Almanacka – en källa för nyttig och praktisk information

1700-talets almanackor innehöll mycket mer än bara kalendersidor. Listor över kommande marknader, information om postens avgång och prislista samt en valutatabell blev en viktig del av almanackan och gav pålitlig information till folket. Vi tittar närmare på några finskspråkiga almanackor från 1700-talet. Samma text finns också på finska.

 

Årets marknader

Marknadskalender listade årets marknader i Finland och i Sverige. Redan i 1600-talets psalmböcker som också hade kalendarium fanns marknadskalender men på 1700-talet flyttades uppgiften om marknaderna till almanackor. En typisk marknadskalender var en lista med städer och datumangivelser. I finskspråkiga almanackor användes både svensk- och finskspråkiga namn på städer, till exempel Helsingforsis och Ekenäsis eller Turus och Raumall. Namn brukade stå i dialektal form utan det finala a i inessiv eller adessiv.

Almanackasidan berättar i vilka städer marknader ordnas i januari och i februari.

Bild: Marknader ordnades runtom i Finland år 1749. Nationalbiblioteket.

Postens avgång och posttaxor

Information om posten och posttaxor blev också en del av almanacka. På finskspråkiga almanackor var postens centralort Åbo. Kännetecknande för denna del av almanackan är att den börjar med postens avgång från Åbo (vanligen på torsdag). När posten hade kommit fram från andra städer till Åbo, skickades den vidare i Finland och över havet till andra städer i Sverige. Efter texten finns en tabell med städer och hur mycket det kostar att sända post till olika orter.

Intressant är att vädret hade en stor betydelse för postgången och det framgår av almanackan. Till exempel avgår posten från Stockholm till Åbo på fredagar och kommer fram på måndagar eller senast på tisdagar om vädret är bra. Men om det är motvind eller annars dåliga väderleksförhållanden, kan det ta en hel månad för posten att komma fram.

Det finns en lista över städer och hur mycket det kostar att sända post dit.

Bild: Här inleds informationen om postgången i 1756 års almanacka. Nationalbiblioteket.

Daler och copparmynt – valutatabeller i almanackor

En del almanackor innehöll också valutatabeller där läsare kunde försäkra sig om årets valutakurser. I finskspråkiga almanackor i Nationalbibliotekets digitala arkiv finns den första valutatabellen i 1732 års almanacka. Olika valörer som förekommer i valutatabellen det året är daler och kopparöre och man upplyser vad de motsvarar i jämförelse med karoliner. I 1778 års kalender nämns valörer som daler och kopparöre samt deras växelkurs i tyskdaler, shilling och öre.

Tabellen är indelad i 6 delar som alla jämför samma fyra valutor och deras värde. Den första delen börjar från de lägsta summorna och den sista med de högsta summorna.

Bild: Valutatabell i 1778 års almanacka. Nationalbiblioteket.

Text: Meri Pulkkinen

 

Källa

Melander, Toini 1957: Suomen virsikirjojen kalendaariot ja näiden ajantiedot. I: Suomen almanakan juhlakirja.