Opetusvideot

Tältä sivulta löydät tiedevideomme, joiden avulla teet kokeita kotona tai koulussa!

Tiedepaukun opetusvideot on tehty oppilaiden tueksi kotona opiskeluun sekä opettajien materiaaliksi, ideoinnin avuksi tai oppitunneilla katsottavaksi. Videoilla tehdään niin kemian, fysiikan kuin biologiankin kokeita yksinkertaisten välineiden avulla. Ohjeiden lisäksi videoilla selitetään aina lopuksi, mitä tapahtui. Labrakokeiden lisäksi videoilta löytyy opasvideoita maastoretkien tueksi! Alla olevien linkkien kautta pääset suoraan videoihin.

Kokeellinen keskiviikko -videot ovat lyhyitä, alle minuutin mittaisia videoita, joissa tehdään pieniä tutkimuksia kotoa tai marketista löytyvillä välineillä. Kokeita voi hyödyntää niin koulussa oppitunneilla, kuin kotonakin!

Muilla tiedepaukku-videoilla ajankohtaisia ilmiöitä tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ja rempseällä otteella.

Matematiikkataikatemppuvideot on tuotettu innostamaan kaiken ikäiset matematiikan pariin. Temppuja voi kokeilla käytännössä luokassa ja miettiä sen periaatetta, ennen kuin katsoo selityksen tempulle videon lopusta.

Kokeellinen keskiviikko -videot ja matematiikkatemppuvideot pystyt katsomaan suoraan tällä sivulla. Jos ne eivät sinulla näy sivulla upotettuna, kyseessä saattaa olla evästeisiin liittyvä ongelma. Saat ne näkyviin avaamalla sivun uudelleen selaimen yksityisessä ikkunassa ja hyväksymällä evästeet.

Matikkataikatemppu -videot

Matikkataikatemppu 1: korttiennustus

Matikkataikatemppu 2: pyrstötähti

Matikkataikatemppu 3: lukutemppu

Matikkataikatemppu 4: ennustuskarkit

Matikkataikatemppu 5: Katja-pakka

Matikkataikatemppu 6: paperin repiminen 

 

Tiedepaukku opetusvideot

Kuoreton kananmuna

Kuoreton kananmuna -videolla tutkitaan mitä kananmunalle käy etikassa. Videolla käydään läpi myös kananmunan rakennetta sekä happamuuden vaikutusta ympäristöön. Kokeen kokonaiskesto on 3 päivää, valmistelu 10 minuuttia.

Kevään merkit – kasvit ja hyönteiset

Kevään merkit -opetusvideo kannustaa lähtemään ulos! Videolla tutkitaan erilaisia kasvi- ja hyönteislajeja, joita on helppo bongata keväällä luonnosta. Tutkimuksessa et tarvitse muuta kuin ulkovaatteet ja innokkaan mielen!

Kevään merkit – lintubongaus

Kevään merkit -sarjan toinen osa innostaa lähtemään luontoon tarkkailemaan lintuja! Videolla käydään läpi yleisiä, helposti tunnistettavia muuttolintulajeja ja kerrotaan niistä.

Katoava pilli

Tällä videolla tutkitaan miten valo kulkee eri aineiden rajapinnoilla. Saadaanko pilli katoamaan?

Happamuus ja pH-indikaattori

Tällä videolla tutustutaan mitä tarkoittaa happamuus sekä tutkitaan pH-indikaattorin avulla eri aineiden happamuutta.

Värjäytyvät kukat

Videolla tutkitaan, kuinka kasvit käyttävät vettä. Maljakossa oleva vesi värjätään ja seurataan, kuinka vesi ja sen mukana väriaine nousevat kasvissa sen eri osiin.

Pakenevat pippurit (pintajännitys)

Tällä opetusvideolla tutkitaan veden pintajännitystä pippurikokeen sekä kolikoiden avulla.

Magneetit (osa 1)

Tällä videolla opitaan magnetismista ja tutkitaan magneettien toimintaa. Välineiksi tämän kokeen suorittamiseen tarvitset ainoastaan magneetin ja muistiinpanovälineet!

Magneetit (osa 2)

Tässä magneetti-aiheisten opetusvideoiden toisessa osassa jatketaan magneettien tutkimista ja rakennetaan magneettien avulla itse kompassi!

Sienet osa 1/3

Videosarjan ensimmäisessä osassa tutustutaan sieniin eliöinä (rihmasto, itiöt ja itiöemät) sekä niiden elintapoihin (loiset, juurisienet ja hajottajat).

Sienet osa 2/3

Tässä sienivideoiden osassa tutustutaan tarkemmin sienten rakenteisiin sekä siihen missä itiöitä syntyy. Lisäksi perehdytään sienten tunnistamiseen yleisesti ja myös tunnistetaan muutama yleinen sieni – niin ruokasieniä kuin myrkyllisiäkin.

Sienet osa 3/3

Tässä sienisarjan viimeisessä osassa opitaan siitä, mitä hyöytä ja haittaa sienistä on ihmiselle sekä muulle luonnolle.

Halloween -opetusvideo

Tiedepaukku on ajautunut keskelle rikospaikkaa: Ovatko paidan tahrat verta, ja kuinka se selvitetään? Entä mihin Jaakko on kadonnut!? Astu mukaan mysteeriin!

Kokeellinen keskiviikko -videot

Muut Tiedepaukkuvideot

Lisää viihteellisempiä tiedepaukkuvideoita löydät seuraavasta linkistä: 

Tiedepaukun YouTube-soittolista.

Muilla tiedepaukku-videoilla ajankohtaisia ilmiöitä tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ja rempseällä otteella. Videoilla esiintyvät fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tohtorikoulutettava Jaakko Lamminpää, informaatioteknologian laitoksen tohtorikoulutettava Einari Kurvinen, opettajankoulutuslaitoksen opiskelija Linda Blomqvist, kemian laitoksen yliopistonlehtori Veli-Matti Vesterinen sekä Lounais-Suomen LUMA-keskuksen koordinaattori ja tohtorikoulutettava Katja Puutio.