Maantiede ja löytöretket
Maantiede ja löytöretket : 1, Vanha-aika ja keskiaika : Maantiede ja löytöretket
I.K. Inha.
WSOY, 1912
Maantiede ja löytöretket : Kertomus siitä, miten maa on tullut tunnetuksi ja maantiede kehittynyt. 2. osa, Suurien löytöretkien aikakausi
I.K. Inha
WSOY, 1914.
Maantiede ja löytöretket : kertomus siitä, miten maa on tullut tunnetuksi ja maantiede kehittynyt. 3, Uusin aika : 17.-vuosisadan alusta nykyaikaan (alkupuoli)
I.K. Inha
Porvoo, 1923
Maantiede ja löytöretket : kertomus siitä, miten maa on tullut tunnetuksi ja maantiede kehittynyt. 4, Uusin aika : 17.-vuosisadan alusta nykyaikaan (loppupuoli)
I.K. Inha
Porvoo, 1926
Suomea polkupyörällään kiertänyt valokuvaaja, kansanperinteen tallettaja ja suomentaja I. K. Inha ei teossarjaa kirjoittaessaan tehnyt matkoja itse, vaan tällä kertaa kulkuvälineenä toimii – kirja. Matkakertomusten ja ”yleisten tietokirjain” kuljettamina käydään matkalle toiseen aikaan, vieraisiin kulttuureihin ja maantieteen historiaan. ”Tarkoitukseni on enemmän ollut helposti luettavan ja kiinnostavan, kuin kuivia tosiasioita esittävän teoksen kirjoittaminen”. Innostava matkaopas Inha onkin. Kaukaisten maiden vaivat ja vastukset, vihamieliset villit ja ystävällismieliset alkuasukkaat tulevat tutuksi. Pohjois-Amerikan intiaanit Inha esittelee: ”intiaanit eivät suinkaan olleet vain pelättäviä julmia sotilaita, heillä oli myös sangen pitkälle kehittynyt rauhallinen käsitepiiri, heillä oli uskonto, joka oli kauniissa sopusoinnussa luonnon kanssa, ja koko heidän elämänkäsityksensä kuvasti luonnon suuruutta. Siinä oli luonnon puhtautta ja siveyttä, luonnon syvää runoutta”.
Johdannossa Inha luo historiallisen katsauksen myös etenkin suomalaisia kansanrunoudentutkijoita ikiajat askarruttaneeseen Sammon arvoitukseen. Matkaan!