Maailmankaikkeus eri kielillä -hanke
Maailmankaikkeus eri kielillä -hanke tuo liikuteltavan planetaarion ja tähtitieteen työpajat Varsinais-Suomen, Ahvenanmaan ja Satakunnan kouluille!
Keväällä 2024 saimme Åbo Akademin LUMA-keskuksen Skolresursin ja Avaruuspuisto Väisälän kanssa yhdessä Suomen Kulttuurirahastolta rahoituksen, jonka avulla pääsemme kiertämään Väisälän liikuteltavan planetaarion kanssa kouluille täysin maksutta. Planetaario on 7 metriä halkaisijaltaan ja n. 5 metriä korkea. Se pystytetään koulun liikuntasaliin.
Vierailujen sisältöön kuuluu kaksi noin 45 minuutin mittaista osaa: planetaarionäytös ja paja, jossa päästään pohtimaan sähkömagneettisen säteilyn erilaisia allonpotuuksia, eli röntgeniä, näkyvää valoa, infrapunasäteilyä ja radioaaltoja. Koska kaikilla näillä aallonpituuksilla näkyy maailmankaikkeudessa aivan erilaisia asioita, ne ovat kaikki omalta osaltaan merkittävässä roolissa maailmankaikkeuden tutkimuksessa. Näytöksistä ja pajoista tehdään eri tasoisia versioita, jotta niitä voidaan pitää kaikille luokka-asteille ykkösluokkalaisista aina ysiluokkiin saakka.
Kullekin koululle on varattu aikaa yksi päivä. Suurilla kouluilla tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmaan voi osallistua esimerkiksi yhden vuosiluokan oppilaat, pienillä koko koulun on mahdollista päästä osallistumaan. Planetaarionäytös ja työpaja voidaan vetää kerran tunnissa ja niihin mahtuu kerrallaan 32 oppilasta (planetaarioon hieman enemmän, mikäli kaikkien planetaariossa käyvien ei välttämättä haluta osallistuvan työpajoihin). Esityksien ja pajojen kokonaismäärä riippuu siitä, moneltako ensimmäinen esitys päästään aloittamaan ja kuinka pitkään koulupäivä kestää. Koululle lähtee aina kaksi vetäjää, jotta planetaarionäytöstä ja pajaa voidaan pitää yhtä aikaa.
Ensimmäiset vierailut tulevat jo syksyllä 2024 ja ne jatkuvat kahden lukuvuoden ajan!
Vaikka rahoitus onkin suuri, emme kuitenkaan pysty käymään läheskään kaikilla alueen kouluilla, vaikka niin kovasti haluaisimme. Tälle sivulle tulee piakkoin linkki, jonka takana olevan lomakkeen täyttämällä koulu voi hakea vierailua. Lomake on auki elokuun loppuun saakka, minkä jälkeen teemme päätöksiä mukaan otettavista kouluista. Perusteina valinnoissa käytämme mm. valittujen koulujen mahdollisimman suurta maantieteellistä kattavuutta ja erilaisten koulujen mukaanottamista. Pienimmät koulut, joilla oppilaita on vähemmän kuin ohjelmiin päivän aikana mahtuisi, voivat myös pyytää vierailua yhdessä, jolloin tulemme yhdelle näistä kouluista pitämään ohjelmaa kaikkien yhdessä pyytäneiden koulujen oppilaille.
Olemme yhteydessä kaikkiin vierailua pyytäneisiin kouluihin syyskuun aikana. Mikäli emme saa kouluasi mahtumaan mukaan tänä lukuvuonna, voit koettaa uudestaan ensi syksynä. Haemme silloin kouluja uudestaan ensi lukuvuonna järjestettäviä vierailuja varten.