Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo

Sanomalehden “Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo” etusivu vuodelta 1771.

Suomen ensimmäinen sanomalehti oli Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo. Lehteä kutsuttiin myös Åbo Tidningariksi, ensin epävirallisesti ja myöhemmin virallisestikin. Lehden ensimmäinen numero julkaistiin 15.1.1771. Åbo Tidingar ilmestyi vuosina 1771–1778 ja 1782–1785.

Lehti oli valistuksellisen Aurora-seuran hanke. Sitä toimitti Henrik Gabriel Porthan, josta tuli siten Suomen ensimmäinen toimittaja. Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo ei julkaissut yleisiä eikä ulkomaan uutisia vaan uutiset koskivat kotimaista virkamaailmaa sekä akateemisia aiheita, kuten Turun Akatemian luentoja ja väitöksiä. Tärkeän osan lehdestä muodostivat kaunokirjallinen aineisto, paikalliskuvaukset sekä Suomen maantieto ja historia.

Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo kannusti myös naisia omistautumaan kaunokirjallisuudelle ja julkaisemaan kirjoituksiaan. Lehden sivuilla debytoi 1770-luvulla kaksi nimeltä tunnettua lehtinaista: Catharina Charlotta Swedenmarck ja Brita Sidonia Fahlenius. Swedenmarck julkaisi vuonna 1771 kaksikin runoa lehdessä. Ensimmäinen oli ajalle tyypillinen surunvalittelu kuningas Aadolf Fredrikin kuoleman johdosta ja toinen Kustaa III:n valtaannousua juhlistava runo.

 

Näyttelyn muut osiot