Opetusvideot

Tältä sivulta löydät tiedevideomme, joiden avulla teet kokeita kotona tai koulussa!

Matematiikkataikatemppuvideot on tuotettu innostamaan kaiken ikäiset matematiikan pariin. Temppuja voi kokeilla käytännössä luokassa ja miettiä sen periaatetta, ennen kuin katsoo selityksen tempulle videon lopusta.

Tiedepaukku-videot on tehty oppilaiden tueksi kotona opiskeluun sekä opettajien materiaaliksi, ideoinnin avuksi tai oppitunneilla katsottavaksi. Videoilla tehdään niin kemian, fysiikan kuin biologiankin kokeita yksinkertaisten välineiden avulla. Ohjeiden lisäksi videoilla selitetään aina lopuksi, mitä tapahtui. Labrakokeiden lisäksi videoilta löytyy opasvideoita maastoretkien tueksi! Osassa tarkastellaan erilaisia ilmiöitä tieteellisestä näkökulmasta ja rempseällä otteella.

Kokeellinen keskiviikko -videot ovat lyhyitä, alle minuutin mittaisia videoita, joissa tehdään pieniä tutkimuksia kotoa tai marketista löytyvillä välineillä. Kokeita voi hyödyntää niin koulussa oppitunneilla, kuin kotonakin!

Pääsiäisen munavideot tehtiin pääsiäiseksi 2024, ja julkaisiin somen puolella pääsiäisviikonloppupäivinä. Niissä tutkitaan munia tai tehdään muniin liittyviä kokeita niin biologian, fysiikan, matematiikan kuin kemiankin puolelta.

Lauran ja Sannan puutarhanurkka -videot tuotettiin osana 2020-2021 ollutta, esikoululaisille suunnattua puutarhakasvatushanketta. Niillä käydään läpi kaikkea kasveihin ja niiden kasvattamiseen liittyvää siementen kylvöstä aina maatumiseen saakka.

Kokeellinen keskiviikko -videot, matematiikkatemppuvideot ja puutarhanurkka-videot pystyt katsomaan suoraan tällä sivulla. Jos ne eivät sinulla näy sivulla upotettuna, kyseessä saattaa olla evästeisiin liittyvä ongelma. Saat ne näkyviin avaamalla sivun uudelleen selaimen yksityisessä ikkunassa ja hyväksymällä evästeet. Taikatemppuvideoille ja puutarhanurkka-videoille sivuilla on lisäksi linkit YouTubeen, joten voit katsoa ne myös suoraan siellä.

Matikkataikatemppuvideot

Matikkataikatemppu 1: korttiennustus

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 2: pyrstötähti

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 3: lukutemppu

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 4: ennustuskarkit

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 5: Katja-pakka

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 6: paperin repiminen 

Katso YouTubessa

 

Tiedepaukku-videot

Löydät Tiedepaukku-videot koottuna yhdelle soittolistalle YouTubessa.

Videoilla esimerkiksi tehdään kuorettomia kananmunia, tutustutaan sieniin ja kevään merkkeihin, perehdytään magneetteihin, värjätään kukkia, tutkitaan pH:ta sekä pohditaan esimerkiksi laivojen kellumista, ruskan syntyä ja pakkasilmojen sähköisyyttä.

Tiedepaukku-videoilla ajankohtaisia ilmiöitä tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ja rempseällä otteella. Videoilla esiintyvät fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tohtorikoulutettava Jaakko Lamminpää, informaatioteknologian laitoksen tohtorikoulutettava Einari Kurvinen, opettajankoulutuslaitoksen opiskelija Linda Blomqvist, kemian laitoksen yliopistonlehtori Veli-Matti Vesterinen sekä Lounais-Suomen LUMA-keskuksen koordinaattori ja tohtorikoulutettava Katja Puutio.

Kokeellinen keskiviikko -videot

Pääsiäisen munavideot

Miksi muna on munan muotoinen?

Katso video YouTubessa täällä.

Kuinka vahva muna on?

Katso video YouTubessa täällä.

Munan matematiikkaa

Katso video YouTubessa täällä.

Kananmunan räjäytys

Katso video YouTubessa täältä.

 

 

Lauran ja Sannan puutarhanurkka -videot

Mikä olisikaan keväisempää puuhaa, kuin istuttaa erilaisia siemeniä ja seurata niiden kasvamista yhdessä? Katso esikoululaisille suunnatussa puutarhahankkeessa toteutetut hauskat ohjevideot ja laita kevät kukoistamaan lastesi tai koululuokkasi kanssa!

Puutarhakasvatushanketta 2020-2021 rahoitti Lapsi ja Luonto Säätiö.

Videot:

OSA 1: Kylväminen

Katso YouTubessa

OSA 2: Siemenet ja kasvin osat

Katso YouTubessa

OSA 3: Itäminen

Katso YouTubessa

 

OSA 4: Kastelu ja lannoitus

Katso YouTubessa

OSA 5: Kukkiminen ja pölytys

Katso YouTubessa

OSA 6: Hedelmät ja sadonkorjuu

Katso YouTubessa

OSA 7: Tuholaiset ja luomu

Katso YouTubessa

OSA 8: Maatuminen

Katso YouTubessa