Badeanstalt in Nådendal
Badeanstalt in Nådendal
Naantalin kylpylaitos
1895
Matkalle voi lähteä myös kylpylään. Kylpylaitoksiin lähdettiin 1800-luvun lopulla terveydellisistä syistä ja parantumaan sairauksista, kuten tästä Badeanstalt in Nådendal/Kylpylaitos Naantalissa -oppaasta ilmenee.
Naantalissa oli terveyden kannalta suotuisat olosuhteet: saaristoilmasto, kuivaa, ei merivirtoja, 17-20 astetta. ”Paitsi ilmaparannuskeinoa käyttivät terveyttä etsiväiset” parin kilometrin päässä sijaitseva Viluluodon rautavesilähdettä 1800-luvun alusta lähtien. Ensimmäinen kylpyhuone rakennettiin Naantaliin 1868. Siihen kuului ammekylpyjä ”yksinkertaisine ruiskutuksineen, savihieroma-kylpyjä sekä yksinkertaisia höyrykaappikylpyjä ja pasenki (allas) kylpyjä.”
Vuoden 1895 paikkeilla tehtiin useita parannuksia kylpylaitokseen. Rakennuksen ulkopuolella oli merelle päin 2 osastoa aurinkokylpyjä ja 2 allasta merikylpyjä varten. Kesällä 1894 rakennettiin ”uusi, tilava ja valoisa kylpyhuone välikäytävä-järjestelmän mukaan, amme-puoli ja istumakylpyjä varten, vaatetushyttejä, käärekylpyhuoneita, kolme lämpöhuonetta roomalaiskylpyjä varten, ylhäispaino liikkuva ruiskuja ja paikalliskylmentävä liikkuva ruiskuja (Kneipp’in mukaan) sekä kaksi isoa hallia tavallisia lämpöilma, väkiviina- ja tärpätti-höyrykaappi kylpyjä varten sekä erityisruiskuja.” Talvella 1895 oli tulossa savi-, hieroma- ja männynhavu-kylpyjä sekä 16 ammekylpyhuonetta. Vanhempi kylpyhuone oltiin uudistamassa sairas- voimistelu- ja hieromasaleiksi.
Parannusta etsittiin ilmanalasta ja savesta, erityisesti esimerkiksi seuraaviin tauteihin (alla suorat lainaukset oppaasta).
- säilöstystauti: (rheumatismi) varsinkin rheumatillisimiin sydänvaivoihin. Parannuskeinoina erittäinkin näitä tauteja vastaan on Naantalin savea kiitelty
- lihoomistautiin: antamalla tilaissuutta vuorille kävelemiseen. Kahtena viime kesänä on painon vähennys sairaissa, jotka ovat parannuskeinoa käyttäneet, viikottain vaihdellut 1 ja 2 kilogr. välillä
- heikkouteen: syntynyt verenvähyydestä tahi seurauksena ohimenneestä äkillisestä taudista
- sydän vikaan: antamalla tilaisuutta sekä pitempiin että lyhyempiin vuorilla kävelyihin
- hermotautiin, erittäin neurestenian sekä halvauksiin
- katharrali tauteihin hengitys elimissä
- häiriöihin ruuan sulatuselimissä
- vatsanpohjavioissa
- munuais- ja virtsatiehye-taudeissa
- reumatillisissa ja risatautisissa silmä vioissa