Keskisuomalainen

Sanomalehden Keski-Suomi etusivu vuodelta 1871. Kirjoitettu fraktuuralla.

Keskisuomalainen on vanhin suomenkielinen edelleen ilmestyvä sanomalehti. Sen edeltäjän Keski-Suomen ensimmäinen numero ilmestyi 7.1.1871. Lehden tarkoituksena oli edistää suomalaisuuspyrkimyksiä sekä sisältää uutisia ja ilmoituksia.

Keski-Suomen perusti kauppias H.F Helminen, jonka lisäksi toimittajana oli mm. ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen Minna Canth. Toimittajakuntaan kuului seuraavalla vuosikymmenellä muitakin kirjailijoita kuten Juhani Aho, Teuvo Pakkala, Johannes Linnankoski ja Kauppis-Heikki. Vuonna 1918 yhdistettiin lehdet Keski-Suomi ja Suomalainen, jolloin syntyi Keskisuomalainen.

28.1.1871 lehdessä oli juttu mm. sähkölennättimestä ja rautatiestä. Otsikolla ”Lakastuneet toiveet sähkölennättimen johdattamisesta kaupunkiimme” olevassa jutussa kerrotaan, ettei Jyväskylään tulekaan sähkölennätintä. ”Mutta nyt on meidän se uskominen, koska se sääty, jolle sellainen laitos on enimmiten tarpeen – – osoitti ettei tämä paikkakunta vielä kaipaa sitä. Tästä emme tahdo tällä kertaa enempää mainita, sillä mitä me siitä ymmärrämme paremmin kuin nekään, joihin asia koskee; ja eipä se taida mainitsemisesta parantuakaan.” Toisessa pienessä uutisessa kerrottiin, että Turun kaupunki oli jättänyt senaattiin hakemuksen ”leveärataisen rautatien rakentamiseen H:linnan, Tampereen ja Turun kaupunkien välille”.

Näyttelyn muut osiot