi viedä kennot koulun laboratorioon.

Tutustumiskierros eläinmuseolla

Eläinmuseon tutustumiskierroksella opiskelijat pääsevät tutustumaan Turun yliopiston eläinmuseoon, sen historiaan ja siellä tehtävään tutkimukseen. Kierroksen aikana ryhmä pääsee myös käymään museon normaalisti yleisölle suljetuissa takatiloissa, joissa museon noin 4 miljoonan näytteen kokoelmia säilytetään. Eläinmuseolle on myös suunniteltu valmiiksi tehtäviä kierroksen jälkeen tehtäväksi. Ryhmä saa toki tehdä myös omia, opettajan suunnittelemia tehtäviä.

Kierrokseen ja tehtäviin on varattu 1 tunti ja maksimiryhmäkoko on 25. Museolle saa halutessaan jäädä tutustumaan omatoimisesti näyttelyyn pidemmäksi aikaa tämän jälkeen.

Maksullisena kierroksen hinta on 70 euroa (sis. alv) per ryhmä. (Alle 100 euron laskutuksiin lisätään yliopistolta myös 15 euron laskutuslisä. Kierroksen voi maksaa myös Bokun-järjestelmän kautta. Tarkemmat ohjeet saat Matleenalta kierroksen sopimisen jälkeen.)

 

Platonin kappaleet ja moderni sodankäynti - matematiikkapaja

“Platonin kappaleiden kauneus, joka perustuu niiden kiehtovaan säännöllisyyteen, on tehnyt niistä symbolisesti merkittäviä. Miten tästä symbolisesta merkityksestä kehittyi kahden vuosituhannen aikana käytännön merkitys? Työpajassa tutustumme myös aiheeseen liittyviin legendaarisiin tarinoihin matematiikan historiasta.

Platonin kappaleiden ominaisuuksia käytetään hyväksi erilaisten optimointimallien muodostamisessa. Työpajassa käsitellään operaatiotutkimuksen ja päätöksenteon sellaisia menetelmiä, jotka liittyvät monitahokkaiden teemaan.

Tetraedrillä on 6 särmää, egyptiläisellä pyramidilla taas on 8. Onko mahdollista rakentaa sellainen kupera kappale, jolla on täsmälleen 7 särmää? Vaikka tämä kysymys on melko yksinkertainen, vastauksen löytäminen vaatii pohdintaa, ja vastauksen muodollinen todistaminen on hieman kiperää.

Monitahokkaiden rakenne nousi tieteellisen tutkimuksen eturintamaan vasta silloin, kun moniulotteisten avaruuksien portit avautuivat tutkijoille. Työpajassa perehdytään myös moniulotteisten monitahokkaiden teemaan ja nähdään joidenkin neliulotteisten kappaleiden kolmiulotteinen ”luuranko”.

Maksimiosallistujamäärä 40 oppilasta ja kesto 2 tuntia.

Maksullisena tämän pajan hinta on 124 euroa (sis. alv) per ryhmä.

Yhteys opetussuunnitelmaan

Työpaja tukee vuoden 2019 lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden vuosiluokkien 1-3 matematiikan tavoitteita seuraavilta osin.

Tavoitteena on, että opiskelija 
osaa käyttää verrannollisuutta ongelmanratkaisussa 
ymmärtää yhtälön ja yhtälöparin ratkaisemisen periaatteet 
oppii käyttämään ohjelmistoja funktion kuvaajan piirtämisessä, havainnoinnissa ja yhtälöiden ratkaisemisessa. 
tutustuu ilmiöiden matemaattiseen mallintamiseen ja osaa ratkaista niihin liittyviä yhtälöitä 
osaa käyttää ohjelmistoja tutkiessaan kuvioita ja kappaleita sekä niihin liittyvää geometriaa 
ymmärtää, kuinka analyyttinen geometria luo yhteyksiä geometristen ja algebrallisten käsitteiden välille 
ymmärtää yhtälön geometrisen merkityksen 
oppii hyödyntämään matemaattisia valmiuksiaan resurssien riittävyyteen, talouden suunnitteluun, yrittäjyyteen ja kannattavuuden laskentaan 
oppii sovittamaan taloudellisiin tilanteisiin matemaattisia malleja ja ymmärtää niiden rajoitukset 
Keskeiset sisällöt 
funktio, kuvaajan piirto ja kuvaajan tulkinta 
yhtälöryhmä 
kuvioiden ja kappaleiden yhdenmuotoisuus 
kahden muuttujan funktio ja pinta avaruudessa 
algoritmisen ajattelun peruskäsitteet 
ongelmien muotoileminen yhtälöiksi 
graafisia ja numeerisia menetelmiä 

 

Fysiikan harjoitustyöt

LUMA-keskuksella on valmiina neljän fysiikan harjoitustyön kokonaisuus, joka voidaan lainata kouluihin harjoitustyöohjeineen. Tilanteen niin salliessa myös yliopistolle voi tulla tekemään harjoitustyöt vierailun yhteydessä.

Harjoitustöihin kuuluvat:

  1. elektronin ominaisvarauksen määrittäminen
  2. lämpöopin työ
  3. optiikan työ
  4. oskiloskooppityö

Harjoitustyöt voidaan järjestää tavoitteena saada suoravalintakurssi, jolloin lisää tietoa löytyy yhteistyö ja suoravalinta -osiosta. Vierailu voidaan järjestää myös ilman suoravalintamahdollisuutta.  

Harjoitustöiden maksimiryhmäkoko on 15.

Kemian harjoitustyöt

Kemian laitos tarjoaa LUMA-labrassa mielenkiintoisia harjoitustöitä, kuten kofeiinin eristäminen energiajuomasta, erotustislaus sekä esterin synteesi. Ohjaajina vierailuilla toimivat kemian opettajaksi opiskelevat kemian yliopisto-opettajan johdolla. Tarkemmat yksityiskohdat sovitaan kunkin ryhmän toiveiden mukaan sähköpostitse varauksen jälkeen.

Ryhmän maksimikoko vierailuilla on työturvallisuussyistä 16 henkeä ja kesto 3 tuntia.

Maksullisena tämän pajan hinta on 186 euroa (sis. alv) per ryhmä.

Jo sovitut pajat

Alla olevasta kalenterista näet jo varattujen työpajojen ajankohdat ja mitä pajoja on varattu. Tämä ei siis ole varauskalenteri, vaan vahvistettujen, varattujen pajojen kalenteri. Varaa omalle ryhmllesi paja laittamalla viestiä Matleenalle hemtuo@utu.fi.