Suomenkieliset Tieto-Sanomat

Sanomalehden Suomenkieliset Tieto-Sanomat etusivu vuodelta 1776. Kirjoitettu fraktuuralla.

Ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti oli Suomenkieliset Tieto-Sanomat. Sen näytenumero ilmestyi vuonna 1775, ja lehti alkoi ilmestyä seuraavan vuoden alusta. Lehti ilmestyi vuoden ajan joka toinen viikko, ja yhteensä lehteä tehtiin 23 numeroa.

Lehti oli maallinen ja käsitteli maataloutta, yleissivistäviä aiheita sekä kotimaan ja ulkomaiden tapahtumia. Lehden tarkoitus oli ennen kaikkea kansan valistaminen mutta myös suomen kielen kehittäminen.

Lehden toimittajana oli Mynämäen kirkkoherra Antti Lizelius. Etusivun juttu saattoikin olla paikallinen, kuten juttu vaivaisten vara-aitan toimittamisesta. Toisaalta ulkomaan uutisiakin oli, vaikka ulkomaan tapahtumien uutisointi ei ollut yhtä nopeaa kuin nykyisin. Huhtikuussa 1776 julkaistiin uutinen, että Amerikassa on viime syksynä ”yhden suuren luodon paikalla, jossa on verraton kalan saalis, valitettavasti hukkunut kalastamisen alla kauhiassa myrskyssä neljä tuhatta ihmistä”. Samassa lehdessä kerrotaan ”Frankrikissa tehdän senkaltaisia pitkiä housuja lammasnahkoista, joitten kanssa taittan käydä vedessä ilman uppoamata.”

Näyttelyn muut osiot